Заедно в кризата: Синдикатите и бизнесът с пакет от мерки

КНСБ иска да има целеви ваучери за храна за месец-два
Обновена: 1 май 2020 12:43 | 1 май 2020 12:36, Камелия Цветанова
72
Заедно в кризата: Синдикатите и бизнесът с пакет от мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Надявам се още преди Гергьовден с бизнеса да сме завършили нашия общ пакет за икономически и социални мерки. Имаме конкретни решения за туризма, транспорта и ресторантьорството. Смятам, че към тези над 6 млрд. лева, които държавата успя да мобилизира, ще са нужни поне още няколко милиарда, които да бъдат насочени към целеви сектори". Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров пред Нова тв.

Още по темата
  "През последните две седмици се свърши доста работа. Смятам, че трябва да бъдат направени няколко секторни програми, които да се съберат заедно. Достъпът до обезщетение на хора, които получават такова за безработица, не е както трябва. Има норма, която казва, че ако вие сте получавали обезщетение 5 дни, а сте си плащали всичко 20 години, нямате право да влезете в този фонд в следващите 3 години. Според нас това не е коректно. Ако в последната година и половина си се осигурявал и имаш 12 работни месеца, то трябва да имаш право на този фонд“, казва Димитров.

По негови думи премахването на тези ограничения би струвало на държавата около 30 млн. лева.

Другата важна тема е минималното обезщетение за безработица, смята синдикалният лидер. Към този момент то е 9 лв. на ден. За КНСБ било много важно тези хора да получат 60% от дохода, върху който са се осигурявали. Това би било по около 17 лв. дневно при осигуряване на минималната работна заплата в страната.

"Нашето предложение е да има целеви ваучери за храна за един или два месеца. Всичко, което предлагаме, е временно и извънредно. Изключение прави минималното обезщетение за безработица, което трябва да бъде по-дълго. Очаквам V-образен характер на кризата, което означава икономиката да се  върне толкова бързо към предишното си състояние, колкото се и сви", допълни Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В темите срещу държавните мерки, пишете срещу държавата. В темите за бизнеса, срещу бизнеса. В темите срещу синдикатите, срещу тях. Що не се изселите в Космоса и да спрете да се пречкате. Хрантутници на копейки сте вие
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къв бизнес, кви синдикати?Лапачи
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно не вие им плащате заплатите, защото щяхте да знаете как защитават работниците си. Тези, които са членове на синдикатите, не се оплакват от тях. Правят го троловете и маргиналните, които не знаят в коя част на обществото изобщо принадлежат.
19
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айдее аман от умиращи от глад, дето седят и щракат сърцераздирателни постове на компютрите и телефоните си хах!Ами продайте ги, кат нямате пари за хляб и гладувате!Егати плачкащите мъже тука, дето умират от глад, че и в парка не ги пускат да се разходят с тантелено чадърче в ръка!
18
1
 
5
 
! Отговори
az преди 4 години
Трябва да се помогне на ИТ бранша и другите светли бизнеси в България. Те хранят останалите. Строителчетата и да им дадеш пари да сторият, като няма кой да им купи продукцията са за смет. Същото с ресторантьорчета, хотелиерчета, фризьорки и т.н. Трябва средната класа да се съживи,а покрай нея ще живнат и тия дето смучат отстрани. Ама отде толкова акъл.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде спахте синдикати?
16
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие и пари в брой да ви дадат, пак ще сте недоволни. Къде сте блели цял живот, та не сте създали нищо за себе си? Държавата все ви е виновна, а съм сигурен, че част от пишещите срещу мерките, го правите, защото сте дребни измамници и не ви върви далаверата...
15
0
 
10
 
! Отговори
сигурно преди 4 години
Никога няма да има съкращаване на администрация ,защото ще загубят електората си от кларурковците на столове ,и няма в парламента да влязат !
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
синдикалисти на хранилка от управляващите
13
0
 
7
 
! Отговори
Hex преди 4 години
Тия що дрънкат само за безработните? Всички страдаме. Всички искаме компенсации за тая глупост с настинката.
12
0
 
6
 
! Отговори
Одисей преди 4 години
Към 8. Ако не възразяваш да те допълня! Аз бих формулирал тази информация така: "бизнес-синдикатите набелязаха" А може би " бизнеса и подчинените им държавни синдикати набелязаха ..А 4 е безвкусен в желанието си да бъде оригинален...Нека да поглежда отвреме навреме какви му са оценките от останалите участници във форума ...
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде , и Канейсебету да си каже думата след Пудкрепътъ- : туризът ,транспорт- със самолет ти е по евтино от БГ автобус ,излъгаха ме от Атина до родния ми град , а преди да си купя билета ме увещаваха едва ли не ,че пред къщата ми ще ме оставят и след серия скандали в София служителката им ми купи ,щото им го бях платил ,билет до родния ми град ...и разбира се прочутото "ресторантьорство -къде са машиностроене , строителство , високи технология -в Гръция един обикновен човек си върти хотела
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мерките ви приключиха тия бизнеси, големите чужди вериги са ок
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво искаме?
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво?
7
0
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
В България истински синдикати няма. Има едни казионни организации на пряко подчинение на правителството.У нас едрият бизнес е назначен за такъв. Той няма мисленето и рефлексите на нормалния едър бизнес по света.Да очакваме от казионните синдикати и назначените за олигарси, да направят нещо в полза на народа е толкова наивно, колкото и смешно.Днес е 1-ви Май ден на трудещите се. Ден на онеправданите и ограбваните работещи хора.В България ги наричаме "работещи бедни".Честит празник !
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Синдикати?В България?Не ме карайте да се смея!!!!Пълна пародия!Шменти капели!
5
1
 
13
 
! Отговори
кога? преди 4 години
Хубаво но няма да стане,поне да питат и да накарат правителството кога ще почнат да съкращава чиновници и държавни служители,не може само бизнеса да страда!
4
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е шофьора на парашут да поведе работническата класа към Бузлуджа за да чества 1 май ?
3
0
 
10
 
! Отговори
Вейхайвей преди 4 години
До АнонименЩо въобще ги коментираш кнсб-то?