Българин, заразен в Англия, за болестта и връщането си в България

Мъжът, който е с положителен тест, разказва и за карантината тук
Обновена: 4 май 2020 12:19 | 4 май 2020 09:30, Елка Василева
90
Българин, заразен в Англия, за болестта и връщането си в България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Мъж от Русе, който работил в Англия и преболедувал заболяване със симптоми, характерни за коронавирус, разказва дали е получил помощ там и как се е върнал в България.

След като се връща в Русе, той дава положителен резултат при тест за COVID-19.

Пред БНТ 38-годишният русенец, пожелал да не се разкрива самоличността му, потвърди, че е единият от двата последни тествани и потвърдени случая с COVID-19 в крайдунавския град.

Всичко е започнало в края на март, когато той е бил още в Англия и е почувствал загуба на обоняние, вкус, отпадналост, световъртеж.

Без да получи сериозна помощ от местните власти, е преминал за около две седмици през болестта с повече употреба на витамини, чай и плодове.

"Отказаха да ми дават какъвто и да е съвет, а ми казаха, че могат да пратят линейки. По-скоро исках да ми дадат съвет какво да правим, ако придобием по-сериозен статус. Никаква реакция, аз имам и лично джипи там, което по никакъв начин не ми е помогнало“, разказва мъжът.

След като се е почувствал по-добре, той и един от съквартирантите му, също преминал през сходно заболяване, са решили да се върнат в Русе с кола.

След близо два дни път, часове чакане по границите и само с попълване на декларации и паспортен контрол на някои места, те стигат до Дунав мост 1 през нощта на 26 срещу 27 април.

"Единствено някакви мерки видяхме в Румъния, където след 8-часово чакане на проверка, която беше точно 3 минути и попълване на декларация на румънски език, който аз не зная, че преминавам транзит, с конвой ни изкараха до магистрала и дотам. Никакъв контрол“, казва мъжът.

На българо-румънската граница русенците настояват да им бъдат направени тестове именно поради заболяванията, които са преминали.

"Съвсем човешки и хуманно смятам, че сме постъпили“, казва мъжът.

Двамата русенци са се изолирали в квартира, от която не са излизали след пристигането си в града.

По съветите единствено на личните си лекари продължават приема на повече течности, витамини и плодове и чакат изтичането на 28-дневната карантина.

"Промиване на нос, гаргара на уста. Общо взето такива хигиенични неща, които трябва да се предприемат и да не излизаме, разбира се“, казва мъжът.

След първите положителни тестове двамата мъже обаче се притесняват от неяснотата кога и как ще бъдат отново тествани, за да са сигурни, че са се изчистили от заразата и да се приберат най-сетне при своите близки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 76...повечето сте традиционни и плиткоумни български кара-гаанююве и още нещо допълнително.:))))))))))))))))))))))))
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 76Ако искаш да кажеш нещо на някого, кажи му го в очите. Тук не сме програмисти, е да ни пука за заяжданията ти...Личи ви че повечето сте традиционни кара-***. :))))))
72
1
 
2
 
! Отговори
Браво все пак преди 3 години
Браво на хората, че са пътували с кола.Можеха за по-лесно да се качат на самолета и да заразят 100 човека, както биха направили едни други наши съграждани.
71
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 75Не! Не е на място, защото е извън темата.Ако искаш да кажеш нещо на някого, кажи му го в очите. Тук не сме програмисти, е да ни пука за заяжданията ти.
70
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 73И защо изобщо отговаряш на онзи коментар, при това не по темата? Ставаше въпрос за икономическото състояние на програмисти и IT специалисти ... Не за някакви индийци, дето тръгнали да преоткриват топлата вода.Коментарът е на място и е за да събуди някои мислещи се за "богове" български програмисти от България с не чак толкова космически умения, за сметка на това със самочувствие на буди, ангели и супермени в индустрията. Доказателството е шела на една операционна система!
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 72Поредният расист, дето изкарва всеки българин много смотан и загубен и все гледа, да му стъпчи самочувствието. Знаеш какъв казан има отреден за теб в Ада, нали?Истината не води до Ада а до освобождение от българските фишеци и самочувствие без покритие. Ако не си го разбрал ще продължаваш да се въргаляш в гюбрето-държава докато не те повика оня отгоре. Глупостта се плаща почти наравно със злобата, лицемерието и завистта. Лицето на държавата говори повече от всеки един "расист"!
68
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 64И защо изобщо отговаряш на онзи коментар, при това не по темата? Ставаше въпрос за икономическото състояние на програмисти и IT специалисти ... Не за някакви индийци, дето тръгнали да преоткриват топлата вода.
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 64Поредният расист, дето изкарва всеки българин много смотан и загубен и все гледа, да му стъпчи самочувствието. Знаеш какъв казан има отреден за теб в Ада, нали?
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо изобщо сте публикували тази безогледно противоречива статия? Не вземат мерки английските власти, не дават здравен съвет на българите, не им обръщат внимание но предлагат да пратят линейка!?!Майко мила и майната на логиката ви!
65
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 3 години
Още по словореда можеш позна дали му е роден българският,,,, сетне идва убеждението че всеки му е длъжен нещо
64
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63Ако се окаже, че си викнал линейката неоснователно, ще ти тръснат яка глоба,затова и хората избягват да "Бърза помощ" за щяло и нещяло.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Линейката не е била производство на Бентли а съвета е бил крайно недостатъчен защото не е била включена възможността от действаща черна магия и нейното премахване.
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 52Аз пък живея на острова и със сигурност мога да кажа , че ако имам някакъв здравословен проблем си идвам в България да го реша. Плащам си в България , вместо да ползвам безплатнотото NHS. Не че няма свестни лекари и на острова,/ със сигурност има / ама има и твърде много "бизнесмени". Няма да разказвам за горчивия си опит.А чакането за специалист е между 2 и 8 месеца!!! В България винаги съм имала перфектен опит.В България много обичат завърнал се български *** с паундове валута!
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62Да, ама бацьо, нашите специалности, човек почва да си вади по 500-1000 лева още в гомназията, а може и без да завършва нищо, да изкарва спокойното 2500-3000 лева. Па и много бързо забравихте, че само допреди 10 години минималната беше 270 леваБацьо, българските програмисти не могат да стъпят на малкия пръст на индийските. Веднага давам за пример ядрото на Нереш. Не съм чул за нито един българин да преработи ядро на операционна система до сега. Българските програмисти са аверидж
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали са им предложили да пратят линейка, какво повече от това искат от тях?! Български коментари, българска работа.
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 42 "IT специалист"Да, ама бацьо, нашите специалности, човек почва да си вади по 500-1000 лева още в гомназията, а може и без да завършва нищо, да изкарва спокойното 2500-3000 лева. Па и много бързо забравихте, че само допреди 10 години минималната беше 270 лева
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвет или линейка, дилема на годината!
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без да получи сериозна помощ от местните власти......."Отказаха да ми дават какъвто и да е съвет, а ми казаха, че могат да пратят линейки.:)))))))))))))))))Този нашенец иска съвет който няма как да бъде предоставен от линейката и медика в нея! Ей не им е лесно на плиткоумните!
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем не им обърнали внимание, хем им предложили да пратят линейка!?!?!?!?!Това определено е адски недостатъчно внимание за ювигите български ***! Абсолютно са в правото си да са крайно недоволни и да напуснат тази жестока страна към българските труженици.:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ланюраторът да помили Бойко Борисов да накара Борис Джонсън да 'нареди' на английските медици да науат български език че да улеснят нашенските *** в тяхната безкористна борба с Корона-Вируса и изграждането на английската икономика.:)))))))