Заведенията отварят след 6 май, но какво притеснява собствениците?

Някои ресторанти имат готовност да отворят веднага
4 май 2020 07:20, Нели Христова
54
Заведенията отварят след 6 май, но какво притеснява собствениците?
Снимка: БГНЕС

След 6-ти май ще направим поредната крачка за връщането си към нормален живот - заведенията на открито ще могат да отворят, но спазвайки строги мерки. Разстоянието между масите трябва да е не по-малко от 2 метра, а на една маса могат да сядат до четирима души или членове на едно семейство. Масите и столовете трябва да се дезинфекцират след всеки клиент, а персоналът задължително трябва да е с предпазна маска, дори и на открито. В заведенията задължително трябва да има и диспенкъри с дезинфектанти, които да се ползват от клиенти.

Някои собственици на ресторанти са готови да започнат работа веднага, след като получат разрешение за това.

Според решението на правителството и Националният оперативен щаб първо ще отворят само част от заведенията-тези на открито и с летни тераси. Това ще става при ясни правила,които вече прилагат и други държави.

„Дали на 10 квадрата- 4 човека, дали ако е семейство на една маса.Това допълнително ще бъде описано,за да могат хората да го изпълняват. И всяко едно от тези неща важи до момента, до който се спазва. Ако не, отменяме заповедта”, предупреди премиерът Бойко Борисов.

Ирена Маркова от 4 години има семеен ресторант в Бургас. С лятна градина. Има готовност да отвори, въпреки че е наясно, че ще работи на 50 % от възможностите. Иска още яснота.

„Ако имам резервация от 6 и повече души, а трябва да ги настанявам на двойки или на четворки, това са реални загуби за мен”, пресмята Ирена Маркова пред NOVA.

Защото изискването е за разстояние между масите. Другото притеснение идвало и от ограничението да се използват само летните градини.

„При едно лошо време и дъжд и при направена от вас резервация, аз ще имам ли или няма да имам възможност да ви преместя във вътрешните си помещения, където пак ще ви осигуря минимално разстояние между масите”, чуди се още Маркова.

Премиерът увери, че още днес заповедта ще бъде изготвена.

„То няма как да се опишат всички възможни ситуации, тъй като те са стотици видове, но ще дадем основните правила”, обясни доц. Ангел Кунчев.

И ръководителят на Националният оперативен щаб припомни, че отново разхлабването на мярката е при спазване физическа дистанция, дезинфекция и защитни средства за персонала.

Предвид сериозните загуби до момента и предстоящите месеци с ограничения ресторантьорите предлагат да се обмисли намаляване ДДС-то на храните като цяло на 5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
И ДА! Ако е лошо времето няма право да ги вкарва вътре. Кво се правят на т.ъ.п.и?
18
3
 
32
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Е тази какво се чуди? Ако има резервация за 6 човека трябва да я откаже, защото правилото за социална дистанция оше важи и всички трябва да стоят на 1,5-2 отстояние. Толкова ли е трудно да се разбере? Ресторантьори.... кво да кажа друго?
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и честни ресторантьори, не ги плюйте всичките. Но, разбира се, са доста малко. Най-важното е да се продава с максимална надценка и да се цакаме в качеството. А тези, които още живеят с миаълта, че ще хващат или умират от корона, да си седят в тях си и да не си показват носа на улицата. Нямаме нужда от про сти хора! И без друго в БГ гоним рекорд по максимум бройка на глава от населението!
16
6
 
33
 
! Отговори
по Нова преди 3 години
в момента плачка косматият олигарх на Витошка - само 50 места щяло да има, преди били 250, наемът щял да тече, вай-вай! Не можело да изискват такава дистанция между масите, бизнесът загивал, иска 1 метър отстояние.Ейй, вечно недоволни наш'те бизнесмени, бе! Тази година няма да смогнат да си купят нова яхта и силиконка.
15
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно не се притесняват, че може да се заразят и да се разболеят, а също и още много хора покрай тях. А тогава и от бизнеса им нищо няма да остане.
14
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имам резервация от 6 и повече души, а трябва да ги настанявам на двойки или на четворки, това са реални загуби за мен, пресмята Ирена Маркова пред NOVA.Щом ще си на загуба - не отваряй бе, Иренче. То не е задължително.
13
3
 
27
 
! Отговори
Фуъкй преди 3 години
ресторантьорите пак недоволни , тогава да не се отварят заведенията !
12
2
 
46
 
! Отговори
Тц преди 3 години
Въобще нямам намерение да ходя по заведения. Като ги знам каква е хигиената без Ковид, не ми се мисли сега... Какво по-хубаво от разходка и пикник в гората/ на плажа или на село, вместо да се тъпча със сума народ, за да ям недоизпечена пържола ала Ковид 19... Сега варненския плаж е празен, няма ги масите, няма я музиката, няма шезлонги и гмеж. Такова спокойствие, тишина, голяма плажна ивица, рай..
11
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвам да има много желаещи да ги посетят.Аз лично ще пасувам.Години наред ядях предимно навън, но сега малко по-малко свикнах да си приготвям сам храната и въпреки, че не съм експерт готвач качеството и разликата са поразителни с домашно приготвеното.
10
4
 
15
 
! Отговори
спиндер-ман преди 3 години
соптсвеничите на сафеденията да покнат от глат!
9
1
 
48
 
! Отговори
ресторантьорите преди 3 години
се превръщат в доста неприятна категория. Лично аз планирам лято с много пикници на интересни места сред природата и ми е трудно да си представя как отивам със спокойно сърце и в добро настроение на някое претъпкано място (защото кръчмарите полека-лека ще сближават масите) и се забавлявам там. За хигиената в кухни и зад барове да не говорим!
8
1
 
48
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Сега по кръчмите ще ви гощават със стодневна мръвка !!Няма да стъпя поне два месеца !
7
3
 
40
 
! Отговори
сервитьор преди 3 години
Съжелявам работниците,99% от собственниците са милионери.
6
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
споко, пак ще ги затворят до месец като се претъпкат болниците и умрат още няколко медика, нека просто видят че дните на ресторантьорите и кафеджииниците са броени
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много поучителна статия, въпреки че "диспенкърът с дезинфектант" малко ме озадачи.
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 2Можеш да си чакаш и две години ако щеш.Персоналът на хранителни заведения така или иначе минава през задължителни медицински прегледи - за ***, бактерии, вируси.Вероятно могат да включат и задължителни тестове за коронавирус.А много заведения и сега разнасят храна на адреси, така че едва ли губят много (най-много губят от алкохол).
3
5
 
36
 
! Отговори
Х фактор преди 3 години
Голяма дандания за тези заведения! Сякаш с тях започва светът. То се знае, че ще натъпчат пак масите и хората един до друг. Досега защо били затворени, сега пък губели от малко маси. Да преположим, че чашите някак ще са измити, но дали сервитьорката ще тръгне да бърше с дезинфектант маси и столове след всеки! После със същите ръкавици ще ти пипа чаши, чинии, после ще ти взема пари и връща ресто! И така за всяка маса. Не мога да повярвам, че масите ще са по правилата през 2,5 м. А тоалетната?
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е, че разходите ще се покриват трудно в много от по-малките (квартални) заведения, кафето трябва да се вдигне двойно за да съшествуват
1
3
 
58
 
! Отговори
123 преди 3 години
Стига мрънкайте, бе! Повече печалба ли ще имате ако просто не отворите и като съвестен работодател плащате на персонал, само за да го задържите, без да работите? Не сте първа необходимост, че да ви има и да работите точно в този момент. В другите държави точно ресторантите ще отворят най-накрая, тук не стига че ви правят лобистка услуга, ми пак недоволни!И откъде накъде точно на вас ще ви намаляват ДДС-то, а не например на лекарства, книги и учебници, като реално цените няма да ги намалите?