Българинът все по-спокоен за коронавируса, дава добра оценка за мерките

Все повече наши сънародници искат разхлабване на ограниченията
85
Българинът все по-спокоен за коронавируса, дава добра оценка за мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тревогата на българина около разпространението на коронавируса спада, а оценката за действията на властите в условията на пандемия остава добра, макар и да намалява плавно на фона на стойностите от началото на кризата, сочат данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", посветен на кризата с COVID-19.

От агенцията уточняват, че по-голямата част от интервютата са взети преди пресконференцията в неделя, на която бе анонсирано облекчаване на мерките.

Още по темата
Като цяло данните към началото на май показват, че обществото остава в тревога от болестта, но тревожността продължава видимо да намалява. Според 56% от анкетираните вирусът е опасен, но в крайна сметка просто силен грип. В средата на март на това мнение са били 64% от анкетираните.

От 12 до 23% пък се е увеличил делът на тези, които намират не намират коронавируса за сериозна опасност. 20% са тези, които определят COVID-19 като смъртоносна опасност.

Повечето българи продължават да намират мерките на правителството срещу коронавируса за достатъчни, но постоянно си проправя път и усещането, че са прекалени.
Две трети преди месец и половина казваха, че мерките са достатъчни. Постепенно, този дял спадна до 55% сега. За същия период виждането, че мерките са прекалени, постепенно се утвърди от 17% до 32%. Има и съвсем малки дялове на неотговарящи. Явно продължава тенденцията на нетърпеливост на обществото, отбелязана и в предходния сондаж, отчитат от "Галъп".

Любопитното е, че за последните десет дни леко расте и делът на онези, които смятат мерките за недостатъчни – от 8 на 12%. Възможно е това да е боязън пред облекчаване на мерките или недоволство от недостатъчното им спазване от страна на мнозина.

Като цяло обаче паникьосаните българи вече са малка група. Доказателство за това е и фактът, че мнозинство от 53% е на мнение, че е дошло времето да отпадат ограниченията за пътуване от едно населено място в друго; 44% казват, че още е рано. Останалите се колебаят.

Одобрението за властта остава високо.
Продължава обаче и отбелязаната и в предишния сондаж плавна нормализация на данните по отношение на правителството след първоначалния отскок. Премиерът Борисов остава с одобрение сред над половината от българите - 55% - в настоящата ситуация с коронавуриса. Така ситуационното одобрение към Борисов е осезаемо по-високо от доверието към него в обичайна ситуация.
 
Тревогата за доходите остава висока сред българите.
Във втората половина на март 36% твърдяха, че доходите им са намалели заради коронивурса, месец по-късно те вече бяха 47%, а сега са на практика същият дял – 46%.

За намалено работно време сега съобщават 17%. Почти толкова бяха те и преди десетина дни, а в разгара на тревогата от заразата бяха 14%.

Предстои да загубя работа, сега казват 8%, преди десетина дни бяха 14%, а месец преди това – 12%.

Тревожен е обаче ръстът на безработните - от началото на кризата те са нараснали с близо 280 хиляди и сумарната безработица в момента е на границата на първото двуцифрено число, показват калкулациите от сондажите досега.

Като цяло, мерките на правителството за помощ на икономиката и фирмите се оценяват като засега незадоволителни. 46% ги намират за недостатъчни, 26% - за достатъчни, а 25% не се чувстват запознати с мерките. Други 3% признават, че не могат да отговорят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато Мангъра се плюнчеше по БНТ за изгорелите съчки забрави за нещо много важно. Да, Испания и Италия имат една от най-големите продължителности на живот, но в нашата държава хората нямат възможност да доживеят до тези години защото умират от сумати болести. Ние нямаме техния здравословен начин на живот нито тяхното спокойствие нито тяхната здравна система. Затова сравнението му е абсурдно. Процента на хора над 60 в България и Испания/Италия едва ли е много различен.
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БГ-една от четирите страни в EU чиито случаи не намаляват. Държава с крехка здравна система поради липсва на кадри и адекватни такива. Болна нация, където всеки втори е с диабет/хипертония. С голям процент малцинства, които не се подчиняват на нищо и тепърва биват докоснати от заразата. Съзадава се абсурда, че когато нямахме случаи имаше мерки, а когато имаме случаи мерките падат. Докато Мангъра се плюнчеше по БНТ за изгорелите съчки забрави за нещо много важно - продължение в следващия пост
26
1
 
0
 
! Отговори
PUTKATAT PUSSIN преди 4 години
POTNANAN GNUSNANANA MIRIZLIFAFAF RAZLAGASHATTAS E KARANTIII MUTRA OT BANKJAJAJ.. Z AKFAFA OACENKAK GAVARITETE
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън дрън аз го прекарах още декември как не заразих никой !
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро българина като усети колко са му празни джобовете ще даде истинската си оценка за мерките свързани с хиперизмамата коронавирус!
23
1
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 години
До Анонимен 9Уважаеми, Вие това за "публиката да се подготви" дето го споменавате - вярвате ли си?
22
3
 
11
 
! Отговори
българин преди 4 години
Нормално мислещият и деен човек. Не го изплаши"коронката"!Гаранция!По скоро Му попречи държавната"машина"ВЛАСТ!-:)Чрез тази "пандемия" Така наречена.Се доказа че българина масово може да се командва като стадо овце!Факт за съжаление! Масово хипохондриците олегофренясали само от мисълта,Че самите Те могат ако Не са я"пипнали"вече"коронката".Подкрепяха държавата и др Борисов !Замисъла в тази "пандемия"Беше в глобален мащаб!Уедряване на капиталистически капитал!Такъв след 9.9 44!Но в стил капитали
21
2
 
7
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 години
Има ли някой прочел закона за защита на населението от бедствия и аварии! Който не е моля да си направи труда! КОВИД си е бедствие отвсякъде! Имат си готов закон, ама не! Защото по споменатия закон правата и задълженията на управниците са разписани достатъчно добре! В този закон обаче няма НОЩ!
20
2
 
7
 
! Отговори
Златенчо преди 4 години
До ЗлатенаТова го повтаряш като папагал вече 1 месец.Смени малко плочата !
19
5
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Българинът дава добра оценка за мерките, защото така му внушиха. Промиха му мозъка.Всички - от управляващи до псевдоопозицията повтарят колко успешни били мерките.Дали е така наистина обаче ?Първо дали изобщо имаше нужда от мерки в България ?По всички личи, че вирусът не се разпространява лесно у нас. Причините ?Ген, гъстота на населението, БЦЖ, липса на възрастни хора и старчески домове.Да допуснем, че не съм прав.И пак сме зле !Тогава там, откъдето Швеция се връща ние сме се запътили.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Златена-18-злобичко ти ще си поредната скрила се с маска, която Короната ще удари.Много мисикри и *** оцеляха, но една Златена си пожела коронавируса.
17
6
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Планове разписани винаги има, ама нали се сещаш, че оперативно може да се окаже, че на хартия е едно, а в действителност друго. Що ревеш като ощипана мома. Дадохме уникален отпор на първата атака. Спечелихме време, и не го проспахме. Сега пак се мисли за напред, но в нови реалности, щото материал е такъв, и не само у нас, а въобще човешкия.И защо за *** си мислиш. Пред фактите и боговете мълчат. А замисли ли се, ако бяхме изпуснали нещата, колко от ресурса медици, щеше да участва в безумиет
16
3
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Как може да заплашват български лекар генерал ?!При един Военен режим, заплашващите щяха да са в ръцете на Българската Инквизиция и живота им, щеше да приключи в страшни болки.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писах го и предната тема:Медицината не е наука, а си прави експерименти с хората на принципа-които оцелеят.Така че баста на професори и псевдо-доктори.На кой каквото е писано, това е!
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14На мен лично,не ми пука за мнението на ЕС,нито когато ни хвали,нито когато ни критикува. ЕС първо да погледне себе си,и тогава да дава мнения.
13
1
 
13
 
! Отговори
морски преди 4 години
Досега мутра с маска не видях, но Лятото мога да видя коронясана.Сезонът ще бъде много слаб, мутрите и мутреещите се пишлeмeта няма да имат достатъчно лесни пари, и очаквам маФиотски стрелби на месо, взривове и всякакви страхотии, познати ни от филмите.Митьо Очите е на топло, но това не оправя нещата.Не е за приказване цялата работа ...
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Е значи когато ЕС ни хвали / макар и много рядко/ да казваме браво на ЕС, А КОГАТО КОНСТАТИРА СЛАБОСТИТЕ НИ - МАНИ ГО ЕС? Нещо много толупско ми звучи това.
11
3
 
7
 
! Отговори
ехааа преди 4 години
До Анонимен9 викаш в една нормална държава подготовката за епидемия трябва да се направи СЛЕД като епидемията дойде !! а бе к.ух та нали трябва да има готови и отработени планове при епидемии,при химическа заплаха ,при ядрена авария в това число трябва да са подготвените болниците и военният запас(а не да го разпродадат 2 месеца преди кризата ). ами дай тогава да организираме армия СЛЕД като ни нападнат !! баси гъ.золи.зеца си
10
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Одобряват мерките, които бяха никакви. Измисления щаб на Боко Тиквата не направи масови изследванията. Не се съобщават реално заразените, болниците се претъпкват с болни и те се изписват болни. Връщат се десетки заразени от чужбина със самолети и сиотиват по селата където контрола ефнулев. Десетки лекари са заразени,
9
6
 
20
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 4 години
Тоя материал явно е писан от някоя мисирка на Бойко Борисов , особенно на фона на вчерашните данни!Очевадно е , че с превозване на заразени с вируса от всички точки на света и то с личната опека на ОНЯ от Банкя , се цели подържане на перманеннтно огнище в България!И всичко това ОНЯ от Банкя го прави за нагушване с европари!Не МУ пука за народ и здраве!