Тревога в Спешна помощ: Лекарите често ходят незащитени по адреси

Единици виждат обещаните 1000 лв., алармира д-р Кателиева
Обновена: 5 май 2020 08:41 | 5 май 2020 08:35, Красимир Ангелов
20

8 са заразените медици и персонал с коронавирус в областната болница в Сливен, която временно спира да приема пациенти с COVID-19. В отделението в момента са настанени 16 болни от коронавирус. До снощи общият брой на заразените медици в страната бе 178, а за съжаление преди дни двама от тях починаха.

"Колегите от Спешна помощ ходят незащитени. Два месеца никой от хората, които пишат заповедите не разбра, че пациент може да зарази спешен медик по всяко време. Най-често се установява диагнозата при анамнеза на място и преглед на пациента. Отдавна трябваше да има заповед всички спешни медици да ходят на адресите със защитно облекло и да третират всички пациенти като потенциално болни с коронавирус", заяви председателят на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ д-р Десислава Кателиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ втори месец човекът на телефона, който приема сигнала, решава дали екипът да тръгне със защитно облекло или не, а пациентите не знаят или крият, че са заразени с коронавирус.

"В цял свят колегите непрекъснато ходят със защитно облекло, защото не знаят кой пациент ще бъде положителен за коронавирус. На този етап се тестват само колеги, за които е доказано, че са били с незащитено облекло по време на работа с такива пациенти. Има пациенти, за които след дни се разбира, че са били позитивни, а контактът с тях така и не достига до РЗИ. Така и не биваме изследвани, ходим си със страховете", подчерта д-р Кателиева в "България сутрин".

"Достатъчно ли са взетите мерки, за да ни защитят. Достатъчно често ли ни тестват? Ясно ли е кой е на първа линия и кой не? Насреща получаваме упреци, че не сме знаели как да се обличаме. А кой ни обучи? Сами се обучавахме по видеа по телевизиите и интернет!", коментира още председателят на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ.

Тя алармира, че много често пациенти с коронавирус се оказват в отделения, където не им е мястото и има опасност от разпространение на заразата.

"Продължаваме да настояваме: тествайте ни ежеседмично, може да се превърнем в заразоносители", поиска д-р Кателиева.

Оказа се, че не всички медици на първа линия ще получат обещаните от правителството допълнителни 1000 лева на месец, което породи напрежение сред героите в бели престилки в много градове у нас.

"Критериите, по които се раздават тези пари са обидни. Много по-добре беше да дадат на всички по малко, отколкото да обещаят на всички по много, а да получат единици. Идва ни в повече тази обида да говорят пред обществото, че ни раздават по 1000 лв. всеки месец, а единици от нас да ги виждат", коментира д-р Кателиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
Всички указания на СЗО по темата са със свободен достъп за лекари в сайта на организацията - на много езици,а сега и на македонски!? Не и на български.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера на снимката в столичната ЦСМП видяхме възмутителна гледка.Всички медици,отдаващи почит на загиналата лекарка, стоят на работа с цивилно облекло!!? "Безсмъртния полк,, на безотговорния д-р Гелев.Хората му мр.ът мърцина, а той не ги облякъл и обул с облекло, което е налично.Оставка!Някой в Министерството интересува ли се изобщо как се използнат та места личните предпазни средства?Тия медици са си бактериологично оръжие
14
3
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Тези често работят на 2 места.На второто си работно място,ходят ли защитени с облекло ?!
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тревога в Спешна помощ: Лекарите често ходят незащитени по адресиСледобед ще излезе материал по чалгарската 7/8 ТВ "Голи доктори и мед.сестри обикалят с линейките. Народе!!!!"
12
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Насреща получаваме упреци, че не сме знаели как да се обличаме. А кой ни обучи? Сами се обучавахме по видеа по телевизиите и интернет!", коментира още председателят на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ.а ти попита ли някого *** другарко? Що не отиде до Пирогов или ВМА да видиш хората как се обличат там?Направо не е истина тая колко е некадърна!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както винаги голямата лъжица на Бойко се оказа празна уж по 1 000лв.за всички медици на първа линия а те се оказаха единици.Недоволни бяха и Полицаите за обещаните 650 лв.Както винаги лъжи гарантирани от ГЕРБ
10
1
 
7
 
! Отговори
Кой ги е обучил? преди 3 години
Ами обучили сме ги ние! Нали 6-7 години са учили някакъв медицински университет. Нима там не са ги обучили на се пазят? Нима това е първата опасна болест на Земята? Или просто са спали по време на лекции? Несериозно е 15% от болните да са ти медицински лица и 25% от случаите да са от вътрешноболпични инфекции! Егати и докторите!
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво са ви специални облекла в Спешното?Най-известните вирусолози Мангъров, Трифонов и Радев ви казаха, че няма страшно. Това е неква хрема и като се заразят 70% от стадото, гласувало за Радев ше се оправите.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема се плашите, мангъра каза, че вируса не е опасен.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В цял свят колегите непрекъснато ходят със защитно облекло, защото не знаят кой пациент ще бъде положителен за коронавирус.а вие що не се обличате в защитни костюми *** другарко? Какви заповеди чакаш, нали си началничка на спешната помощ?
6
2
 
8
 
! Отговори
36505 преди 3 години
Ако Спешна помощ не ги възприемат като медици от ПЪРВА ЛИНИЯ, кой е преди тях в контакт с човек в недобро състояние с неизвестна диагноза. Оплакванията, които изреждаме по телефона, може да са подвеждащи. Да не говорим за обикновените лъжи, с които се стремт да привличат вниманието. А същевременно, няколко пъти чувам от щаба, че на места са презапасени. Чудовищно е - отскача от съзнанието на нормални човек. За тези уницителни 1000 лева е обидно да се допускат безобразията.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей затова,което реално казва лекарката как стоят нещата,у нас нещата не са толкова оптимистични ,както ги представят властите,а и да не забравяме ,че имаме 20 хиляди под карантина и все идват още от чужбина,но няма 20 хиляди,които да следят дали се спазва...и вместо на КПП-тата,полицаите трябва да се съсредоточат именно там...защото ако продължава така...просто не му се вижда краят...
4
8
 
8
 
! Отговори
Диагноза преди 3 години
Да не ходят никъде ! Нали нямало вирус ? Така каза прецедентът Радеф.
3
0
 
4
 
! Отговори
2LOOP преди 3 години
(ИРОНИЧНО) Няма ТАКОВА НЕЩО АЗ НА Ш.....А ВЯРВАМ КАКВО МИ ГОВОРИ ДАЖЕ МУ И БЛАГОДАРЯ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ИСТИНАТА.
2
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
спешна помощ са притеснени от това че спешна помощ не си вършат работата както трябва?!
1
4
 
17
 
! Отговори
Факт преди 3 години
както всичко в нашата държава и тези 1000 лв ще се "спрат" в по-високите джобове и никога няма да отидат до истинските медици ! Започнат ли народните пари да минават през банки, учреждения, институции, фондации, комисии, бюра, чиновници.... , пиши ги стопени ! Учудващо е как докторите още не са захвърлили всичко и не са оставили стадото да се оправя по кочините си. За какво да умира доктора ? Нали нямало вирус ??? Така приказва и прецедентът Радеф. А той най-много разбира от всичко.