Румен Радев: Армията е символ на държавността и доблестта!

Президентът с реч за Деня на българската армия
Обновена: 6 май 2020 10:31 | 6 май 2020 10:25, Александър Попов
279
Румен Радев: Армията е символ на държавността и доблестта!
Снимка: БГНЕС

"Отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. С единството на меч, дух и слово България устояваше в бурите и се възраждаше неведнъж през своята многовековна история. В най-тежки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на Отечеството", заяви в словото си по случай 6 май президентът Румен Радев.

Той подчерта, че Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност и се утвърди като символ на държавност и доблест.

"Преминала през безчет изпитания, извоювала бляскави победи, изградила легендарни пълководци, Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност и се утвърди като символ на държавност и доблест.
 
Живеем във все по-неспокоен свят, в който сигурността и суверенитетът ще чертаят бъдещето на нацията. След десетилетия на експерименти, съкращения и недоимък, Българската армия пое по дългоочаквания път на модернизация. По този път обаче няма място за угодни  сделки и сметки за политическо оцеляване. Придобиването на съвременно въоръжение е крайно необходимо, но то трябва да става при рационални и ясни критерии и процедури и единен подход към видовете Въоръжени сили. Затова решенията за националната ни сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, но в същината му стои преди всичко човекът – неговата професионална подготовка, кариерно развитие и социален статус. Съвременните отбранителни способности са немислими без войниците, сержантите и офицерите, носещи завета за обединена, силна и благоденстваща България.
 
Уважаеми военнослужещи,
 
Благодаря ви, че независимо от предизвикателствата, продължавате да отстоявате каузата България с професионализъм и всеотдайност. Нека Свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа и на вашата десница.
 
Драги ветерани и воини от запаса и резерва,
 
Приемете моята благодарност за достойната ви служба в редовете на Българската армия. Вашето себеотрицание и предаността към родината нека бъдат пример и за следващите поколения.
 
Днешният празник е тържество на единството на народ и армия. Вековната ни история е доказала, че когато тази спойка е силна, силна е и страната ни.
 
Този 6 май е различен. Днес няма да има парад и гражданите няма да видят своята армия на площада и в небето. Но нашите военнослужещи  и днес са на бойния си пост и ще демонстрират своите умения. Нека бъдат уверени, че нашата признателност към тяхната рискована дейност и високоотговорната мисия е искрена и непреходна. Нека не забравяме, че 6 май е и празник на храбростта, която всеки българин носи дълбоко в сърцето си като скъп завет от горди и непокорни предци. Нека не забравяме, че сме в дълг пред онези, които влизаха безстрашно в бой за България и загиваха с едничката утеха, че отдават живота си за свободата и достойното бъдеще на своя народ. Уважението към героите изисква не само почит към тяхната памет, а следване на завещания морален пример в нашето ежедневие.
 
Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение. Затова нека днес почетем всекидневната храброст на достойния българин – този, който изрича истината, който е непримирим към несправедливостта и произвола.
 
Скъпи млади българи,
 
На днешния празник се обръщам към вас, защото вие сте призваните да направите решителни крачки и да сбъднете идеала за достойна и модерна България. Вие ще трябва да побеждавате там, където днес не успяваме. Каквито и препятствия да срещнете, бъдете дръзки и не се предавайте. Помнете, че във вашите вени тече кръвта на поколения храбри българи. Не забравяйте, че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените.
 
Скъпи сънародници,
 
Поздравявам ви със светлия християнски празник и ви желая здраве, мир и благополучие. Нека всяко изпитание, през което преминаваме заедно, ни прави по-човечни, по-силни и по-сплотени. Бъдещето на България зависи от нашата мъдрост, но и от нашата дързост и задружни усилия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още цели 20 ( двадесет ) месеца има до края на мандата на спечения киселяк.Това е прекалено много време , в което РР ще продължи системно и целенасочено с конфронтацията и с насаждането на напрежение в държавата , а разделението на народа ще ескалира.Време е на всичко това да се сложи край , а разколника да се постави на място.
213
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, кога ще връщаш парите, които даваше на Деса като втора заплата? Не е морално да се краде.
212
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе къде е Деса бе? Да не са я карантинирали в някой мол?
211
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В най-тежки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на Отечествототака е било едно време. Сега един генерал назначава любовницата си на втора заплата и осигурява апартамент. Друг генерал се прибира от мисия и си докарва вкъщи одеала и събира бойците да му леят бетон. Абе гнycна работа.
210
3
 
5
 
! Отговори
ПРЕЗИДЕНТ преди 3 години
ПРЕЗИДЕНТ ,ТА ТОВА Е ***
209
4
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Нинова превърна БСП във филиал на ГЕРБ!ГЕРБ=БСП!Иначе е патриотка, но евакуира синчето си в САЩ, където взима доста добра заплата за която и американците мечтаят) Като подарък за това, че съсипа маса предприятия.
208
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да коментираш патологичен злодей и отчаян човек е загуба на време. Радев и едно нищо в политическия живот на България и това го вбесява.
207
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балълайка - Руски музикален инструмент
206
10
 
25
 
! Отговори
безделник преди 3 години
Този измислен президент няма да спре с провокациите. Неговата еднствена цел е да събори лигитимната власт, за да направи служебен кабинет. Той знае, че чрез избори БСП не може да вземе властта. През това време, макар и кратко, ще направи много поразии. Неговата цел е, а и целта на неговите господари е на отклонят пътя на България към Европа и НАТО и да ни насочат към Евразийския съюз. Този човек е срам за българите. Малко му остава, но той няма да спре с напъните си. Ще продължава да пречи.
205
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ген.Радев като Върховен главнокомандващ поздрави състава на БА с Деня на храбростта. Мин. Кралев жестоко се обиди, че е забравил моряците от бившите ВМС и написа прочувствена реч. Аз също съм служил войник и не си спомням в БА да са вземали хора мязащи на бурета. Може пък някога в ъв ВМС да са приемали и такива като министъра на спорта, разчитайки че ако паднат от стражевия катер, те няма да се удавят.
204
4
 
26
 
! Отговори
Киро Х преди 3 години
*** добре тръгна с коремните на лоста, ама нещо после съвсем изпусна гумите.
203
3
 
23
 
! Отговори
Любен Стойков преди 3 години
Ако "националната сигурност не бива да се оставя в ръцете на политиците",тогава в чии ръце трябва да попадне ако не в ръцете на избраните от народа политици?В ръцете на трудящите се маси?На тълпите?На шумкарите? На червените бабки и дедковци? Може би на руската мафия у нас? Сигурно на жена му?Това е най-*** от цялото тъпо изказване на пРезидента.Ааа...той има пред вид да се даде в ръцете на БСП, защото БСП/БКП е извън закона, обявена е за престъпна и не е политическа,а криминална организация
202
2
 
10
 
! Отговори
Разбирач преди 3 години
Пропусна да спомене,че армията е символ на пияндурниците,80% са алкохолици!
201
14
 
6
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Анонимен 227, 228: Не ти ли свършиха г'лупостите. "Гумен Радев, Масква, Путин, зелен чорап, злоба, ***"? Каква още п'ростотия не си написал?
200
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРЕЗИДЕНТА СТАВА ВСЕ ПО-НЕАДЕКВАТЕН ,ПО ПРИНЦИП СИ Е ***,НО СЕ ЗАБЕЛЯЗВА ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ . ДА НЕ БИ ДА СЕ ДРУСА ИЛИ Е ЗАПОЧНАЛ ДА ПИЕ?
199
18
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Позитано: От Позитано другари ли търсиш? Кой кого плюе и омаскарява? Гербаджийските *** оплюват президента Радев (по гербаджийска опорна точка). И това се прави от сутрин до вечер. Дребни душици са си продали съвестта за жълти стотинки.
198
24
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
До "До Нищо ново": Президента Радев е натовски генерал, учил в САЩ, командвал ВВС, говори перфектно английски и е достоен президент и главнокомандващ. А като гледам Бойко си мисля само кога ще се оттърве България от това недоразумение. Не стига че вече трети мандат на Бойко сме на опашката на ЕС, но имаме милион и 270 хиляди пенсионери под прага на бедност - преброено от финансовия министър заради коледните добавки.Бойко, тоя банкянски екземпляр не става за повече от шеф на полицейски участък.
197
18
 
3
 
! Отговори
треска ги тресе преди 3 години
Боковите *** са пак на амбразурата като Мотросовци , щом усетят че някой по-умен се появи насреща ! Така хем ще изкарат парички с папагалски глynaви цитати , хем ще оправдаят божественото откровение "аз съм *** и вие сте прости ..." !
196
5
 
21
 
! Отговори
До Нищо ново преди 3 години
Като гледам Радев все повече се убеждавам, че имаме голям късмет с Борисов! Трябва много да не си в ред или да ти плащат яко за да защитаваш Радев.
195
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова обиди искрено вярващите в социалистическите идеи и БСП с този нелеп избор за президент! Чувствам се омерзена. Много мои познати няма да гласуват за БСП заради Нинова и Радев.