Отпускат 2.4 млн. лв. за научни проекти срещу коронавируса

МС реши пренасочване на средства от оперативни програми
12
Отпускат 2.4 млн. лв. за научни проекти срещу коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството одобри 2,4 млн. лв. за проектно финансиране на тематични конкурси, свързани с пандемията от COVID-19 чрез Фонд "Научни изследвания".

С осигуряване на средствата ще бъде гарантирано разработването на конкурси за проекти за научни изследвания, свързани с диагностика, превенция, лечение на заболелите от COVID-19, както и прогнозиране, мониторинг и превенция на разпространението му.

Ще се подпомогне развитието на научния потенциал и научните изследвания на програмно-проектен конкурсен принцип, както и международното научно сътрудничество, съобщиха от правителствената пресслужба.

Основната цел на Фонда е да подкрепя финансово проекти и дейности за насърчаване и развитие на научните изследвания, като през 2020 г. се планира да бъдат обявени тематични конкурси в следните области на интервенция: биологични и биомедицински изследвания в областта на генетичния носител на SARS-CoV2, епидемиологични и имунологични изследвания, свързани с протичането на инфекцията; разработване на терапии за лечение на корона-вирусна инфекция и ваксинални препарати за превенция на заразяване със SARS-CoV2, доказани при модели in vivo; социални, икономически и образователни аспекти на пандемията COVID-19 и др.

Същевременно с това се планира и обявяване на конкурси за двустранни или международни проекти, свързани с COVID-19, както и за превенция от епидемии и намаляване разпространението на високорискови вирусни заболявания. Конкурсите ще се провеждат при условията на съответните договорености и споразумения между финансиращите организации от държавите, които са заявили интерес.

Новите конкурси ще се провеждат при спазване на изискванията на Рамката за държавни помощи за научни изследвания и иновации и след съгласуване с Министерството на финансите.

С друго решение правителството одобри изменение на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. с цел подпомагане борбата с COVID-19. ОПНОИР ще мобилизира 30 964 149 лв. европейски и национални средства, за целенасочени социално-икономически мерки, за справяне със създалата се епидемична обстановка, уязвимите групи от населението и засегнатите икономически сектори на българската икономика.

Промяната е свързана с прехвърляне на средства от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентите растеж" в Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в размер на 28 790 507 лв. и в Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" в размер на 2 155 642 лв.

С тези средства ще се допринесе за финансиране на схеми за временна заетост и ще се осигури оборотен капитал и ликвидност на малки и средни предприятия, като временна мярка в отговор на кризата. Финансирането ще бъде осигурено от недоговорен или спестен до момента ресурс по оперативната програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бълг.учени са добри учени и трябва да се финансират не само за разработки срещу коронавируса а по принцип трябва да се финансират сега е просто без коментар
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язък ни за умовете,защото в България е благословенна с таланти и хора с умни и нестандартни идеи,след като правителството не е способно да се погрижи за науката и бъдещето.Колко са 2 милиона за научни проекти,бе ,хората по света отделят милиарди-и те после се изплащат с лихвите.
9
0
 
4
 
! Отговори
САМО? преди 3 години
Само 2 милиона? За американските изнудвачи 2 милиарда за старо желязо.... 10милиарда на Щаба и Диктатора за къщи в Каталуня ..... Само 2 милиона и то лева за науката? ?
8
1
 
6
 
! Отговори
Сиреч преди 3 години
Крадат 30 милиона от науката и дават на малки и средни фирми да не работят. За кумова срама отделят 2 милиона за уж научни проекти с предизвестен изход.
7
1
 
4
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
3 милиона за учените , 75 за матраците. тиквата си държи на колегите както се вижда
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българска глава кога е измислила нещо бе хаха! Тук проектите срещу Ковид са още на ниво "отглеждане на опитните мишки" за ваксината. Кого ще изненадвате бе, кого ще изпреварвате??? САЩ Китай Русия....? Само вижте в някой репортаж по ТВ условията и технологиите по въпроса там ...и контраста тук
5
1
 
2
 
! Отговори
фермЕр преди 3 години
НАучни проекти? Звучи несериозно... трябва институт!
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде форумците, кандидатствайте, тука толкова специалисти има.
3
2
 
2
 
! Отговори
мисирков преди 3 години
Ще преразказваме каквото казва Мутафчийски и ще ни финансират от фонда за наука. Учените от БАН пак ще произведат десетки кила ретро тоалетна хартия. Ура, ура,ура!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че падне крадене
1
2
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ДАЙТЕ ГИ НАСАМ АЗ ЩЕ ВИ КАЖА РЕЦЕПТАТА СРЕЩУ КОРОНА ВИРUSA