Без шведска маса и без СПА – как ще изглежда почивката в България?

Министерството на туризма публикува указания
Обновена: 13 май 2020 20:29 | 13 май 2020 20:20, Нели Христова
44
Без шведска маса и без СПА – как ще изглежда почивката в България?
Снимка: БГНЕС

Хотели и ресторантьори из цялата старана нетърпеливо чакат да отворят врати за туристите. Някои ще го направят още утре, а други ще изчакат поне началото на юни, за да имат активни резервации и по-голяма яснота относно това, как ще се процедира. За да улесни бранша, Министерството на туризма излезе с указания за бизнеса, които трябва да бъдат спазвани за по-голяма безопасност.

Едно е сигурно - почивката тази година ще изглежда по-различно от всякога. Шведските маси са напълно забранени. Общите помещения ще се дезинфекцират на всеки кръгъл час, а хотелът трябва да е снабден с достатъчно маски и термометри за посетителите си. Ще можем да ползваме басейна, но не и СПА центровете.

Между посетителите трябва да се спазва  дистанция от минимум 1,5 м. Трябва да се поставят дозатори с дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите в различните помещения и по-специално на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и т.н.

В лоби пространствата местата за сядане трябва да са на най-малко 1,5 м едно от друго. Групиране на гостите във фоайето не се допуска. Те ще трябва да спазват дистанция при регистриране или напускане на обекта. Ползването на асансьорите се ограничава до минимален брой лица. Препоръчва се климатиците да не се използват.

Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията за хранене и развлечения. Допустимо е ползване на бюфет, но само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната.     

Разполагането на масите с места на открито ще става по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и за не повече от 4 лица на маса.

Според указанията е разрешено ползването на басейни като самостоятелни обекти, без прилежащи други съоръжение за СПА процедури и развлечения. Персоналът, обслужващ басейна, съблюдава спазването на правилата за безопасност и физическа дистанция между посетителите и осигурява стационарен дезинфекционен дозатор в зоната около басейна.

В балнео-, СПА и другите аналогични центрове, прилежащи към местата за настаняване или самостоятелните, ще работят само басейните, включително и с минерална вода,  при стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми. Възможност за пълно функциониране на тези обекти ще има след промяна на заповедта на министъра на здравеопазването според епидемичната обстановка.

Местата за настаняване трябва да разполагат с помещение за изолация при необходимост, като се посочва, че не се карантинират обектите. Указанията ще подлежат на развитие според промяната на антипандемичните мерки и други обстоятелства, свързани с разпространението на COVID-19 в страната.

На дезинфекция на всеки кръгъл час подлежат и всички общи помещения в хотелите, а самата рецепция трябва да се дезинфекцира след всеки гост. Освен това рецепцията трябва да разполага с достатъчен брой термометри за служителите и гостите си, а наличието на маски за лице трябва да е такова, че да надвишава с 10% капацитета на хотела.

Служителите на хотелите трябва да работят само с лични предпазни средства. Камериерките трябва да ходят с маски или щитове и с ръкавици, а служителите на рецепцията освен това да имат и защитна мантия. Едно от указанията гласи, че всеки хотел трябва да има специално длъжностно лице, което да е добре обучено и да следи за спазването на хигиенните норми. То трябва да води специален дневник, в който да се отбелязва непрекъснато какви хигиенни мерки са предприети и от кого, с какви препарати за дезинфекция се пръска и т.н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Новината е маловажна. Ние май обичаме луксовете. Новините винаги трябва да са различни и по-интересни,но нямаме нужда от СПА и шведска маса, а от приятелите си. Без тях може, нека не искаме това. Прироритетите трябва да си ги сменим. Плажовете са достатъчни.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министър Ананиев ще даде брифинг...Toва не е хляб да даваш! Брифинг се прави!Неграмотници - журналисти!Спрете да ни обливате с тъпоносния си български!
16
1
 
14
 
! Отговори
хмм преди 4 години
Май никой не видя и това "Препоръчва се климатиците да не се използват.". Лятото без климатик не ми се мисли как би било :D Иначе свиквайте, навсякъде из Европа ще е така. И аз имам планирани почивки за по 4-5 дни в Прага, Виена, Лондон, Берлин и Единбург и вероятно там ще е същото като изисквания
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Храна минала топлинна обработка няма проблем.Въпроса е ако кихне някой върху сготвеното като отхлупи да си сложи в чинията.Това няма кой да го внимава и да хвърли цялата храна.А хотел с толкова хора все ще кихне някой или ще се изкашля и тогава другите след него ще гладуват.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Младежки спомениСега нямаш и половинка яйце а ровиш по кофите.
13
9
 
8
 
! Отговори
Младежки спомени преди 4 години
До Анонимен#5 , така беше при соца: Хранене на смени - ужас! Четвъртата смяна с топъл таратор, лоясало второ, изморени мрънкащи дечица, ядосани родители, вкиснат персонал.А закуската за първата смяна - дигаш домочадието преди 7 за чиния макарони или закуска компле. На детските порции режеха вареното яйце на половина.Всички бяхме равни, но имаше и едни дето бяха по-равни.За тях, не знам как е било
12
0
 
21
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Големите хотели и ресторанти в страната са на мутрите и мафията!!!Това е истината, старите взети за жълти стотинки, и новите построени с мръсни пари, а днес вашите пари ще се субсисдира мафиотския бизнес, защото тоеа са част от работодателите на Бати Бойко!!!Агент Рики Грийн!ЦРУ!!!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали от храна не може да се заразим? Стомашната киселина унищожавала вируса. Или пак правим реверанси на бизнеса. С малки порции за БГ туристите ще преборим кризата
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се пише по тази тема изобщо.
9
0
 
19
 
! Отговори
уффф преди 4 години
че защо да ходим на хотел , толкова изисквания
8
0
 
14
 
! Отговори
Пеевски преди 4 години
Ще ме накарате да си наема всички стаи в хотела за да не ми се пречкат други и ще ям на шведска маса!И спато ще е само за мен!
7
0
 
18
 
! Отговори
Адекватен преди 4 години
Няма да стъпя
6
0
 
25
 
! Отговори
gogo преди 4 години
по-добре в Гърция и 14 дневна карантина, отколкото в БГ и 14 дни разстройство
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може без шведска маса!Ако трябва през 2 метра ще се редим и изчакваме,или всяка стая или група стаи от етаж ще има час,но със шведска маса!Аз отивам там за да се наям!!!!
4
0
 
23
 
! Отговори
Инфекциозна клиника преди 4 години
Егати и курорта! Плащаш по цена за много звезди, щото има СПА, но не ползваш услугата...Ядене само на открито, ами ако вали, лятна буря, туй онуй...Не, мерси!
3
0
 
15
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Човек не отива на почивка , за да спазва ограничения, защото трябва да е много глупав, това си е пропиляване на времето!!!Агент Алън Купър!ЦРУ!!!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама как без шведска маса?!Аз обичам да ям на корем а не да ми сервират някакво комплееее!
1
0
 
20
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
Алибегов ще се НА СЕ РЕ от кеф. И ДДС като му махнат - чиста далавера 11%