Да се ограничи стремежа към "многото" - пари, почивки, приятели

Изолацията и стресът водят до бум на личностните разстройства
15 май 2020 21:18, Анисия Иванова
70

Социалната изолация в последните два месеца създаде предпоставки за бум на депресиите и паник атаките. Несигурността и нетърпението създават сериозен психологически стрес. Психологът д-р Михайлина Абрашева, която работи в доброволчески групи към Столичната община, потвърди пред Bulgaria ON AIR, че има тенденция към увеличаване на случаите на тревожност.

"Това са логични и преодолими състояния. Тези, които са имали проблеми във времето, обичайно предприемат мерки с посещение на психолог или медикаменти. При тях нещата са повече под контрол. При хората, които за пръв път се сблъскват с такава рязка промяна, има завишаване на случаите на личностни разстройства. По-сложно преминават през петте етапа - отричане, гняв, пазарлък, депресия, приемане. При преминаването им понякога хората не се справя", обясни д-р Абрашева.

По думите ѝ по-голямата част от хората вече са успели да преодолеят тревожността си. Д-р Абрашева посъветва да творим, да създаваме, да контактуваме повече с природата и близките ни хора.

Тя посочи в ефира на "България сутрин", че доброволческите отряди дават достатъчно подходяща информация на хората, чийто основен страх е страхът от бъдещето и неизвестното.

"С наличната информация до момента подкрепяме хората, като ги успокояваме, че това е нещо, което всеки преодолява във времето. Пренаситеността от информация също пречи, защото хората се объркват. Много е важно да има един източник на информация и хората да се опират на него. Необходими са правила, те водят до стабилност. Психиката на човек да се успокои, че като правя първо-второ-трето, нещата са наред", каза още д-р Абрашева.

За финал психологът отбеляза, че е необходимо да се научим как да ограничим сами стремежа си към "многото" - да правим много пари, почивки и много приятели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е интелигентен може 2-3 години в изолация да изкара на медитация като пещерите в Тибет и Хималаите като цяло.
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Информация само от един източник да има ни препоръчва тази. Правилният правителствен източник, естествено. То и Чернобил като гръмна си беше така. Пълно спокойствие.
16
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Сф строят като полудяли аз съм убеден че когато настъпи Третата световна война някой ден от небето ще падат атомни бомби а отдолу ще бръмчат самосвали и ще застрояват междублокови пространства за новият блок на страшната оферта от 5000 лв квадратният метър.
15
7
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
Това може и да е добре.Ще спре презастрояването на морето. Обаче как ще се бутат вече построените хотели ??? Не е доизмислено. А сега като не могат на запад да печатат евра и долари нещата ще се наместят .То от Европа почват проблемите. Ако се решат проблемите там ще се решат и тези проблеми.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паник-атака означава внезапен страх от внезапно появила се опасност която пряко ви застрашава.Ако действотелно някой непознат враг ви прави паник атаки (например бързо каране срещу вас и внезапна смяна на посоката в последният момент или непровокиран и неочакван замах с ръка или някакъв предмет към тялото или лицето ви) по-добре да се сдобиете с някакъв вид оръжие.Ако се стигне до това по-добре вие да го очистите вместо той да ви блъсне или наръга с нещо.Личното оръжие лекува такива типове.
13
8
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Стойте си тогава вкъщи и не ходете никъде, както призоваваха медиците и Бойко.
12
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изолацията води до депресия и скука само при простите хора. На умният човек никога не му е скучно и сам. Ще си намери занимание - ще чете, ще научи нещо ново. Един приятел така се ожени, защото му било скучно. Е, сега му е много интересно. Стои до 9 на работа, не защото има, а защото не му се прибира при жена му.
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алчниците нямат наяждане!Единствено запълването на зиналите им лакоми усти с пръст (когато са в ковчега) върши работа. Едва тогава мирясват.
10
4
 
16
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Никакви личностни разстоства нямам. *** такива. Много добре схващаме как ни обработвате. Мерете си думите, че незнам как заради едни пари, ще си върнете доверието .
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, я се разходете из провинцията - минерални плажчета, басейни, ресторантчета - фул! Днес по родопското дефиле столицата се изнасяше. Вие за криза говорите. Тя кризата си е за бачкаторите винаги. Сега бизнесманите ша почиват целогодишно и по други направления - 60/40. Или вие мислите, че те са стигнали до хората без работа. П-малко за по-малките - дребните риби. Трудни времена! Рибата се лови в мътни води - сега!
8
3
 
15
 
! Отговори
Изтрещелите ни преди 3 години
Психолозите и психиатрите са най-изтрещелите в бг......една комплескарса от биг брадър дето за да се ,,чувства добре" си оперира носа.......един психиатър-алкохолик нереализирал се писател.....Мадлен Алгафари дето на мъж от космоса личи, че не е уцелила на мъж и висли и другите за прецакани....хайде да не ги идреждаме.....
7
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изолацията да води до депресия? Напротив, много ми е спокойно и щастливо. Общуването с хора ме разстройва.
6
5
 
16
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Тая психарка много изумена бе!То с каквито се събереш...
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егаси наглите! Спрете да ръсите с боклyци от гнусните си самолети и после да обяснявате за паник атаки и депресии.
4
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само с малко ли?...Ми ако малкото е малко.Аз не съм депресиран от коронавирусът,депресиран съм от купищата малоyмни,прости и мега задръстени хора с които е пълна София.Те по улицата не могат да вървят без да се блъскат,ръгат бутат и демонстрират полуживотински нрави.Например днес някакъв дебел брадат дов селянин държеше да се блъсне или поне отърка в мен.Такива трябва да ги затварят в лечебни заведения.Болни хора с фетиш към търкането в непознати..
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички по-равно(комунистически) се радвайте.
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо на нищо да се радват хората
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие комунисти ли сте?