Ще влизаме в Гърция и Сърбия с декларация, чакаме Румъния

Тя е във възможно най-семпъл вид
Обновена: 19 май 2020 19:31 | 19 май 2020 14:24, Нели Христова
119
Ще влизаме в Гърция и Сърбия с декларация, чакаме Румъния
Снимка: БГНЕС

С двустранни декларации ще се влиза в Сърбия и Гърция, това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг. Споразумение още не е постигнато за падане на 14-дневната карантина за български граждани в Румъния.

Той показа декларацията, на която са се спрели лидерите.

"Тя е максимално семпла. Попълват се трите имена, нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм с обстановката, пътувам на собствен риск и телефон за контакт", обясни премиерът.  Декларацията ще може да се принтира и у дома. Тя ще се дава на граничния пункт заедно с паспорта или личната карта.

"Целта е ако някой твой близък се окаже болен с коронавирус, да те намерят и да ти кажат да се прибереш", обясни Борисов.

 "Вие виждате, че данните са такива, че можем с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи, което да гарантира доходите на хората, както и приходи в бюджета. По този начин трудно ще издържи света, камо ли България", заяви Борисов. Той заяви, че от 1 юни може да се отвроят ресторантите на закрито.

"Гърците вече имат правителствено решение да отворят ресторантите на закрито от 15 юни. Така че, в сферата на тези държави, всички действаме по подобен начин. А от 1 юни, имам уговорката и с президента Вучич, да види как се изгражда Балкански поток, магистрала "Европа" към Белград, а с колегата Мицотакис съответно интерконектора с Гърция и магистрала Струма", обясни премиерът.

Активно се водят разговори с Австрия и Германия.

"Много заводи има в България, които са поръчали машини от там. Трябва да дойдат инженерите, да ги монтират. А и България е една от любимите дестинации на германците за туризъм, така че се надявам да стане бързо всичко", каза премиерът.

"Трябва да се научим да живеем с вируса. Предупрежденията, които валят към нас, са от достатъчно сериозни институции", каза още той.

 Бойко Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в условията на пандемията от COVID-19. Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време - като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Вече ще влизаме в банята само с джапанки -разбрах
96
0
 
2
 
! Отговори
човек преди 3 години
До: номер 101 (да,да ама не)А по-добре ли е вместо декларация, да разкарват родителите на всяко дете до личния лекар на детето, да се редят на опашки, да чакат лекарят да ги приеме, който от своя страна да издаде медицинска бележка (пак ще сечем гори), с която удостоверява че детето еди кое си не е било в контакт със заразно болни от каквито и да са микроби и *** за да ги допуснат до детска градина?Едно време ако сте забравили също изискваха "статистически лист" на границите.
95
1
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Декларационно време настана май!? Каква и за какво ли ще е следващата?!Същото е с декларациите за детските градини! Каквото и да се случи е на твой собствен риск! За по-просто : декларация още с издаването на личната карта, че каквото и да стане в държавен и/или световен мащаб-ние сме отговорни, да ги попълним, да ги депозираме и да си живеем живота! И досега пак сме си били отговорни! Сега вече и декларирано в писмен вид!Колко ли гора ще изсекат за декларации?!
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много обича да се прави на Батман този нагъл човек ,но народа твърде много търпя всичката му наглост и лакомия. Цяла България пълни една хазна която той ,Доган и Пеевски изпразват пред очите ни и ние си мълчим и приемаме даже с овации дарения днес от същите тези !
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо ми се повръща вече от теб ,всеки ден брифинг но все по -отвратителен ставаш ! Не може да ни вкарваш винаги в трета глуха докато Ти ,Доган и Пеевски парцелирахте България и днес се правите на дарители ! Стига вече!
92
0
 
0
 
! Отговори
баба Пенка преди 3 години
А дано!
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВъпросВ МВнР са забраните за влизане и изключенията по страни.
90
1
 
12
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Разбирам, че в Гърция вирус няма. Вирусът я зяобикаля! Ето конкретен пример за абсолютният кре**низъм на управляващите! Ако ходиш в Гърция няма да оставаш под карантина, защото там вируси няма. Ако ходиш в Сърбия, Румъния или Германия - затвор и 50 000 лв., ако не стоиш ЗДРАВ под карантина! В същото време всеки чужденец - болен или здрав е добре дошъл! Ако се разболее, трябва сам да се самокарантинира в хотелската стая!КРЕ**ТЕНИ! Точнто таолкова безумна беше и карантината!
89
0
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Човек, чуждестранен гражданин, имащ апартамент под наем тук, може ли да влиза? Няма бизнес, нито е дипломат?? Обяснете моля
88
0
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Ще има ли декларации и за тези, които приемат такива пътуващи от тук натам и от там насам?! Хотелиери, хора отдаващи апартаменти под наем през т. нар. "букинг"?!Щото настава едва ли не пълна слободия след пълно затваряне някак си!Ще ни го каже ли някой министър с думи прости!?
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
brexit.uraaaa!
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 90В сръбските медии съобщават, че от 1 юни отварят границите за бизнес и семейни пътувания, а за туризъм отварят от 15 юни.Къде в български сайтове можем да намерим тази информация, за да сме спокойни като тръгнем на път?Ако някой научи нещо повече, нека сподели, а не само да разчитаме на слухове!
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам вродено чувство за скромност...ти да видиш.Скромен,та дрънка.И справедлив,моля ви се.
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде да помоля журналиста писал статията, дали това касае само служебни и извънредни пътувания или отпадането на 14 дневна карантина е и за туризъм?! Защото чух коренно различно нещо в някои новинарски емисии.
83
0
 
0
 
! Отговори
f преди 3 години
ВИЕ СИГУРНИ ЛИ СТЕ ЧЕ ЕДИН ЛОСТОВ КАНТАР С ПО-ГОЛЕМИ РАВНИ ТЕЖЕСТИ ЗАСИЛЕН ОТ ЕДНАТА СТРАНА, ДА СЕ КЛАТИ, ЩЕ СЕ УРАВНОВЕСИ НЯКОГА ИЛИ ЩЕ СИ РАБОТИ ВЕЧНО?
82
0
 
0
 
! Отговори
f преди 3 години
БИ ТРЯБВАЛО ДА Е ТОВА, ПРАВИШ ГУМЕН КАНТАР С ГУМЕНИ ТЕЖЕСТИ, НО ЦЯЛАТА ГУМА ВЛАЖНА, ЗАСИЛВАШ НАДОЛУ ЕДНАТА СТРАНА И ТЯ ГРАВИТАЦИЯТА ТАКА ИСКА ЧЕ САМО ПОНЯКОГА ПРИВЛИЧА И ПРАВИ ВЕЧЕН ДВИАТЕЛ, ИЛИ АЛКАЛНА АНТИМАГНИТЕНА СФЕРА С ИЗДЪЛБАНА ОСЕВА КУХИНА И БУТАЛО, КОЕТО СЕ СТРЕМИ ДА СЕ ДВИЖИ КЪМ ЦЕНТЪРА И СЕ ДВИЖИ ВЕЧНО.
81
1
 
9
 
! Отговори
До Девня преди 3 години
За момента има,но съвсем скоро ще отпадне...В почти целия ЕС границите вече са отворени,без карантина и други глупости...Нашите просто се правят на мъже и нагнетяват напрежение до последно,но като им дръпнат ушите,ще мирясат...
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че на времето като деца ни ваксинираха против туберколоза.За това и Българина е жилав и устойчив на вируси!На Ги би-Баце му пожелавам да е жив и здрав още дълги години благодарение на ваксината.Да не се бие в гърдите и да казва Аз,Аз.....Аз, защото калинките му нищо не правят освен да прибират пари.
79
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените *** знаят, че няма никога повече да спечелят парламентарни избори, тъй като доверието към тях е нищожно. Спомнете си как позорно си заминаха Виденов и Орешарски. Сега се опитват чрез някакви плиткоумни фалшиви протести отново да заграбят властта, която няма как да спечелят по демократичен начин. Няма да ви се получи, бъдете сигурни. Омръзнали сте ни много повече от гербаджиите.
78
2
 
7
 
! Отговори
:)) преди 3 години
Имало сериозно разминаване в оново което дърдрят Боквите медии/ тези в БГ/ и онова което твърдят тези в Гърция! България начело с ББорисов лудница/държава психиатрия ли е? Остана ли/ ще оцелее ли /здрав разум? Средата оопределя съзнанието