41 са новите заразени с коронавирус, излекуваните са повече – 42

Петима души са починали през денонощието
Обновена: 22 май 2020 12:43 | 22 май 2020 08:10, Елка Василева
158
41 са новите заразени с коронавирус, излекуваните са повече – 42
Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

41 са новите случаи на заразени с коронавирус в страната за последното денонощие. Това съобщи Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб на редовния брифинг. От тях в болница са 11 души.

Така общият брой заразени е 2372, което е увеличение с 1,8%.

Активните случаи са 1478.

Направени са 1450 изследвания на проби.

Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи, подчерта проф. Кантарджиев по повод критики, че не се правят изследвания и заради това няма толкова нови случаи на коронавирус.

Той допълни, че лабораторният капацитет за тестове се е увеличил два до три пъти.

Още по темата

8 от новите случаи са в София. Двама са в "Александровска", в ИСУЛ "Царица Йоана" - 1, в "Пирогов" също 1, а на домашно лечение са 4-ма.

В Пазарджик има 17 нови случая. „Става дума за клъстера, който е в завода за авточасти. Слава богу, там по сведения, които имаме в щаба, мерките са взети много преди откриването на новите случаи, една част от работниците са в отпуска, а тези, които са работили, ще бъдат пуснати, за да се направи крайна дезинфекция, а тези, които са били в отпуска, ще ги заменят. По този начин не се прекъсва работният процес и се запазва максимално здравето на хората“, обясни Кантарджиев.

Професорът припомни, че е много важно по време на епидемия рано да се взимат мерките, защото след това дори да са по-строги, ефектът е много по-нисък.

Нов случай на заразен има и сред медицинския персонал – това е медицинска сестра в Кнежа.

Излекувани са 42 души. За пореден ден излекуваните са повече от новозаболели. Общо излекуваните в страната са 769.

Петима души са починали през денонощието. Това са мъж на 78 години в "Пирогов" с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора 51-годишна жена с онкологично заболяване и мъж на 88 години в Ямбол с инсулт.

Проф. Кантарджиев коментира твърдения, че ниската смъртност в България се дължала на липсата на много възрастни хора. „До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини – броя на вирусите, с които си се заразил – ползват ли се предпазни средства, дистанция, и да се заразиш, боледуваш по-леко. Второ, броят на рецепторите в органи, за които ще се залови вирусът. Оказва се, че при децата тези рецептори са много по-малко от възрастните в дихателната система. Поради това децата, включително боледуващите у нас, почти нямаха клинична проява на заболяването“, каза Кантарджиев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
15
 
! Отговори
Сценарий и режисура преди 3 години
До До сценарий и режисуДреме ми за сезона на мен. На други обаче им дреме. Само от факта, че те задължават да се душиш с маска в трамвая, пък допускат да се тъпчат хора отвсякъде в една и съща сграда(хотел), ме убеждава че става въпрос за пЛандемия.И за пари става въпрос, дори и шубетата го разбраха!Та тези мерки и действия са все едно в пожар да криеш туби с бензин.Или пожарът не е пожар, или бензинът не е бензин?!?Който иска(може) - да мисли.
43
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Асен СпасовАсенчо мамин. То и Гечев е икономист, ако караме по тази логика. Кантарджиев сутринта Ви обори разни твърдения за влиянието на броя на пробите и диагнистицираните. Ами три пъти са се увеличили пробите Мангъров! Случайте не са. Факт. Сравнението Швеция и Дания. Също България и Белгия. Факти! Важно е количеството вируси което ще погълнеш и дали си във възраст с много дихателни рецептори, плюс тежки заболявания. Рискови са 45-65, а не над 65. Заради броя дихателни рецептори. Аме не!
42
2
 
6
 
! Отговори
В.Найденов преди 3 години
А дали е така,кой ще ми каже.Аз вървя по света и подсвирквам си даже...
41
3
 
23
 
! Отговори
Докс преди 3 години
До АнонименКаква ваксина за заболяване, което поддържа специфичен имунитет за два-три месеца, с изявен сезонен пролетно-есенен характер? Стига сте повтаряли като мaлоумни неща, които не разбирате. Това значи два пъти годишно ваксинации, при постоянно мутиращ вирус, без ефект. Противогрипната ваксина се оказа провал, ерозиращ в дългосрочен план имунната система, което пролича при сегашната ситуация.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛошоСпазвай си, кой то пречи!
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 37 Отговорния има по лесно , стой си у вас паникьор.. посети и психиатър , ние нормалните искаме да живеем пълноценно
38
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това няма как да е вярно а е лъжа !Забилелите и заразените никой не ги знае !Умрелите от вируса след лечение са 50 % което прави вирусаСупер смъртоносен със забавено действие супер заразен за период от 45 дни .Така на практика никой не знае дали ще се зарази или е заразен вече и ще умре утре.
37
15
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Всички които сме над 50 да се обединим в идеята за връщане закона за носене задължително на маски на открито
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така излекувани ? Нали не можеше да се лекува ?
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете колко хора като еденици сте тествали на 1000000 население,а не колко направени теста се падат на 1000000 население.Защо не изкарате бройката на тези които ги тествате всяка седмица профилактичко и .....Колко нетествани хора се тестват на ден?
34
18
 
9
 
! Отговори
Отговорен преди 3 години
Тука сме десетина отговорни хора от квартала и ще пуснем молба и апел до НОЩ да върнат маските на открити пространства, защото всекидневно се разминаваме с млади хора, които кашлят, храчат и плюят!
33
5
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Абсолютно точен коментар.Но от друга страна всеки има глава на раменете си и ако сам не се пази,няма как друг да го пази.Видя се по време на задължителните мерки колко точно се спазваха.
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бива, време е да пуснат и бациларника със споделените офис пространства и общата климатична система в Младост 4 бизнес парка, младежите да го поразнесъа малко из метрото и биологичният експеримент с народа ще започне.Не случайно американците евакуираха техните граждани от България.
31
13
 
22
 
! Отговори
До анонимен преди 3 години
Каква конспирация бе баце, как може да има хора да отричат вируса не проумявам??!!??Що не отидеш в Пирогов или Александровска да помагаш на първа линия?Специално за бай *** е организирана световна конспирация да му е гадно!
30
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неизбежно е, че ще се увеличи броя на заразени.Отпаднаха доста мерки. Явно са решили да прежалят пенсионерите и тези със съпътстващи, тежки заболявания. Покрай старите и някои млади ще изгорят, но така е в живота.
29
16
 
19
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Открива се много малка част от заразените.Само тези със сериозни симптоми или контактни хора.Останалите здрави,които леко подсмърчат са неоткрити,няма и да ги открият ако не се влоши състоянието им.Но тези хора са сред нас и те заразяват.Очевидно вируса е много заразен.Това се вижда от броя заболял лекарски персонал.Дано има ваксина скоро и повярвай ми,ти че си един от първите искащи да го ваксинират.
28
19
 
17
 
! Отговори
Швеция е компот преди 3 години
Мангъра да си скъса дипломата и да скача отгоре и!
27
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам БСП да раздаде на симпатизантите си червени маски.
26
6
 
30
 
! Отговори
Асен Спасов преди 3 години
Мангъров е вирусолог. Това, което той казва, съм го чул по същия начин от поне още двама независими от него вирусолози. Значи става въпрос за вируси и да не слушаме вирусолозите? Много умен народ! Да слушаме пожарникарите, хирурзите, икономистите. Браво!
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече и за ваксина се лобира , продажно овчо племе