Честит празник! Честваме Деня на българската просвета и култура

Наречен е и "Духовният Великден" на България
Обновена: 24 май 2020 09:31 | 24 май 2020 07:43, Камелия Цветанова
179
Честит празник! Честваме Деня на българската просвета и култура
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден в България се отбелязва националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като "Солунските братя".

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии.

Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов. Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 999Ти като не виждаш и не четеш българска литература и до там ти достигат знанията,другите я познават,написани са великолепни разкази,романи,стихове, притежават дори награди,а стиха на Ботев е изписан със златни букви във Франция: "Настане вечер месец изгрее,звезди обсипят сводът небесен;гора зашуми, вятър повее, Балканът пее хайдушка песен!"
36
1
 
5
 
! Отговори
уточнение преди 3 години
До 999Научни трудове се създават от българи,но само след емиграция.Такъв е и създателя на компютъра-Джон Атанасов...
35
7
 
8
 
! Отговори
999 преди 3 години
То не е лошо, че българската азбука е създадена по нашите земи, но къде ни е литературата, която да се чете по целия свят - липсва. Къде са научните трудове, които да се изучават от учените по целия свят - липсват. Имаме средството, т.е. азбуката, но като народ нямаме интелектуалния капацитет да използваме пълноценно това средство.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилевСтига си писал глупости,Кирил и Медой са българи по произход,от Куберовите българи от Солунско,има извори в които поише ,че са българи,да не говорим,че когато Константин-Кирил отива в Константинопол,първо учи гръцки език,защото не го е знаел!
33
1
 
8
 
! Отговори
Честит празник! преди 3 години
"Върви, народе възродени,към светла бъднина върви,с книжовността, таз сила нова,съдбините си ти поднови!Върви към мощната Просвета!В световните борби върви,от длъжност неизменно воден -и Бог ще те благослови!Напред! Науката е слънце,което във душите грей!Напред! Народността не падатам, дето знаньето живей!.....бъдете преблагословени,о вий, Методий и Кирил,отци на българското знанье,творци на наший говор мил!........."Стоян Михайловски, 1882г.
32
1
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
до 50 : и ако съм пред теб какво ше направиш, ше клекнеш и ше отвориш широко уста ли? ***!
31
4
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Тъжен Празник -2020 г населението е неграмотно и сигурно над 30% не припознава българският език за майчин -Какъв Празник е това?? След 20 г едва ли ще се празнува вече!! Беше Празник преди 30г -сега е нещо си
30
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един народ без история се пъчи, че бил имал вековна азбука! Азбуката ни я взеха северномакедонците! Мавзолея го разрушиха 80% *** деббилий, за да не мога да показвам на децата си mailstone-те на българската история! Дали човек е за или против е без значение - това е история! Живейте поне малко 5-6 години в чужбина за да разберете смисъла на изреченията ми - неграмотници! Жалки негодници останаха в тази страна! Приятен викенд!
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тоя дето СЪСИПА ЦЯЛА ЕДНА ДЪРЖАВА! Не ми каканиже там импексова - мимпексова, кажи за тоя дето УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ!"За Цар Борис 1-ви ли говориш?
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Кирилицата е единствената азбука,която има...история от създаването си до...сега."Очевидно много неща не ти идват през ум. Защо ли? Всички азбуки имат история, просто ти не я знаеш. А Кирилицата не е нищо особено. Твърде късно прекопирана разновидност на беската азбука, която пък изкопирана от писмеността на Северна Африка. Ако не беше жалко, щеше да е смешно. Дори и самият шрифт на който всички ние пишем в момента е т.нар. "Руски граждански шрифт". А българският шрифт не се използва никъде.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога няма да забравим опитите на СДС и Петър Стоянов да подменят крилициата с латиница, за да потвърдят "цивилизационния избор" на България ! Дадоха орден Стара Планина на човека изрекъл думите "крилициа = комунизъм". Позор !
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с нетърпение чакам да прочета какво ше каже другарката " загрижена" импексова!до тогава може да пуснете по една статия за някои от детските спомени на марта вачкова, за жени бръмчалката или за сузанита!
25
5
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Кирилицата е единствената азбука,която има...история от създаването си до...сега.Тя се използва от 70 езика и 300 милиона хора по света.Трябва да се гордеем с този факт,защото първо в България е приета през 9-ти век за официална писменост на държавата и в църквата.Тук са обучени и първите стотици учители,които в последствие я пренасят и в съседните държави и народи.Честит празник на всички българи и повече самочувствие на работещите в просветата и културата.Това ни е запазило през вековете.
24
2
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Честит празник на всички умни хора !В годините, когато простотията и агресивната посредственост командват държавата, ви пожелавам да сте живи, здрави и упорити в борбата за просвещение и свобода.Напред науката е слънце !Науката е светлина !
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С макетата честваме един и същи празник пък сме били два различни народа мухаха!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Батак до 33---------------------------------Не ми липсва нито Турция,нито Русия.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарение на Коронавируса няма да празнуваме, страхът е по-силен от празника.
20
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34------------------------Добре че са били англичаните да дадат ултиматум на русначата да се измитат оттук.Че сега щеше да говориш на руски и нямаше да празнуваш 24-ти май.
19
0
 
7
 
! Отговори
179 преди 3 години
Честит празник бъдете живи и здрави !
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит празник на всички учени българи.И на по-малко училите. Днешният ден е истинският национален празник,а не 3-ти март,когато една окупационна армия изтласква друга окупационна армия.