Бум на заемите до 500 000 лв., спад на кредитите до 10 000 лева

При тези от 50 хил. и 100 хил. лв. ръстът за година е с 12%
162
Бум на заемите до 500 000 лв., спад на кредитите до 10 000 лева
Снимка: Dnes.bg, архив

Заемите за граждани за суми между 250 хил. и 500 хил. лв. нарастват за година с рекордните 24%, показват данните на БНБ, цитирани от "Труд".

Още по темата

В края на март тези кредити са 3617 на брой, което е с 699 повече от същия месец на миналата година. Само през първото тримесечие, когато в средата на март беше въведено извънредно положение, увеличението на тези заеми е с 3,2%.

Заемите за суми между четвърт и половин милион лева обикновено са за покупка на големи и луксозни жилища, или за инвестиция в бизнеса от хора, които работят като физически лица - адвокати, лекари, нотариуси и т. н. Броят на тези кредити не е голям, но общата сума, отпусната от банките чрез тях, е над 1,17 млрд. лв.

На второ място по ръст са заемите за домакинствата за суми между 100 хил. и 250 хил. лв. За година броят на тези кредити нараства с 22,5%, а само през първото тримесечие те се увеличават с 4,2% до близо 34 хил. Тези заеми също най-често са за покупка на апартаменти, макар и не толкова луксозни като тези до половин милион. Оказва се, че покупката на жилища е основният двигател на кредитирането за граждани.

При заемите за домакинствата за суми между 50 хил. и 100 хил. лв. ръстът за година е с 12%, а тези между 10 хил. и 50 хил. лв. се увеличават с около 10%. При кредитите за граждани до 10 хил. лв. обаче има спад както в рамките на година, така и през последното тримесечие. За година броят на тези заеми намалява с 104 хил. Явно хората с по-малки финансови възможности ограничават взимането на кредити, тъй като знаят, че трудно ще ги връщат. Намаляват и заемите за граждани за над 1 млн. лв. - с 35% за година до 142 броя.

Фирмените кредити за над 1 млн. лв. обаче за година нарастват със 78 до 5158 брой. С тези 78 заема са отпуснати близо 1,7 млрд. лв., които формират почти целия годишен ръст на фирменото кредитиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е последната вълна раздадени кредити. Банките имат интерес тези числа да се разтръбят за да има стабилност. Тъжната истина е, че от три месеца брокерите не са направили и по една сделка с имоти. Следва срив на цените на имотите и трайна 2-3 годишна криза. Висока безработица, ниски заплати, замръзнал пазар на имоти. Това е истината.
71
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали няма да се думне валутният борд и тези 500.000 да станат 2500 евро, не сте ли се замисляли?
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във филма Столичани в повече които дават в момента показаха как става това.Кмета държеше в една кутия парите от подкупи а зета я взе от него и я даде в Банката като за същите пари тегли кредит!
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
взимат кредит от банката после от рушветите или офшорките ги плащат, иначе ако плати в кеш великия връзкар български нали някой ще го пита от къде е кеша?
68
2
 
20
 
! Отговори
Трайно безработен преди 3 години
Не съм виждал обява за работа с която да може да вземеш такъв кредит!Това е пране на пари откраднати от обществени поръчки с заема ги легализират
67
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един senior C++ developer взима 10к месечно в щатите. Никоя фирма няма да дойде тук в БГ да пести пари и дава 5-цифрени заплати на бай ***. Имам познати на тая позиция, взимат по 6-7 хиляди тук и са си много доволни от позициите, с багер не можеш ги избута. Коя е тая митична фирма дето да дава 5 цифрени заплати в БГ, или нека позная - тайна е ;)
66
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като програмист също мога да кажа, че аз си купих без никакви кредити 2 жилища - банки не храня! Това обаче става само с дълги години труд и умело управление на наличните средства.
65
2
 
18
 
! Отговори
Ако щете вярвайте преди 3 години
Ако щете вярвайте, ама това си беше търсеният вариант... ;) "При война печели, този който продава оръжията" в нашия случай, кредитчетата !
64
4
 
12
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
Това НЕ Е кредит за сам човек с 5к заплата... Стига като папагали сте се хванали за тия 5к... Това е кредит с домакинства с минимум 15-20к месечен доход, ама абсолютен минимум... И именно такива го взимат. Написано е в статията.
63
10
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Тея кредити не са за вас ***. Тея кредити са за Амбициозни хора които имат план и цел в живота !!
62
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен500к за частно лице за мен е пране на пари и това не става без помощ от човек в банката.Ама прокуратурата обикновено не се самосезира за наши хора или ги изкарва чисти като сълза.
61
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено има смисъл да се взима тежък заем ако ще правиш бизнес, за който имаш осигурени държавни поръчки от добри приятели.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""работят за петцифрени заплати""Или пък са годишните заплати?
59
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБаце, DXC и подобните им никога не са плащали особено добри пари, нищо, че прявят няколко милиарда печалба. Махай се оттам и търси нормален 'заплатодател', 'работодатели много'. Жокер - малките фирми понякога плащат по-добре.На мен дохода ми е над 5к, а един познат работи за 6к. И не сме програмисти - сисадмини сме, ама с много опит и много сертификати, важното е как се пазариш на интервюто.
58
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
500 к не е кредит за граждани. Сите дето се пънете да обяснявате се на професии го избивате. И на 5к заплата този кредит е непосилен. Няма банка да ти го отпусне. Има хиляди условности, ако все пак има варианти. И ръст може да значи, миналата година 100, а тази 200 такива кредити.
57
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инвестирай в квото искаш, аз дадох само пример, не съм казал, че инвестирам в жилища. Ако съм купил нещо, то е за да го ползват децата ми. От криптовалути и акции нито разбирам, нито имам намерение да играя хазарт с парите си. Но пък знам къде и как да ги изям и изпия ефективно.
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"работят за петцифрени заплати"Аха сигурно, ама с десетичната запетая и стотинките ;)
55
5
 
9
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
Именно, световните лидери е областта си дават най-ниски заплати (с леки изключения). И аз работих в корпорация и взимах 7.5к като лийд. Хубаво де, ама компания с 500 души персонал (нашата беше с 25000) ми предложи кажи-речи 60% отгоре. Това беше преди години. От гогава знам колко са ниски заплатите във всички големи компании. Ниски за моя сегашен стандарт, разбира се. Топ C++ гурутата при нас (лично драфтнати от мен от старата ми компания) работят за петцифрени заплати.
54
16
 
11
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
Човек с 15к инвестира в жилища?! Ти да не си бабичка с 600лв. пенсия, бе?! Все едно слушам майка ми как трябвало да се инвестира в жилища. И какво?! Давахме 3 коптора под наем сумарно за 3к лв., при условие, че месечната ми заплата лично на мен е над 12к.. Какво направих ли? Продадох ги до едно. Инвестирам умно- във фондове, криптовалути, акции. Рентиерството е бизнес за развитие на готови пари, това е факт, но е крайно недоходоносно за мен. А заплатите никъде не са паднали наполовина...
53
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги един бранш върви по-добре от другите и хората в него се самозабравят. После животът резко ги отрезвява.