Как фалшива новина от България обиколи света за часове...

Историята на "Спящата невеста" в Пирин е споделена хиляди пъти
28 май 2020 19:20, Красимир Ангелов
15

Една фалшива новина от България обиколи света за часове. Историята на "Спящата невеста" в Пирин беше споделена хиляди пъти.

"Спящата невеста" в Пирин. Заради топенето на снеговете, този изключително красив планински рид може да бъде видян в тази форма едва в няколко дни от годината. Намира се недалеч от Валявишките езера, а снимката е на местния фотограф Огнян Белев.

Така започва историята за феномена "Спящата невеста".

Авторът Александър Македонски е намерил случайно изображението, което всъщност е 3D графика, измислил е историята и е решил да покаже как работят фалшивите новини.

А после решил да провери колко от потребителите на Фейсбук четат какво споделят.

Изводът - хората се подвеждат лесно.

Красива, но невярна. Историята за спящата невеста вече живее свой живот и продължава да се споделя. Независимо от признанието, че е лъжа, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още за красивата история вижте в следващия репортаж

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помним фалшивата новина за "Книжката на Софиянски" във 24 часа преди интернета и фейсбук. Мястото на фалшивите новини беше във вестниците преди интернет.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тъпотия с такова име може да се вържат само новоизлюпените модерни псевдо-родолюбци с бради и причесчици и още по-захлупените им жени ако имат такива. Сещате се - тия дето демонстративно се женят с носии през 21 век.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всяко нещо което ме заинтересува в социалните мрежи търся потвърждение по други канали, иначе го отхвърлям като манипулация.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социалните мрежи са място за разпространение на фалшиви новини, пропаганда и агитация. Там може да прочетеш всякакви дивотии и ако ти е малко мозъка да ги приемеш за истина. Точно такива хора се търсят по социалните мрежи, които не могат да разсъждават логично и със собствената си глава и точно те стават жертва на тези новини и пропаганда. Особено активна в това отношение е руската пропаганда. С подобни трикове руснаците обработиха американското простолюдие и назначиха Тръмп за президент.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха и аз се хванах на това. Но пък моята логика е, че в природата има толкова много уникални гледки, съвсем възможно е и тази да я има. Не бих казала, че е голяма драма, но благодаря че ни казахте. Още една причина днешния ми ден да е скапан. Авторът на шегичката може да е щастлив, че е направил много хора нещастни. За да "покаже" как се разпространявали фалшивите новини. Голяма сензация, няма що. Показват ти снимка от затънтено място и ти се очаква някак да разбереш истина ли е или не. Браво.
6
1
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
В случая за да се отхвърли фалшивата новина, човек трябва да е летял над мястото и да го познава.
5
1
 
8
 
! Отговори
The Ghost преди 3 години
Кажи на човек че на небето има 2 456 567 235 звезди и ще ти повярва. Кажи му че печката е гореща - ще пипне за да провери.
4
1
 
1
 
! Отговори
ДР преди 3 години
Не виждам нищо лошо в легендите. Така се прави тутизъм. Разказват се легенди на любопитните. Всички и разкакзвача и слушателя знаят, че е само легендаи, какво от това. пак е интресно. медиите се само обезличават стази мания да ни врът колко са лоши фалшивите новини - е не са лоши и много често ги изказват такива авторитети като ТРЪМП - спрете стази мания да ни мислите за ***. Аман от умни медии дети ни прят на ***.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А "истинската" новина за "пандемията" от "новият вирус" продължава да обикаля света, подкрепяна от *** и наведени чиновници, за заплатката готови да си плюят на професията и името ..
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СветозарБлагодаря, сега и аз ще внимавам повече :)
1
0
 
11
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
" Авторът Александър Македонски "========================================================Да не би да има някаква грешка ?