Очаква ни сухо и топло лято, идеално за море

Валежи ще има, но те ще бъдат сравнително малко
55
Очаква ни сухо и топло лято, идеално за море
Снимка: БГНЕС

Можем да очакваме относително сухо и топло лято, като малко вероятно е то да се окаже дъждовно и с обилни валежи. Тази прогноза направи доц. д-р Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред БГНЕС.

По думите му валежи ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и по-рядко от нормалното.

Още по темата
Доц. Господинов уточни, че правейки прогноза за лятото, синоптиците всъщност прогнозират сезона като цяло, а не какво ще бъде времето в някой конкретен ден или седмица. От метеорологична точка обаче лятото се разбира като трите най-топли месеци в годината и се различава от астрономическото лято, което започва от деня на лятното слънцестоене – 21 юни и продължава до есенното равноденствие в края на септември.

Прогнозата за сухо и топло лято обаче не ни освобождава от това да бъдем готови и за гръмотевични бури и интензивни кратки валежи, характерни за сезона, предупреждава синоптикът.

"Всички, на които тези явления могат да застрашат стопанската дейност, трябва да бъдат подготвени. Това не са извънредни явления за страната, за създаването на които има условия, особено през месеците май и юни", обясни доц. Господинов, предупреждавайки за това, че сезонните прогнози са вероятностни и не изключват нито един сценарий за развитие на времето.

Ученият е категоричен – България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия.

"Тази години институтът публикува един документ – годишен хидрометеорологичен бюлетин за България, където се обобщава и синтезира развитието на времето в цяла една година, което позволява да се направят някои климатични обобщения. Например, каква е била средната годишна температура за страната, на базата на редица станции на метеорологичната служба за дълг период от време. Оказа се, че 2019 г. е най-топлата през последните 90 години. Отклонението, средно за страната, е плюс 2 градуса от климатичната норма за периода от 1961 г. – 1990 г.", обясни доц. Господинов.

За процесите на глобалното затопляне свидетелства и още една статистика - петте най-топли години за страната ни са се случили само през последните 30 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
19
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
То тасос щото е мноого по-различно от БГ - персонала български, туристите българи. Дандания и навалица до шия...
23
12
 
20
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Нали, супер ще си е временцето. Само за Гърция.
22
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Море ама не в България!
21
4
 
0
 
! Отговори
anonimen fen na more преди 3 години
haha fen ama ne na nasheto,tai kato namalqha sredstvata po dobre da preskocha I dogodina s pesen kam Tasos. Na ekipa na dnes pojelavam toplo lqto na n asheto chernomorie:) Badete balgari otidete na rodnoto:) Hora da oceleem! MNogo chisti I na razstoqnie ,az posviknah veche.Trqbva da se radvame na malkite neshta I te nosqt polojitelni izjivqvaniq! Zdraveto e nai cenno.
20
5
 
35
 
! Отговори
Долу мутроморието преди 3 години
Лятото ще е СУХО, но за БГ ХОТЕЛИЕРИТЕ които ще останат на сухо през този сезон.
19
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ви се иска да напълните БЕТОНОМОРИЕТО с пияни чужденци ама тоя път май няма да стане!
18
6
 
12
 
! Отговори
гербедян преди 3 години
На Каламици какво ще е времето кажете, времето, на Каламици, безполезници
17
5
 
11
 
! Отговори
Valkata преди 3 години
Na Ekipa na DNES bg im pojelavam edno hubavo izkarvane na moreto!Badete Patrioti izberete Balgaria!
16
6
 
8
 
! Отговори
САМО НЕ В АЛБЕНА преди 3 години
там не ходете-нито да работите нито да по4ивате.Най-пропадналия курорт в които ръководни кадри са крадци,хванати от самия ген директор на комплекса преди 7 год-зато4ени в Приморско та да може да поод6умят не6тата а сега върнати в Албена и то4но от тях 6те зависи по4ивката ви там.Христо Пенев от Попово-марионетката на Станев-за тези хубавци иде ре4 на тях давате парте си отивайки там
15
7
 
9
 
! Отговори
жерб победа преди 3 години
Това в Аспровалта ли? Ей най-накрая една добра новина в тоя ***
14
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия на бялото викаг черно.Аз съм на 45 години и не помня толкова хладни лета като миналогодишното и лятото на 2018г.Нито веднъж не бе измерена температура над 40 градуса.А в други години спираха камионите в жегите,за да не развалят пътищата заради топящия се асфалт.А тия ми говорят,че последните 5 години били най-топли.Поредните затоплистки лъжи.
13
10
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Ще го търсите соца, с платежоспособните доволни туристи, но ще виждате само бедняците и утайката на Европа !Щото сте много прости, съборихте уредената държава, а сега живеете в зверилник !
12
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работа е много зян щом молят хората да идат на море
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво му е идеалното? Зимата мутрохотелиерите ли ще ни хранят или земеделците?
10
1
 
7
 
! Отговори
Georgieva преди 3 години
Vleznah da vidq komentarite I hahaha iztrili sa me.Nqmashe nito obidi nito neshto necenzurno. Jurnalistite ne obichat istinata v ochite.Hora baddete jivi I zdravi I mnogo umni.Kazah mnenieto si za nasheto cherno morie I aut:) Dragi jurnalisti narodat ni e lagan I veche ima mozak v glavata,ne se strahuvaite ot istinata.Vie iskate da nqmaa cenzura ,a sami q pravite.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На море и догодина мога да отида. Има планини и паркове - колкото щеш.
8
3
 
25
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
С нетърпение чакам от днес бг да поискат разрешение от ББ и да се престрашат да напишат последните неща за Божков и ВлаТко. Страх ли ви е да го напишете без позволение ***? Пуснете сега една статия за зодиите тя е по важна за хората. 116 място в света ли?
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе квото и да е времето сме на Тасос!
6
1
 
14
 
! Отговори
гост преди 3 години
идемо у гръчко, идемо, идемоо ...
5
2
 
32
 
! Отговори
MaйMyнaта преди 3 години
Прогноза за три месеца на климата, ама друг път. Прилича на туристическа реклама, по тънкия начин.