При ръст на болни от коронавирус ще връщат маските в магазините и транспорта

От 15 юни пада забраната за носененто им
125
При ръст на болни от коронавирус ще връщат маските в магазините и транспорта
Снимка: БГНЕС
На 15 юни падат всички медицински ограничения, свързани с COVID-19, включително и носенето на маски на закрити обществени места. Те ще се носят по желание от хора, които се чувстват болни.
 
Щабът обаче може да върне част от мерките, ако заразените с вируса започнат да се покачват застрашително нагоре. 
 
"Маските в целия градски транспорт, както и в магазините ще станат пак задължителни, ако случаите се увеличат и имаме затруднения в ликвидиране на огнищата", заяви зам.-началникът на Националния оперативен щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред "Монитор".
Още по темата
По думите му те ще трябва да бъдат носени и на всички закрити обществени места.
 
За целта ще се следят пет показателя. Стриктно ще се наблюдават броят на новопотвърдените инфектирани с PCR тестове и дали има повишаване на броя им в няколко последователни дни. Друг показател ще бъде колко заразени с COVID-19 са приети в болници и колко от тях имат нужда от интензивни грижи.
 
Внимателно ще бъде наблюдавано и как се овладява заразата във възникналите клъстъри. Петте показателя не са обвързани с конкретни цифри на заболели, а с тенденцията дали заболеваемостта се увеличава и попадат ли новооткритите случаи в тези показатели.
 
Проф. Кантарджиев поясни, че маските от плат се дезинфекцират лесно и гладенето с ютия е достатъчно. Според него маската пази. 
 
"Вирусът не витае, винаги е в слюнка, затова маската помага. Не помага на 100%, с изключение на маските тип "респиратор", но маската намалява вероятността да се заразиш", поясни той. 
 
За проф. Кантарджиев една от най-важните препазни мерки е спазването на физическа дистанция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то нали всяка година идва и ,,летният грип'',и какво сега,да носиме маски ли?Те учените не могат да различат кашлица от Корона,тръгнали през глава инжекции да слагат.Да не се окаже Короната че е като спина,дето накрая хората попитаха,,, я го покажете тоя вирус'',и учените казаха че ставало дума само за синдром някъф.Е тогава от какво измря толкова милиона народ,от ,,синдром''?????
118
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то изобщо не биваше да отпадат! В Германия всички азиатци носят маски в грипния сезон или когато са болни.Не пречат на никого и никой не ги гледа странно!
117
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно нашите хора са накупили много скъпи маски иска да ги продават да правят пачки
116
2
 
10
 
! Отговори
доктор преди 3 години
СЪБУДИ СЕ ВАРОДЕ БЯЛАТА МАФИЯ ЗАЕДНО С ПОЛИТИЧЕСКАТА ИСКАТ ДА ВИ Д ЪРЖАТ В РОБСТВОТО НА КОРОНОВИРУСА ИЗМИСЛЕН ОТ ГЕРМАНИЯ САЩ КИТАЙ ХОЛАНДИЯ СЛЕД 3 МЕСЕЦА ИДВА --ЗИМА БЕЗ РАБОТА БЕЗ ПАРИ БЕЗ ДЪРЖАВНА ПОМОЩ СПЕТЕ
115
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51Ти пък баш америка тръгна да даваш за пример за нормално общество. Там даже не знаят кой пол са. И разрешават на меланигерите свободно да грабят убиват, изнасилват и палят а полицията и "нормалните хора" им коленичат и им целува краката.
114
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изкуфял от контингента искайте ги само от контингента тези неща
113
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя професор е като оня математика дето предвиждаше катаклизъм след великден и гергьов ден !
112
0
 
3
 
! Отговори
Веселка преди 3 години
Някои даже се разпознаха! Добро попадение! :)))
111
7
 
13
 
! Отговори
Миро: преди 3 години
Стига с тези българси простотии-маските и каските!Оставете народа ни да диша и живее свободно!Който иска и с маска да спи!
110
4
 
13
 
! Отговори
да преди 3 години
Носете маски на 35 градуса и ако не умрете от вирус, със сигурност ще умрете от задух. Не знам за хората в повечето автобуси, които са без климатик, даже и прозорците им не се отварят, хахах
109
3
 
5
 
! Отговори
Веселка преди 3 години
Каква култура? Какво възпитание? Какво съобразяване с другите?...И на този фон....каква дистанция?
108
5
 
7
 
! Отговори
овцезомбита преди 3 години
Разбира се не влизам и в магазини , които спазват вредното задължиетлно носене маски , нека фалират, щом сами го искат.ПП: в Банка влизам само с маска на чумен лечител
107
11
 
15
 
! Отговори
овцезомбита преди 3 години
Не съм слагал маска и за 1 секунда и няма и да слагам , ако ще глобата да е 10 млрд лева.Получавам заплатата си на ръка ,така че ще ми вземат дедовия(разбира се ще обжалвам в съда и тъпотията ще падне)
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София е толкова ***, че и холера може да плъзне. Никой не мие улиците. Два пъти в годината екип от индобългари ги поливат вяло с маркуч-СРАМОТА!
105
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Задължете със заповед" Подкрепям те напълно. ДИСТАНЦИЯТА е най важната мярка, която трябва да остане като начин на живот и взаимно уважение. На никого нищо не струва. Въпрос на култура и възпитание.
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Маските" Обясни от каква позиция пишеш за стотен път това. Да не са ти платили с маски и да се чудиш как да ги пласираш и се опитваш да манипулираш за пари.
103
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не вземете да измиете улиците на големите градове, драстично да оправите хигиената по болници и поликлиники и да разпоредите миене на подовете в моловете и супермаркетите, имаше такъв ред преди години, но се забрави. Какво сте се вторачили в тия маски. Половината народ си ги носи навсякъде и доброволно. Не сме животни некакви охранители и кондуктори да ни крещят и заплашват от вашето име.
102
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задължете със заповед всички търговски обекти и други места ,където има голям човекопоток да има специално маркирани места -къде да се изчаква.В София има,но в провинцията е пълна скръб-всеки се вре до другия като в стадо!!:(Или поне големи надписи пред магазините.
101
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските трябва да останат. Голяма грешка ще е да се махат.
100
0
 
0
 
! Отговори
ха,ха преди 3 години
Изкара или искара.Отивам да обядвам и после ще коригирам.

Спонсорирани публикации