Доц. Кунчев предупреди: Твърде рано е да се сбогуваме с COVID-19

Очакванията за развитието на коронавируса са разнопосочни
Обновена: 9 юни 2020 10:11 | 9 юни 2020 09:52, Красимир Ангелов
75

Статистиката показва, че с облекчаването на мерките и отпадането на ограниченията намалява и страхът от коронавирус. Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обаче, още е твърде рано да се сбогуваме с COVID-19.

"Разбира се, че разхлабването на мерките даде тази възможност на хората да се върнат на работа, по парковете, да възстановим нормалния ритъм на живот. Естествено е желанието да започнем да живеем нормално. Друг е въпросът, че не би трябвало едното да влиза в противоречие с другото", заяви доц. Кунчев за Bulgaria ON AIR.

"Да спазваме това, което по принцип повтаряме винаги - отстояния, лична хигиена, дезинфекция. А когато сме в затворени пространства, в по-тесен контакт, за предпочитане да носим маска", каза той.

Още по темата
"Ще намираме голям брой положителни лица, там ще трябва да има по-строги мерки. Тенденцията в Европа все пак е към намаляване", отбеляза още главният здравен инспектор.

По думите му наблюдаваме страничен ефект от пандемията - общо снижаване на заразните болести по принцип.

Ако продължаваме да бъдем внимателни към здравето си, ще има положителен ефект и за много други инфекции, смята доц. Кунчев. Прогнози за развитието на епидемията към момента не се правят, защото данните за вируса са твърде недостатъчни.

"Научният свят в момента има пълния набор от очаквания - като се започне от първо изчезване на вируса и се стигне до многократни вълни", посочи главният държавен здравен инспектор. Очакванията му са свързани с изследванията за други респираторни вируси, които се проявяват в характерен сезон.

"Грипът какво прави - започва да се проявява късната есен, набира скорост декември, обикновено януари-февруари е пик и е с най-много случаи. Дали това ще стане? Спекулация е всичко, което може да се каже в момента за коронавируса", категоричен е доц. Кунчев.

По думите на доц. Кунчев огнищата в Сливен, Доспат и Сърница няма да доведат до пълна карантина, както се случи в Банско. Причината е, че това не би била най-ефективната мярка за овладяване на заразата. Освен това "едно затваряне създава невероятен брой проблеми от чисто хуманитарен и човешки характер".

"Това, което откриваме като положителни, е резултат на активно търсене. Огромната част от тези хора не са болни, те са носители, не развиват тежка клинична картина засега", обясни той.

Според доц. д-р Кунчев има известно отслабване на инфекциозността на вируса, но това зависи и от средата на заразения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кат гледам скоро ще се сбогуваме с тебе...
68
0
 
4
 
! Отговори
кон Стипаций преди 3 години
Разбира се , че е рано да се сбогуваме с ковид-а ! Още не сме забравили Барселона , а пък и Черепа взе да пуска едни документи ...
67
3
 
7
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
За доста разбирачи тук "нормален живот" е с бира в ръка по кафаните и градинките... или "блъскане" по фитнесите и перчене по сайтовете. "Ощетените", ревящи бизнесмени най-вече са ресторантьори, фризьори и спортяги. Читавия бизнес не е спирал да работи, а който не става - хейтва и пощи. В Доспат и Сърница да си спомнят Рамазан и да не **** по джамиите, а сега да реват, че им се съсипал туристическия сезон!
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ГДЕ Е МАНГЪРА...
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
66- И КО....ТЪРСАЧО И ОТКРИВАТЕЛЬО НА ***...
64
9
 
7
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Продължавате ли да тролите, неверници!? Вас все някой иска за ви затвори, да ви излъже, ваксинира и чипира. О, слепци, прогледнете и вижте, че проблема е сериозен в целия свят! Но не, Бай *** все го мамят и той, много умният, не се връзва на тези неща. Невежеството ражда простотия...
63
3
 
3
 
! Отговори
И преди 3 години
А къде е генерала!
62
1
 
3
 
! Отговори
Активен Борец преди 3 години
Срещу Уханска Чума! Добър Ден, Уханци, дебне ли Ви Уханката, както Продядовците Ви "Жълтата Гостенка"?!
61
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо не отидете за 1-2 седмици като доброволци, например в инфекциозната клиника на ВМА-----А защо да отида?Там има 5 човека на кръст, докторите да си барат оная работа ли?
60
1
 
8
 
! Отговори
Затворете преди 3 години
Селата Доспат и Сърница ! Никой да не излиза и да влиза !!!
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хайдрих "Докато поомаците не се научат да си мият ръцете", ами доткурите.
58
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рано е за "Корона, чао"
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До избирател "Добре,вируса е факт,но.."дали обаче има такава болест ковид деветнайсе това е въпроса, защото те вирусите си циркулират. Болни от грип тая година май им се размина ги писаха и те с коронки и кови прокови.
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЩом стане напечено-комунистите,русия,международното положение.Гадни и крадливи некадърници!
55
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А В СВОБОДНА РУСИЯ НЯМА КОРОНАВИРУС- НЕЕЕ! ТОВА Е ДОЛНА РЕПТИЛСКА ЛЪЖА, С КОЯТО МАСОНИТЕ ЕВРОГЕЙЦИ ИСКАТ ДА НИ ЧИПИРАТ!ТАМ ВСИЧКО Е ОК!
54
8
 
15
 
! Отговори
До АБВ преди 3 години
Няма вирус разбира се, има вирус само в главата на такива като теб мижитурки и пъзльовци! Хората си направиха далаверите вие докато бяхте опаковани с маски и скрити под леглата!
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус може и да има,но е вярно,че се преиграва с него и е коз за управляващите да държат кротко масата.Не може да не се работи,защото без работа няма живот.Дали ще умреш от вирус или глад-резултатът е същия.А е очевадно,че капацитетът на упровляващите е силно ограничен.Умственият,имам предвид.
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КУНЧЕВ, ТО ОТЪРВАНЕ ОТ ТЕБ НЯМА, НО ЗАЩО ПРИ 40 СЛУЧАЯ ИМАШЕ ЯКИ МЕРКИ, СЕГА ПРИ 80 - ПОЧТИ НИКАКВИ??? СТРАХ ВИ Е НЕЩО, ЧЕ ПРЕСОЛИХТЕ, А?НЕ СМЕЕТЕ ДА ВЪРНЕТЕ МЕРКИТЕ, ЧЕ ЩЕ ЯДЕТЕ ВЕ1ЧЕ БОЙ...
51
1
 
8
 
! Отговори
До избирател преди 3 години
Сега затвориха сградата уж заради болния от коронавирус и ще прикрият за два дена следите, уж правили дезинфекция, баси дезинфекцията два дена!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36 "Всичко е една..."Само божия съд може да ги накаже, той господ бавел, но не забравял. Убедени сме научно.

Спонсорирани публикации