Вестниците преди 30 години: Добро утро, възродена Българийо!

30 години след първите демократични избори, какво бе написано?
10 юни 2020 15:40, Красимир Ангелов
224

Снимка: БГНЕС

Точно преди 30 години - на 10 юни 1990 г., се проведоха първите свободни и демократични избори след 10 ноември 1989 г. Това са първите многопартийни избори в страната след премахването на еднопартийния режим и падането на Тодор Живков от власт.

Още по темата
Първите избори през лятото на 1990 година са за Велико Народно събрание, което трябваше да се заеме с една от най-важните задачи на онова време – приемането на нова Конституция.

В крайна сметка резултатите от изборите са в полза на Българската социалистическа партия, която спечели 211 от 400 депутатски места. 144 остават за СДС, 23 за ДПС, БЗНС – 16 депутатски места и т.нат. Избирателната активност остава рекордна и до днес - над 90 процента.

Самото Велико народно събрание работи от 10 юли 1990 до 2 октомври 1991 г., когато се саморазпуска.

В следващата галерия ви припомняме как изглеждаха първите страници на вестниците "Дума" и "Демокрация", официози съответно на БСП и СДС, от дните преди и след историческия вот на 10 юни 1990 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
и настъпи криворазбраната демокрация за андрешко и гaнюуж настъпи но сякаш не идва в пълния си капацитет вече 30 год.не им е лесно на андрешко и гaню така лесно да си оставят миналото та нали няма да са си те самите ако се демократизиратрадват се андрешко и гaню на свобода и човешки права ама все така някак си им е криво с тези нови нещарадват се на пътуване и работа в чужбина и на мерцедеса и на мола и на душманина си чорбаджията ама все така им е дискомфортно някак си
151
2
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
За 30 години, демократичните избори се превърнаха във купуване на власт на едро.
150
1
 
5
 
! Отговори
горяните преди 3 години
До АнонименТова са тъй-нречените диверсанти и шпиони които, са се борили против БКП и КПСС!Подводничарите и парашутистите изпращани от СССР не бяха ли същите терористи?
149
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така я "възродихме"че всичко читаво и младо бяга от тук,останали са два милиона пенсионери на до изживяване,два милиона работещи бедни,два милиона непълнолетни които всеки момент ще отлетят оттук! И на това ако викаме Възраждане,просто си заслужаваме СЪДБАТА-ДА ИЗЧЕЗНЕМ като Нация!
148
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 152"Пак не позна,влизали са диверсантки,терористични групи с чужди шпиони да вредят на България и населението,извършвали са убийства,саботажи,шпиониране,предаване на информация по радиостанции в чужбина и т.н.,много граничари пазещи българската граница са загинали пазейки България от тези тайни терористични групи и терористи!"Ахаха. Аз съм си изкарал военната служба (беше 2 години) на една застава до гръцката граница. Мисля, че си сбъркал човека на който да ги разправяш тия.
147
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоИмаш собствен бизнес "от 85" ако "бизнеса" ти е бил да плетеш чорапи на Етъра. :))))Времето на кадърните и работливите винаги е било и тепърва ще е повече ... ***. Но за да го знаеш това трябва да си от тях, а нещо в начина по който громиш успелите ми подсказва, че не си.
146
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА бяхме 9 милиона, защото по границите се стреляше срещу желаещите да я напуснат. Иначе прираста започна да пада оше в началото на 80те.:))))................Пак не позна,влизали са диверсантки,терористични групи с чужди шпиони да вредят на България и населението,извършвали са убийства,саботажи,шпиониране,предаване на информация по радиостанции в чужбина и т.н.,много граничари пазещи българската граница са загинали пазейки България от тези тайни терористични групи и терористи!
145
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен/143/-Объркан съм,колега!..От какъв зор намеси "Увредените от комунизма мозъци"?Ако има нещо такова,то ТВОЯ "мозък" как "се е спасил от увреждане"?!?!Що се отнася до "бизниса" ти:..-Гуд,добре,ашколсун!..Макар че не знам какъв е той..И да,драги:-АЗ имам СОБСТВЕН бизнис от 1985-та година!!!./от пет години вече НЕ/..БЕЗ ЕДИН ЛЕВ КРЕДИТ!!!!Но времето на "кадърните и работливите" ОТДАВНА ОТМИНА,***!!!От бая време ВРЕМЕТО и на ГЕРБОПОДЛОГИТЕ!Можеш да крадеш?-Добре си дошъл в Шай
144
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 147А бяхме 9 милиона, защото по границите се стреляше срещу желаещите да я напуснат. Иначе прираста започна да пада оше в началото на 80те.:))))
143
1
 
3
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 3 години
Руснаците ни държаха изкъсо и със ДС.Горбачов промени това.Обаче най-крадливите от ДС свалиха Тошо, за да станат новобогаташи милионери.Приказките за спестени закуски, ги оставям за бaлaмyрниците ...
142
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 146А ние защо препродавахме нефта за долари? За какво ни трябваха те, нали бяхме построили рая, долара не беше ли валута на прогнилия Капитализъм?
141
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така я"възродихме"че от девет милиона останахме по малко от седем,с тенденция до още тридесет години да станем един файтон Хора!
140
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АНТИАз в нашия град за толкова години един руснак не видях да дойде или да нарежда на управниците ни какво да правят,както се прави днес в България от всякакви чужденци.Бай Тошо им хвърляше по две целувки да ни дадат нефт руснаците без пари и руснаците се правеха,че не виждаха,че не само го използваме,но дори и препродавахме на запад нефта за пари!Правиха ни и АЕЦ,далаверата вървеше на макс,а сега цялата ти енегргия е скъпа и прескъпа и това не е добре за домакинствата,държавта,бизнеса
139
5
 
5
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
"Добро утро, възродена Българийо"и "Сбогом Андрешко и Бай ***";))) Трагедия, демон-крадска;))) За да възраждаш, разрушавайки старото, трябва да можеш да твориш и да имашкадри,които могат да творят. Трябват ти творци, не консуматори. С консуматори, нова България не се прави. Консуматорите са нужни после, първом са нужни творците. А тях ги няма, поради,което никога н може да стане възраждане.
138
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТо... палати, но живея добре (и на други хора давам достатъчно, че и те да живеят добре). И не ми се е приискало веднъж, нито да съм на мястото на тия, нито ми дреме кой какъв джип кара. Вие тук много загрижени, но нещо не мога да хвана на какво отгоре. Какво сте направили в живота САМИ, че след това да гледате в ОБЩОТО?
137
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТо"-Че хората се ОТЧАЯХА и ОБЕЗСЪРЧИХА от БЕЗКРАЙНИТЕ лъжи и манипулации на докопалите се до кокъла..ХИЕНИ?"Тва увредените от Комунизма мозъци сте ми много смешни. Не осъзнавате как се издавате, че още мислите че разковничето на "гражданина" е в това някой да ви дундурка.Ако си кадърен и работлив няма значение кой колко е докопал. Аз съм си направил всичко сам, развивал съм бизнес над 25 години, за да го докарам донякъде. Без чужда помощ. Е, вярно, не съм карал къпи коли и нямам. .
136
2
 
3
 
! Отговори
до 136 преди 3 години
дават пари разбира се, като гледам и на теб ти дават в момента :) айде научи си историята, поучи малко икономика, извади си главата от..сещаш се къде и бъди обективен
135
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 136Като не е имало руска войска в българия какъв е тоя паметник срещу Ректората.Или той други цели има?
134
3
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
до до АНТИБяха си окупатори руснаците, държаха ни изкъсо - за добро.В противен случай, щяхме да разсипем и социализма, руския соц !За помощта - беше до смъртта на Брежнев.Следващите охладняха към Тошо, накрая Горбачов ни ритна.Ние не сме за помагане обаче.За Военен режим сме само !
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 138Геополитика: слад 2Макроикономика: слаб 2Бележките за живота ти са това, не за срока или за едно препитване.:))))