Търсим туристи от държави със сходна епидемиологична обстановка

Продължават интензивните разговори за привличане на туристи
Обновена: 11 юни 2020 19:24 | 11 юни 2020 19:20, Красимир Ангелов
39
Търсим туристи от държави със сходна епидемиологична обстановка
Снимка: БГНЕС

Продължават интензивните разговори за привличане на чуждестранни туристи в България, която благодарение на усилията на правителството и Националния оперативен щаб е сред държавите с най-слабо разпространение на CОVID-19, съобщават от министерството на туризма.

Министър Николина Ангелкова обсъди в телефонни и онлайн разговори излизането от кризисната ситуация с редица представители на институциите и бизнеса от различни държави.

Още по темата
През последните седмици тя проведе неколкократни такива обсъждания с Разван Пиржол, държавен секретар в румънското Министерство на икономиката, енергетиката и бизнес средата, с министъра на туризма на Гърция Хари Теохарис, с Томас Барайс, парламентарен държавен секретар в Министерството на икономиката и енергетиката на Германия, с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар по туризъм в Министерство на развитието на Полша, с представители на министерствата на външните работи и регионалното развитие на Чешката република, в чийто ресор е туризмът, с Мехмет Ерсой, министър на културата и туризма на Турция,  Асаф Замир, министър на туризма на Държавата Израел и др., отчитат от министерството на туризма.

"Всички изказахме общото становище, че са необходими съвместни и обединени усилия за преодоляване на кризата и поетапно възстановяване на пътуванията при спазване на здравните изисквания. Моите събеседници потвърждават, че перспективата пред България като туристическа дестинация е оптимистична, защото е сред страните с ефективни превантивни мерки срещу коронавируса. В условията на световна пандемия страната ни има редица съществени предимства, тъй като тази година основният мотив за избор на място за почивка безспорно е сигурността за здравето на туристите", коментира министър Ангелкова.

Около тезата за рестарт на туристическия сектор се обединиха и участниците в двете неформални онлайн срещи на министрите на туризма в рамките на Хърватското председателство на Съвета на ЕС, това бе изразено и на видеоконферентната среща на министрите на туризма на България, Гърция, Хърватия и Кипър с участието на Фридрих Юсен, изпълнителен директор на ТУИ Груп.

В разговорите, проведени с водещите туроператори от пазар България за тези държави, бе декларирано, че планират чартърните си програми за края на юни, началото на юли 2020 г.

Този интензивен обмен на мнения и конкретни предложения ни дава надежда, че в най-скоро време ситуацията ще се нормализира и ще се възстановят чартърните полети към страната ни, коментира министър Ангелкова.

Тя припомни, че след указанията от Европейската комисия и благодарение на разговорите на премиера Борисов с лидерите на съседните страни от 1 юни България отвори границата си за туристи от  общо 29 страни - сред тях държави членки на ЕС и съседни страни. Гражданите им могат да пребивават у нас без карантина. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
споко преди 3 години
от понеделник ще започнат да крият истинската бройка заболели и ще напаснат нещата. Ще вадят по 6-7 на ден. А на Боко, който пита какъв е смисъла от много тестове, ще му кажа какъв е - на този етап, ако тестуват масово, из цяла България, ще излезе свирепа бройка. Направо сме си за затваряне.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Госпожо, изгонихте ни от нашето море, сега си търсите от кол и въже някоя групичка по голяма да дойде, че да ги давате по новините ама няма да стане. Тук там някой заблуден нашенец с имотче, или нещо евтинко за нощувка ако е намерил, ми тва ще ви е сезона.
29
0
 
5
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Валерия Божинова в действие.... Честно казано, на тая министърка короната много добре и дойде като извинение, че вече никой не си и мисли да почива в България. Няма по-лошо управляван и съсипан туристически сектор в Европа, че даже и Тунис, и Мароко вече ни изпревариха. За Турция и Египет да не говорим. Хората сега вече правят оферти и резервации за догодина, предлагат супер цени, тя наща сега се сети да търси и да телефонира. Дано бърем намери поне е
28
0
 
3
 
! Отговори
Ако сме честни преди 3 години
Ами да пуснат анкета у нас и в чужбина. Кой иска на море у нас?Резултатите ще са: Руснаци 5 % желаещи, англичани 3% и българи 1%( 1% с да са попълнили собствениците на хотелите)
27
0
 
10
 
! Отговори
Киро Брейка преди 3 години
Таз министърка май е толкова умна, колкото и красива
26
0
 
15
 
! Отговори
Още ли преди 3 години
Не разбахте, че няма да има туризъм. Както и да лъжете ...... НЯМА.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още не сте завършили архитектурното чудо "подпорен хотел", туристи ще ми търсете!?
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нещо за мъжленцето, който застроява Алепу, не е ли казала простата крадлива грозотия?
23
0
 
24
 
! Отговори
Франк от Швейцария преди 3 години
Жената е глупава, като картоф. Никой няма да пътува до тази "страна на третия свят". В тази страна идват само хора, които искат да се напият евтино и употребяват евтини наркотици. Хърватия, Гърция, Турция, дори Мароко и Тунис имат по-модерен туризъм. Николина Ангелкова се провали на борда. Всяка година идват по-малко туристи.
22
0
 
16
 
! Отговори
огнян преди 3 години
с тоя КЛЮН да отиде да почисти ф.е.каллите на морето,къде е тръгнала да да лъже хората колко е чисто БГ море, Да клюца л.н.ата по пясъка с тоя клюн
21
0
 
11
 
! Отговори
мхм преди 3 години
аз съм направил повече за туризма от колкото тази ангелкова за целия си живот
20
0
 
19
 
! Отговори
911 преди 3 години
Няма да дойде никой. Току що немските медии повториха думите на Кунчев за втора вълна. Ангелкова може да спре да търси туристи.
19
6
 
13
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Искам нито един да не дойде на морето! Да фалират всички гербери !!!
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не стана масираната кампания българина да почива на морето май .....
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накратко идеята на коня е да се обменя зараза със сходни туристи. Или обратното. Но Трябва да има епидемия за всички. Кажи са, че герберастите не са кухи ***.
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако търсят Кон... *** тоя катър и кон не е. Какво е?
15
2
 
26
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Не търсите туристи, а ловите балъци.Е, моме, балъците свършиха. Никой няма да ви дойде аканото море.
14
0
 
26
 
! Отговори
пожелание преди 3 години
Ти не ги търси ,защото ще получат инфаркт като те видят !
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсете. С тия бройки вирусни в последните дни, направо са се запътили всички към България
12
0
 
28
 
! Отговори
Bbcmbb, преди 3 години
Слънчев бряг търси да назначи туристи... хахааа