Училището се променя, децата ще учат все повече от екрана

Социализацията и възпитанието обаче страдат, учителят е ключов
93
Училището се променя, децата ще учат все повече от екрана
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дистанционното обучение ще продължи като алтернативна форма на присъственото, защото днешните и утрешните деца ще трупат знания все повече пред екрана, а не от книгите. Идеята на МОН е то да е до 20% от часовете.

Електронната система тръгна буквално за два дни, след като беше въведено извънредното положение в страната заради коронавируса, но анализът за нейната ефективност все още не е направен, защото е нужно време за това.

"Обучението от разстояние в електронна среда има предимства и недостатъци и нашата политика не е да замества присъственото обучение, но от друга страна трябва да се има предвид, че дигитализацията на света е неизбежна и че днешните ученици ще учат все повече на екран, а не на книжен носител“, призна по време на парламентарния контрол просветният министър Красимир Вълчев.

Още по темата
Той добави, че образованието е и социализация, и възпитание, което обаче не може да се състои в дистанционна форма.

"Най-доброто обучение е присъственото в класната стая, нищо не може да замени прякото взаимодействие с преподавателя. Част от знанията, уменията и компетентностите не могат да се научат в електронната среда. Такива са социално – емоционалните умения, развитието на мотириката, недостатъци които предполагат децата да са в класната стая", коментира министърът.

Според него в същото време трябва да се отчете, че днешното и утрешното поколение деца ще учат все повече от електронни ресурси и учителите трябва да ги насочат към правилните източници, защото в противен случаи те пак ще стоят пред екраните, но ще са под влиянието на социалните мрежи и други алгоритми.

Така че концепцията на МОН е електронното обучение да е само аварийна алтернатива на присъственото, но да се използва по време на грипните ваканции.

"Средно 10% или 3 седмици се губят заради извънредни ваканции", отчете Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
Разбрахте ли кво било, националният прокурор вълев е диагностициран като олиго-френ! Като е *** що му плащат изобщо?
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никита Михалков има интересен коментар по темата в ютюб в канала си "Бесогон".
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А оръжията за масово унищожение на Саддам заради които САЩ избиха близи 1 милион цивилни от които към 200 хил деца, и всички медии и експерти се кълняха, че съществуват - конспирация ли бяха, или беше истина?
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В училищата винаги са се учели големи дивотии, може би само 1-2% е от полза, например учат децата, че са произлезли от маймyни и други подобни, историята според политическата ориентация. Знанията от училище изобщо не са важни, но това което е важно за израстването е живия контакт с другите, с учителите, конфликтите и проблемите които детето трябва там да реши. А сега това "римоут" обучение ще произведе само деца-бройлери.
23
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяха даскалите, че могат да получават заплата без да си вдигат *** от дивана и юруш на електронното обучение. И то при пложние, че по време на епидемията не се пишеха оценки и отсъствия и няма реална яснота кава е успеваемостта. Според вас колко процента от учениците в горен курс са влизали в "електронните" стаи? По мое наблюдение, за повечето извънредното положение беше ваканция.
22
6
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
И тука ли намерихте неква конспирация бе форумци ? Хахахаххахах
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е целта - да растат умствено ограничени. Такива хора най-лесно се управляват.
20
10
 
4
 
! Отговори
Супер преди 3 години
Интернет е неограничен и пълен със информация, в никой учебник няма да се събере. Има таблети, няма нужда от 10 тона учебници и хартия ! В такова време живеем
19
4
 
12
 
! Отговори
интересно преди 3 години
Хубаво, обаче колко родители ще имат възможност да не работят, за да са до ученика от ПЪРВИ и ВТОРИ клас?Или може би Борко ще ги назначи служебно към държавната хранилка на заплата?!
18
2
 
16
 
! Отговори
Оруел преди 3 години
Електронният концлагер започна да се строи "бавно и полека".
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата не учат в училище, вече ще го правят п пред екрана.Гледах урок по география, по голяма дебилност няма как да си представите. Някаква звезда започва думата и оставя зрителя ученик, сам да я нацели.Папагалска работа.
16
6
 
15
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Хора, вие нещо не можете да разберете. Който иска да учи и да се образова, той ще учи и дистанционно, и на живо. Който не ще и да го закараш в класната стая, пак няма да учи. Насила хубост не става, рекъл народа. Насила можеш да вземеш, насила не можеш да дадеш. Тези дето не учат дистанционно, са същите дето не учат и в класната стая. Просто дистанционно няма да могат да пречат на останалите ученици и на учителя. Няма да могат, да създават проблеми.
15
0
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Сега имат лекарства , идеята беше в началото да се заредят с хапове и да има легла за болните, сега след като вече е факт , отпуснаха мерките . Това е.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе то докато бяха в училище и вече стигнахме дъното ,а като започнат да учат от вкъщи,ше започнем да копаем под дъното.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БЪЛГАРКАКато се зарази и развие двустранна пневмония, или зарази семейството и приятелите си, ще ти проумее простата чутура, че има и по- важни неща от домашното по алгебра и литература.Голяма работа, толкова не можаха да им обявят една нулева година, животът им е пред тях и той е най- важен.Жертват и рискуват здравето и живота ни за някакви манипулирани резултати.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обучението ще е само за самообучаващи се роботи и интелигентни компютърни и производствени системи. Хората ще си пият бирата.
11
5
 
10
 
! Отговори
Защо???? преди 3 години
Цялата работа е, че Генерал Годжи яко се изложи и сега гледат да вдигнат заболеваемостта и смъртността, иначе матриала няма да иска да го избере за президент.С политически интриги жертват нашето здраве и това на децата. Хубаво си бяха вкъщи, как ще ги пуснеш в клас, трябва в главата да имаш само бръмбари.Преди 2 месеца искаха да пускаме СМС-си за да отидем за хляб, сега отмениха всички ограничения?ЗАЩО??????
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ученето чрез очите и слуха е бавен процес. Ще измислят по-бърз процес за директно учене компютър-човек.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7СЗО лъже за много неща, нали не очакваш да ти кажат истината?
8
12
 
11
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Аз ще дъм по- спокоен, ако детето ми учи от вкъщи. Който учи и по нета ще си учи, метериали в мрежата бол и на децата ще им е по-интересно