Диетолог: Европейците са качили на тегло, средно с 2,5 кг

За страха от COVID-19, напълняването и свалянето на излишни килограми
16 юни 2020 13:45, Ния Христова
10

 

Проучвания сочат, че хората на Стария континент са повишили теглото си със средно 2,5 кг по време въведеното извънредното положение заради пандемията. 

"Социалната изолация има доста по-големи мащаби от простото покачване на 2,5 кг. Хора, които са се борили с телесното тегло, са качили до 10 кг. Част от хората са променили доста от своите метаболитни показатели, което води до медицински риск. Съветваме здравословното отслабване да бъде постепенно", каза диетологът д-р Мария Николова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя е на мнение, че изолацията е развила страхове в много хора и по тази причина те са се снабдили с храни с голямо въглехидратно съдържание. Тя отбелязва, че седенето до късно вечер генерира навици човек да консумира храни с ниска биологична стойност. 
 
Диета срещу коронавируса?
 
"Диетата влияе около 70% върху нашето тегло, движението е 20-25% и добавките са от 5 до 10%. Проблемът е, че доста се изявиха някои хранителни разстройства. Емоционалното хранене е по-скоро начин човек да се успокоява хранейки се. Имам и пациенти, които са успели да редуцират или да запазят телесното си тегло", обясни д-р Николова. 
 
Свръхтеглото и рискът от коронавирус
 
Наднорменото тегло в голяма степен застрашава пациентът от всички вирусни заболявания. Наднорменото тегло генерира хронично провъзпалително състояние. Наличието на излишна масна тъкан оказва влияние по-трудно човекът, който вече е заразен, да се изчисти от самия вирус. Наднорменото тегло и захарният диабет се свързват с по-тежкото протичане на COVID-19 и по-честите фатални инциденти. 
 
Д-р Николова казва, че няма как в рамките на 10-15 дни да се храним специално, за да се противопоставим на вируса. По думите й свръххраненето и недохранването правят организма ни по-податлив. 
 
"Доста европейски организации дадоха отговор, че няма специална диета. Препоръките са да приемаме достатъчно плодове и зеленчуци, пресен протеин (меса, риби, яйца), пълнозърнести и бобови храни. Алкохолът внася празни калории в нашия организъм, бързо се трансформира в мазнини. Препоръките са за умерена консумация - едно питие за жените и до две питиета за мъжете", обясни диетологът.
 
Д-р Николова препоръча да се храним редовно, но не до късно вечерта, да хапваме повече пресни зеленчуци и плодове, както и риба, постни меса и яйца. Повечето движение и добрият питеен режим също са силно препоръчителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
Как са го изчислили?Никак. Но понеже и те трябва да ядат (нищо, че са на диета), говорят пpocтoтии на килограм.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега си обясних първоначалното презапасяване с тоалетна хартия. Крушката си имала опашка.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Натрупаните килограми изиграха ролята в кризата - за мен 10 надолу.
6
0
 
4
 
! Отговори
SWAN преди 3 години
Оня с "филиите намазани с мас" и всички около и НАД него - качват ВМЕСТО ВАС !!!
5
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Как са го изчислили?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Качили са средно 2.5 от колко?
3
2
 
5
 
! Отговори
aa преди 3 години
споко есента и зимата ще свалите
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък свалих 4 килограма от март досега. Що така?!
1
2
 
5
 
! Отговори
както сме качили, преди 3 години
така и ще свелим, без да е необходимо мьекащата рекламодателка да назидава.