Минималната работна заплата по браншове още от 2021 г.

Работодателите ще продължат да изплащат първите 3 дни болничен
Обновена: 17 юни 2020 13:16 | 17 юни 2020 12:20, Веселина Йорданова
72
Минималната работна заплата по браншове още от 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Механизъм за определяне на минималната работна заплата е заложен в подписаното между държавата, работодателите и синдикатите Национално тристранно споразумение.

Предвижда се тя да е различна за всеки бранш и да се договаря по професии. Целта е това да стане още от 2021 година. Тогава ще отпадне и определянето от държавата на минималните нива на осигуряване за браншовете.

Бюджетните заплати ще нарастват ежегодно, включително догодина, а за заплатите в частния сектор ще има препоръчителен индекс на нарастване.

Социалният министър Деница Сачева посочи двата най-големи компромиса при преговорите.

Първите три дни болничен продължават да се плащат от работодателите. Не е прието предложението на синдикатите да се връща част от доходния данък на най-бедните семейства в края на годината.

Целта на споразумението е да се посрещнат с общи усилия съвременните предизвикателства, каза вицепремиерът Мариана Николова и допълни, че то съдържа пет раздела, свързани с бизнес среда и икономика, енергетика, социална защита, зелената сделка, демография, образование, трудова миграция.

Заложените цели са производителност на труда, БВП и компенсация за социална защита 60% от съответната в ЕС, както и разходи за социална защита 20% от БВП.

В сектор "Енергетика" е заложена пълна либерализация на пазара на електрическа енергия - първо на едро, после на дребно. Срокът за това е между 3-5 години, информира енергийният министър Теменужка Петкова.

От синдикатите заявиха, че това е трудно постигнато споразумение и то се предлага за изпълнение, независимо кое правителство ще управлява по-нататък. За бизнеса пък споразумението било гаранция за социален мир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Tия преди 3 години
да минават на минимална заплата.
58
3
 
4
 
! Отговори
сд преди 3 години
Я да видим коя ще е най-неуважаваната професия от догодина. Иначе кога ще се махне плоския данък смешковци? Трябва да стане истински плосък, а не както е сега плаващ. Да стане по 100лв за абсолютно всеки. А не сега смешникът от сивата икономика да плаща 10лв, пък другите по 1000лв.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи работодателите не са направили никакъв компромис. Първите три дни болнични плащани от работодателите, бяха договорени преди години, за да не се увеличава процента на осигуровките, от които се плащат и болничните. Направиха го, за да спрат работодателите да пращат работниците си във фалшиви болнични.
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма страшно, той бат Ви Бойко сега ще направи цените на тока,водата и хляба в магазина по сектори!
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще станва по лошо.Тези велики лъжи на Суджука че икономиката е в развитие,че вървим напред и нагоре не хващат дикиш.България за 30г. се превърна в един обран бостан,обрулен орех,издоена крава.
54
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо да направят таван на заплатите на държавната администрация като започнат от властта и тогава без да определят минимални ставки ще има пари за всички останали....но никога пари не стигат до работещите българи ,защото лакомията по върха е ОГРОМНА !
53
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3 Евро на час.Три и полвина.В Германия най ама най ниско квалифицирания труд е 8-12 Евро на час.
52
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак брадва за работниците. Как е възможно такива тикненици да са на власт? Ще ни затрият като нация! Много хора трябва да влезат в затвора. Време е за промяна. Вдигайте се на протести.
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
публикуваха снимки на голият спящ борисов с пачки и кюлчета злато в къщата му.потвърдиха се някои от серийните номера на банкнотитеза сравнение бяха пуснати и снимки от негово интервю когато беше поканил репортери у тях.
50
16
 
5
 
! Отговори
Asd преди 3 години
Борисов поне ще вдигне минималната заплата на 500 евро, а другите какво правят...едно нищо
49
1
 
18
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Записа го започна ама със снимките днес го довършиха да подава оставка и тия около него да се махат а да видим ще гласуват ли пак 1 милион роми и лакей администраци за него отново няма да гласуват ще го вкарат в затвора и тия около него където му се мазнят ще го наплюят за да се спасят те
48
2
 
18
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Днеска Бойко падна от власт вместо да даде на трайно безработните и пенсиоенрите безусловен базов доход си живее ама днеска го преебаха с тия снимки да идвам аз и да ограничавам мандати на политици кметове депутати преимери на 2 и да вдигам стандарта като в Гърция и Швейцария и всички клошари и слаби трайно безработни нормални мъже да почнат да живеят като царе
47
0
 
14
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Звучи добре, но какви заплати ще заложат - 5-600 лв ли?! А, ми то толкова не могат, че МРЗ май е 610 лв...
46
0
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"Механизъм за определяне на минималната работна заплата е заложен в подписаното между държавата, работодателите и синдикатите Национално тристранно споразумение."На език какъв в това изречение словоредът е?
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това на снимката не е ли тая, която има ИТ кард? На нея каквато и минимална заплата да й определят, все ще й е много.
44
11
 
4
 
! Отговори
Гледам баят народ преди 3 години
За Карлуково и за хапчета?!Та бойко да не е п,ростак като вас,че да си държи парите в къщи?! И то пачки?!*** вие от липса на далавера май съвсем изперкахте!Както на жадния в пустинята му се привиждат реки и извори,така и на гладните м,ужици им се привиждат пачки в зелено!! За зелените пачки ще поразпитате дрогаря си Анжи Вагенщайн как ги е разнасял от Ориент експрес,до рушкото посолство и до рушкия резидент в БГ по това време!А Бойко го оставете да работи,че много гладни безполезници!!
43
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то и сега е така бе шмaтки! За всяка длъжност си има минимална заплата и сега. Кой ви е крив, че не познавате законите в България и ви правят на луди? Съгласявате се иначе да работите на една длъдност, а в трудовата ви книжка да пише друга и да ви дават едни пари заплата и други като ДМС и да не ви осигуряват на реалната заплата, нали? Направо ме е яд какви сте мишoци, не ставате за нищо! После викате, "Ама защо ми е ниска пенсията?" - ми щото не си се осигурявал на реална заплата!
42
32
 
5
 
! Отговори
до 45ти9 русороб преди 3 години
Блъскаме,блъскаме и ми е по добре да блъскам за капиталистите,отколкото за комунистите!!При комунистите заплатата ми беше 160лева и с триста зора си купих трабантче втора ръка!!При капиталистите получавам 4000лева заплата и имам три мерцедеса,тъ,панарино зомбиран!!Бог ми е свидетел,че нито лъжа,нито измислям,а говоря 100%ва истина!!
41
4
 
9
 
! Отговори
селянин преди 3 години
кел файда от тая работа работех кат инженер а се водих озеленителтака е по частните фирми дет ся реват да им спасяват бизнесо
40
0
 
11
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
По принцип всичката *** от 1990 нататък трябва да разгледа курортните дестинации на Йосиф Висарионович Джугашвили.