Минималната заплата според професията от догодина

Работодателите ще продължат да плащат първите три дни болнични
Обновена: 17 юни 2020 20:25 | 17 юни 2020 20:22, Камелия Цветанова
23

Работодателите ще продължат да плащат първите три дни болнични, а при напускане ще изплащат годишния отпуск на служителя според трудовия стаж. Това са част от основните точки в подписаното споразумение между бизнес, правителство и синдикати. А от догодина ще трябва да бъде готов и механизмът за определяне на минимална работна заплата за различните сектори.

От 2021 година сегашният модел, при който правителството определя всяка година единна минимална работна заплата, ще отпадне.

"Договаряне на минимални работни заплати по икономически дейности, като преговорите да започнат през тази година и да се приложат през 2021 година", отбеляза президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от Bulgaria ON AIR.

"По този начин ще можем да махнем минималните осигурителни прагове", обясни социалният министър Деница Сачева.

Все още обаче не е ясно какъв е принципът, по който ще се определя минималното възнаграждение за всеки бранш. Според Петър Макариев, управител на фирма за търговия на едро, намесата на държавата в определянето на минимална работна заплата е неправилна.

"Пазарът в различните региони е различен. Едно е в София да работи едно кафене, друго е на морето, трето е във Видин или по-малките населени места, където няма възможности, независимо че браншово са определени тези минимални работни заплати, няма да имат възможности да ги плащат хората", смята Петър Макариев.

Изработването на точния механизъм ще отнеме най-малко година, смята експертът Иван Нейков. "Първите 1-2 години, докато се възстановяваме от кризата по-скоро ще се движим на едно ниво близко на сегашните минимални осигурителни прагове. В отраслите, където се търси повече работна сила, ще има и по-голям ръст на минималната работна заплата  Това ще бъдат вероятно преработващата индустрия, търговията", прогнозира Нейков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Държавата трябва да се намеси в този механизъм до някъде е добър но МРЗ от 610 да не може да падне в сектор.Демек Мрз да си има за цялата държава под която секторите да не могат да падат.Второ за ЧЗИ до някъде е добре което реално ако в бранша си минимум 1200 лв ти си на Мрз което е парадокс с закона за дохода ти.Има доста да се мисли но Трябва да си и има държавно МРЗ,КОЙТО да гарантира правата ни
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шайката пак се чуди как да открадне още няколко милиарда.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може ли да работим в сивият сектор на ръка по 100 на ден .
12
4
 
28
 
! Отговори
Бат Минко преди 3 години
Когато откровени глу..паци управляват държава тя неминуемо се срива и изчезва.Тая простот..ия която са приели ще доведе до там че няма да има никакви кандидати да изучават и усвояват ниско платените професии.И както в днешно време никой не учи за стругар шлосер ел техник така и в бъдеще ще се появи огромен дефицит на хора с определени професии и същия тоя *** и алчен бизнес ще ревне че нямало специалисти.
11
1
 
27
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Раята а честито ново стригане.Хайрлия да ви е.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Максималната колко е ?
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кавалджиика,духовата музика,дудук майсторка,певица на кожен микрофон,свирката и мима минетта с различни минимални заплати от утри !
8
2
 
22
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Няма минимална заплата хора, има кривне на пари под масата и неплащане на данъци....
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господин Макриев , голем економист сте ,,ама сметките ви не излизат ..Едно кафене в Котел може да прави по- голям оборот от едно кафене на Лъвов мост , нищо ,че Софето е 3 милиона ..с ***..н..га..ли..те...не винаги мястото е гаранция за по- голям оборот..единствената правилна мярка за минимална заплата е придобития ЦЕНЗ..в нормалните страни той важи и при гласуване
6
1
 
24
 
! Отговори
факт преди 3 години
оператор на биологична единица 500лв-овчар 1000лв
5
2
 
43
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Бедните ще са още по-бедни, това се разбира от нововъведението!
4
1
 
13
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Не е точно така........
3
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На който не му харесва - да емигрира!
2
2
 
37
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
София, морето и Видин във една държава ли са?!
1
3
 
58
 
! Отговори
бравооооо преди 3 години
Чудесноооо!Сега за някои "работодатели-бизнесмени" ще е РАЙ, понеже минималната заплата при тях ще е 250 лева, а ГОЛЕМАТА заплата вече ще е........400 лева.Тази държава вместо напред, върви само надолу и встрани..........