Средната пенсия става 412 лв. от 1 юли, минималната 250 лв.

НОИ няма да праща писма за увеличението
148
Средната пенсия става 412 лв. от 1 юли, минималната 250 лв.
Снимка: Dnes.bg

250 лева става минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли. Увеличението е с 13,9 на сто, спрямо сегашния й размер, по данни на Националния осигурителен институт.

Всички останали пенсии, отпуснати до края на миналата година, се актуализират по швейцарското правило със 6,7 на сто.

Таванът на пенсиите се запазва на 1200 лева, средната ще достигне 412 лева. Социалната пенсия за старост от 1 юли е 141,63 лева.

Минималната пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90 на сто трайно увреждане ще бъде 287.50 лв. За хората с инвалидност от 71 до 90% -  262.50 лв.

Минималните размери на инвалидните пенсии при трудова злополука и професионално заболяване са 312,50 лева за хората с най-тежки увреждания и 287,50 лева за тези със 71-90% увреждане.

Новите по-високи размери на пенсиите ще се изплатят с редовното плащане през юли. НОИ няма да изпраща разпореждания. Документът може да се получи на място в териториалните поделения чрез пощите с обратна разписка или чрез системата за сигурно електронно връчване, съобразно заявеното от хората.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: НОИпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анонимен .....Сравнете мутрата ББ и лакеите му, с млад ,скромен,слаб,трайно безработен, образован,смирен човек и си кажете кой искате за премиер.......Хахахахааааа, трайно безработен и образован означава само едно - некадърник :))))))))))))))))))))))))))
86
7
 
5
 
! Отговори
До 93 преди 3 години
Имаше такива ,,млади,стройни и образовани и с петолъчка на челото.Единият даже завършил в Съветския съюз ,а другият много образован от Филибето ,докара България до ръба на пропаста. Айде нема нужда от смирени и скромни ,на българина му трябва яка ръка,сегашният сравнен със всички предишни си е най-добър./И Костов,който извади страната от дъното/ Километричните опашки не за хляб и мляко ,а за удоволствия и почивка го показват!!...А вие си лайте,но соца няма да се върне!
85
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи аз когато се пенсионирам, дай боже, ще взимам сигурно средна 540, ако не успея ще взимам най малката социална 280, говоря за след 25г.Разбира се ако я има още държавата след 25г.
84
10
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
другари и другарки-гербери комунисти,аз не съм съгласна пенсията ми да се изравни с пенсиите на *** и пульо,имам 30 годишен педагогически стаж,като начална учителка,и сега изведнъж 250 лева минимална за стаж,първо преизчислете всички пенсии,и след това направете минималната пенсия на 250лева.
83
1
 
11
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Всички започват да говорят за пенсии, когато се пенсионират.Докато работят обсъждат как да избегнат данъци и осигуровки.Резултатът е видим.
82
0
 
10
 
! Отговори
SHEFE,ВЕРВАЙ!!! преди 3 години
Слави ,като влезе и ще излезе по пътя на Бареков ! Явно си малък и,, верваш" ,колко такива като Слави влезаха,ама след това никой не влезе КЪДЕТО ЗАСЛУЖАВАШЕ! Ще влезелСлави и......с какви структури ще управлява с тези около него ли?Или с КУку бенд.......Ех ДЕЦА наивници невръстни!!!
81
5
 
1
 
! Отговори
преди 3 години
Сравнете мутрата ББ и лакеите му, с млад ,скромен,слаб,трайно безработен, образован,смирен човек и си кажете кой искате за премиер
80
1
 
8
 
! Отговори
До Гошо Тъпото преди 3 години
Тези които ядат само зелето нямат пари за таблети и лаптопи ! Явно не си от тях,ама за няколко лева тролиш ,та се късаш!И коментарите са точно като никнеймът ти!Дерзай,другарю!
79
3
 
11
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Проблемът не е само, че броят на работещите намалява, а и, че основното население на тази страна се изнесе или се подменя с един етнос. След като половината от новородените са роми и българчета, които са родени зад граница са повече от тези тук, КОЙ ще ви изкарва пенсиите, на вас младите сега, които ще се бъдещи пенсионери? Страшното май тепърва предстои, а? :)
78
4
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Едни ще ядат...свинско,другите които са много...повече само...зеле,но средно се получава свинско със зеле,препечено на...герберска фурна.
77
1
 
6
 
! Отговори
До Ривът по форумите преди 3 години
Не реват, защото си изкарват максималната пенсия с два наема.
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искате чекмеджета като това на Борисов, ама няма. Като не пестите от закуски...
75
0
 
6
 
! Отговори
До НОСТРАДАМУС преди 3 години
а ТИЯ ГДЕТО ИМ Я ЗАВЕЩАХА ПЕНСИЯТА??? КАК ОТ 30 СЕ СТИГА ДО 300, И КАК ОТ 90 СЕ СТИГА ДО 900. Я провери ,,тефтерите" кой,колко и как вдигна заплати и пенсии ,късопаметнико! Или си някой голобрад ,пъпчив заклинател...,,.Крушката има опашка" мойто момче -три пъти фалираха държавата и тръгвахме от нула ,благодарение на едни ,които явно ти плащат да кълнеш,без да мислиш!!!И никой от тях не е пукнал,а напротив акъл дават и твоята детска тиква ,я пълнят с бръмбари!!!
74
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много мои познати през онези"мътните" години се правиха на тарикати,не внасяха осигуровки,присмиваха се онези,които съвестно си плащаха данъците и мислеха,че цял живот така ще върви!Обаче нещата се промениха,дойде време за пенсия-нямат стаж,нямат вноски и сега реват по форумите!
73
1
 
4
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
Е каква е тази държавна работа ,40 години стаж и нямаш 1000 лева бруто заплата???Важно е коя година си се пенсионирал??? Ти да не си бил портиер в държавно учреждение???
72
1
 
3
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
1,50 е порция картофки при нас.Всеки има право на избор ,ако обичаш трюфели и омари и за теб има заведения ,не е само ,,Мидената борса"
71
6
 
12
 
! Отговори
Не съм 51 аа преди 3 години
но по една случайност попадам в неговия случай с 295 лв пенсия. Коефициентът ми за интелигентност до 1990 г. за три поредни години беше 1.72, а след 90-та се срути драматично до 0.4, тъй като се наложи да си плащам осигуровките като ЕТ, т.е. минималната ставка. И тъй до навършване на години за пенсиониране и 42-годишен стаж.За справка: Чета на 10 езика, превеждам от 6, говоря сносно 5, пиша и публикувам академични статии на 4. Имам приятели професори, които работят като нощна охрана.
70
0
 
3
 
! Отговори
Аферим машала преди 3 години
От 1.01.20 трябваше, а сега още веднъж, та да се усети от стрдащите и унижените.
69
2
 
6
 
! Отговори
До 64 преди 3 години
Абсолютно точен и правилен коментар!ТОВА Е САМАТА ИСТИНА! Явно работещ човек ,който е в час...Имам колеги които постъпиха точно ,,тарикатски",криха доходи ,плащаха осигуровки на минимум а сега мрънкат и страдат Аз съм ,,млад" пенсионер с достойна ,не максимална пенсия и съм доволен.Повечето по долу са на голобради ,неинформирани и неграмотни тинейджъри,пубери,ученици или мамини синчета объркали виртуалния с реалния живот
68
2
 
2
 
! Отговори
до 69 преди 3 години
То по писането се вижда колко ти е бил капацитета. Ей такива държавни най-ги обичам, допотоняци които само спъват работата. В часна фирма осигуряван на таван пенсия на таван, то държавната работа не е кои знае с какво заплащане щото и не се изисква много.

Спонсорирани публикации