Етнолог: На Еньовден слънцето се завърта и поема пътя си към зимата

На празника се берат билки, правят се венци и китки
24 юни 2020 09:15, Красимир Ангелов
10

На 24 юни честваме българския народен празник Еньовден. В този ден се смята, че билките имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце.  Звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила, казва поверието.

Още по темата
Етнологът Анелия Милушева каза пред "България сутрин", че набраните билки днес трябва и да се наричат.

"От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. Наричат се, за да има здраве и благополучие в дома. Най-добре е да се берат рано сутринта, преди изгрева на слънцето", обясни тя.

Милушева разказа още, че на днешния ден слънцето се завърта и поема пътя си към зимата. Вярва се, че сутринта по време на изгрева, слънцето "трепти" и който види това, ще бъде здрав през цялата годината. На Еньовден се вярва още, че слънцето се изкъпва във водите, поради което самите води стават лечебни. Хората, които успеят да се изкъпят на този ден, особено рано сутрин при изгрева, когато водата е най-лечебна – ще бъдат здрави през цялата година.

"Това е моментът, в който се стига до апогея на слънцето. В този ден то играе и танцува. Ние сме се организирали. Няколко жени излизаме да го посрещнем", сподели Анелия Милушева пред Bulgaria ON AIR.

Еньовден почита и рождението на Св. Йоан Кръстител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Flat Earther преди 3 години
"На Еньовден слънцето се завърта и поема пътя си към зимата" - Заглавието е много точно, Слънцето се завърта/върти над Земята (а, не тя около него), която е плоска и погледната отгоре е кръгла, т. е. с форма на окръжност (като надолу има дълбоки устои, с НебесенКупол над нея),а не на сфера, кактоЗаблуждават от 600 г юдеомасоните и господарите им Илюминатите. Досега Слънцето обикаляше в близост до периферията на кръга наЗемята,която отвсякъде е обградена от високи ледениБлокове на Антарктида!
8
0
 
4
 
! Отговори
До Anonymouz преди 3 години
Не мога да включа самото предаване, има някакъв проблем. Затова само прочетох текста. И не разбрах, етноложката от БАН ли е?Ако е оттам, не се чуди. Институтът им е един от най-често разтърсваните от интриги и скандали. И по вестниците ги писаха неколкократно, как чрез доноси с измислени факти предизвикват смяната на директор, току що получил отлична атестация и подкрепен от целия колектив. Но за мястото му наточила зъби една, наскоро защитила дисертация въз основа на присвоен чужд материал.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към 2 и други сходно мислещиРеално ако погледнете, от 22 юни нататък денят става по-къс. Това се има предвид. Зимата денят е къс и слънцето далече, лятото - денят е дълъг и слънцето близо. Най-дългият ден е 22 юни, а най-късият - на 21 декември.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива хладни май и юни не помня да е имало през последните десетина , че и повече години Ако си със северно изложение , на нисък етаж - все едно е март , април
5
3
 
5
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
Требе да има леб и за етнолозите в тази държава;))) То Слънцето тази година не мой поеме пътя си към лятото, а веч си требе и към зимата да се върви;)))
4
2
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Не трябва буквално да се приема твърдението. Изразът е народно тълкуване, защото най-дълъг е денят през лятното слънцестоене - т.е.настъпването на лятото. После постепенно намалява до началото на зимата, после пак нараства с "просено зърно" и всичко е в пряка зависимост от слънцето. Елементарно е и всеки го знае, но казаното е от етнолог, което дава обяснението за завъртането на слънцето - преди време неуките хора това са знаели.
3
1
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Че то лятото започна преди 3 дни. Има мноооого време да се потим в жегите и да си мечтаем за освежителен дъжд.
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро Кеплер ще се завърти в гроба, отколкото слънцето по пътя си към зимата.
1
2
 
20
 
! Отговори
:/ преди 3 години
Затлавието звучи тъжно, защото досега нито пролет усетихме, нито лято.

Спонсорирани публикации