АЯР: Няма изменение на радиационната обстановка у нас

Международната агенция питала дали у нас има авария
28 юни 2020 15:02, Елка Василева
28
АЯР: Няма изменение на радиационната обстановка у нас
Снимка: архив, БГНЕС

Няма изменение в радиационната обстановка в България, заяви заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров пред БНР.

"От вчера имаме информация, че в района на Швеция са се появили ниски стойности на изменение на радиационната обстановка. Имахме запитване от Международната агенция в този период дали в нашата страна се е случвала някаква авария. Естествено, при нас няма такъв случай.

Радиационната обстановка по данни на Националната система за радиационен мониторинг е без изменение в последните три седмици.

Така че нямаме основание да смятаме, че над страната има каквито и да било проблеми с радиационния фонд", каза Станимиров.

Той беше потърсен за коментар и допълнителна информация във връзка със съобщението на АФП за леко повишение на радиоактивността, регистрирано във Финландия, Швеция и Норвегия.

Според нидерландския Национален институт за обществено здраве и защита на околната среда повишението идва от източник в Западна Русия.

В тази част на страната има двете атомни електроцентрали "Ленинградская" и "Колская", но там не е имало инциденти, твърдят от държавното предприятие "Росенергоатом".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
антибсп преди 3 години
от кога "путйа" е забранена дума? *** това е галено, на другара путин ...
6
1
 
19
 
! Отговори
Bergen преди 3 години
Добре, че в Швеция поне следят. Тук все нищо нямало.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не натискат персонала да мълчи в АЕЦ-а щяхте да отговорите ...
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ искат руските ресурси, а руснаците са гадове и не си дават ресурсите и за това и двете сили отново търсят, въоръжено надмощие, най вече САЩ трябва да има достатъчно надмощие да накара руснаците да им подаря ресурсите си, както прави България примерно.Трудно се отказва от целите американците, така че ще има и други бомбички.
3
6
 
4
 
! Отговори
Хехехе преди 3 години
Лапайте радиация без страх. Помага за кръвното, подобрява имунитета, спира скърцането на ставите и вдига самолета.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май забравяте, че освен атомни централи има и атомни бомби, а САЩ и Русия отново влезнаха в тази напредвара, по неясни причини,
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно...