"Подкрепа" срещу сумирано изчисляване на работното време

Извънредният труд в България е евтин, смята Димитър Манолов
Обновена: 30 юни 2020 13:03 | 30 юни 2020 13:02, Ния Христова
9
"Подкрепа" срещу сумирано изчисляване на работното време

Трябва да бъде ограничена възможността за сумирано изчисляване на работното време, защото тази мярка дава възможност да се полага извънреден труд без той да се плаща. Целта е да си използва извънреден труд тогава, когато може да бъде платен. Така председателят на "КТ Подкрепа" Димитър Манолов коментира настояването на синдикатите за нормативна промяна относно сумираното изчисляване на работното време в ефира на предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Повече 100 хил. работници са подкрепили подписката, която е внесена от двата синдиката в парламента. В диалога с работодателите се договаря също заплащане на нощния труд като функция от минималната работна заплата, така че когато тя започне да се договаря по икономически сектори, нощният труд да се доближи до реална икономическа оценка, стана ясно още от разговора.
 
"Извънредният труд в България е толкова евтин, че той провокира към злоупотреби с полагането си. Създава възможности за нелоялна конкуренция между стопанските субекти".
 
Относно темата за енергетиката и резервите на България по отношение на зеления преход гостът предупреди, че ако работата на мините и въглищните централи в Маришкия басейн бъде спряна, ще има опустошителен ефект със загуба на работа за 120 хил. служители по линия на веригата на доставките. Той смята, че диалогът с Европейската комисия е неефективен, защото е догматичен. Необходим позитивен генератор на идеи за развитие и въглероден преход в българската икономика, какъвто все още няма, обясни още той.
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
ДО БАЙ ОНЗИ преди 3 години
КУХ СИ КАТО ПРОБИТА ЛЕЙКА.С ЕДНА ДУМА(РОБ)АМА СЕ ЕЖИ ЧЕ НИКОЙ НЕ ИСКАЛ ДА РАБОТИ ,НЯМА ЗАПЛАЩАНЕ НЯМА И РАБОТА РОБЕ!
4
11
 
1
 
! Отговори
bai onzi преди 3 години
Евтин е за тези които не могат друго или са държавна администрация ...На нас шефовете ни забраняват след 6.00 да пипаме каквото и да е щото после трябва да се плаща...а клиентите не са български разбира се...Ако искаш пари карай нощни смени - идеално е за студенти и хора , които им трябват пари ...Аз за работа на национален празник взимам 400 лева - и то ги взимам защото никой от нас не иска да работи, имаме си достатъчно пари :)Почвайте да учите програмиране, аналисти и т.н.
3
3
 
5
 
! Отговори
народен синдикат преди 3 години
НА СНИМКАТА СЕДЕСАР ФАШИСТ КОЙТО РАБОТИ ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА РАБОТНИЦИТЕ СПРАВКА 31Г....ФАШИЗЪМ ЯСНО ПОКАЗВАТ ДЕЙСТВИЯТА НА ТЪЙ НАРИЧАНИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ.ФАКТИ И САМО ФАКТИ!
2
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя не е в ред. Като работя на 200-300 км от дома защо да се връщам всяка седмица пребит от път и да тръгвам посред нощ,за да съм навреме на работа.ПО-добре да работя три седмици и да почивам цяла седмица.Моряците как са на вахтов режим.Има професии,при които сумарното изчисляване на работното време е по-подходящо. Защо не оставят самите хора да определят как ще работят,"умни" глави да определят вместо нас!
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пъти беше извършена проверка от инспекцията по труда на фирми с подобен сумарен труд? Николко пъти. И този труд така и не се заплаща. Защото да си на държавна хранилка и да трябва да работиш са две несъвместими понятия.