Проверяват магазините за сирене с високо съдържание на вода

Ще взимат проби и от обекти в провинцията
3 юли 2020 09:03, Елка Василева
11
Проверяват магазините за сирене с високо съдържание на вода
Снимка: архив, БГНЕС

За предстоящи проверки за прекалено високо съдържание на вода в сиренето съобщи изпълнителният директор на Българската национална асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов, цитиран от „Монитор“.

Той поясни, че по време на тези проверки ще се вземат проби и от повече магазини в провинцията и те няма да се правят основно в София, както често се е случвало досега.

Николов припомни как при последните изследвания се установило 15-20% по-високо съдържание на вода от допустимото по БДС, който стандарт обаче е пожелателен. „Затова искаме да направим ново по-мащабно проучване и на тази база да поискаме нормативни промени в Наредбата за имитиращите продукти, като например сиренето с водно съдържание над 60% да се приравни ни имитиращите продукти“, каза Николов.

Според него в последно време водата постепенно измества хидрогенираната палма от продуктите, защото има съставки, които позволяват тя да се задържа в по-големи количества в тях.

Относно проблема с двойния стандарт, обсъждан тези дни на международна среща, организирана от икономическото министерство, той коментира, че е важно да се гледа качеството на храните, продавани у нас, без да се правят компромиси кой е производителят или търговецът. „Важното е потребителят да знае реалното качество на продукта и да преценява дали ще даде повече пари за по-скъп продукт или ще икономиса“.

От 2 април 2021 г. влиза в сила изискването на ЕК за лимит от 2 грама от промишлено произведени трансмазнини, получили нарицателното палма, на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и за доставка на дребно. Също така производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 грама е надвишен. Новият регламент, приет от ЕК в сряда, е за определяне на максималния лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС. Първата страна в Европа, въвела още през 2002 г. подобен лимит, е Дания, като там дефиницията е била до 2% от общата калорийна стойност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А във Видин, в Методи Нешев пренабиват срока на годност и сиренето се разваля в тенекията 1-2 седмици!!!
8
1
 
3
 
! Отговори
Тъпи преди 3 години
За какво е виновен собственик или управител на магазин че производителя му е доставил сирене -вода ?Как да провери ?Ама много са *** проверяващите и журналистите
7
0
 
2
 
! Отговори
един съвет преди 3 години
Като си купите пакетирано сирене от дадена марка, може да го оставите в хладилника и повече време от срока за най-добър вкус. Ако и след месеци си е добро, може да приемете, че няма палмово масло. Малко е бавен метода, ама поне вече знам на кои да не купувам продуктите. Случвало ми се е да забравя пакетирано сирене и по година без проблеми, а други се скапват дори и в посочения срок.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово в малките магазини продават разтегленото сиренето без информация за съдържанието и срок на годност Лепват само грамаж и цена Така ви пробутват сирене с изтекъл срок на годност Например в Кауфланд от апарата излиза голям стикер какво съдържа и срок на годност -3 дни Това е номера Затова малките магазини никога не слагат срок на годност , защото винаги е изтекъл Най-добре е да се купува не разтеглено а в заводска опаковка и срок на годност от него
5
1
 
11
 
! Отговори
да се обединим срещу преди 3 години
Ние сме виновни за положението - трябва да направим бойкот на т.н. "сирене българско", в което май няма нищо българско, а само вносно палмово масло и сухо мляко / по официални съобщения от миналата година/. Така , както всички сме към Гърция , заради съсипията на българското море и обслужването с безобразни цени за нищо, така можем да купуваме само вносно сирене и млечни продукти, които хем са по-качествени, хем по-евтини! Да се обединим е време, в името на децата си българи!
4
0
 
16
 
! Отговори
защо само за вода преди 3 години
А за високо съдържание на палмово масло и вносно сухо мляко ЗАЩО не ги проверят - почти всички вероятно са с подобно основно съдържание за по близо 10-15 лева килото!??? И всички органи в държавата МЪЛЧАТ! Водата поне е безвредна!
3
1
 
8
 
! Отговори
26837 преди 3 години
НАВСЧКАДЕ ИМА МАТЕРИАЛ , ИЛИ ПРЕНОСННО НАВСЯКАДЕ ИМА МЕНТАЦИ В БГ . ПАЛМА ,СУХО ВОДА .
2
0
 
18
 
! Отговори
гост преди 3 години
А за мляко в сирнето ще проверяват ли? важно е ...
1
0
 
21
 
! Отговори
Pf преди 3 години
И като ги хванете кво...някаква мижава глоба от рода на 500 лв и въпроса е приключен. И те пак ще си го продават