Неизбежното - скок на болните от коронавирус и затягане на мерките

Още дълго време ще живеем в тази епидемична обстановка
176
Неизбежното - скок на болните от коронавирус и затягане на мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Въведените меки мерки трябваше да продължат поне още един-два месеца, защото точно разпускането им доведе до разрастването на епидемията". Това каза пред БНР академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него, ако не бяха разрешени обществени активности като футболни мачове и абитуриентски балове, е можело да сме в много добро състояние на овладяване на епидемията.

Още по темата

Акад. Петрунов отново напомни, че дълго време ще живеем в тази епидемична обстановка и трябва отговорно да спазваме противоепидемичните мерки. Той предположи, че неизбежно ще стигнем до увеличаване на броя на заразените и до затягане на мерките отново.

"Постоянно се говори за брой на положителни проби. Това още нищо не значи, защото на един пациент му се правят до 5 PCR теста. За да сме сигурни колко хора наистина са заразени, трябва да отчитаме по колко теста са правени на един индивид, едно ЕГН", обясни академикът.

Той беше категоричен, че отчитането на заразените хора и на починалите трябва да става на определен брой, за да се вижда какво е реалното разпространение на инфекцията.

"Иначе ние получаваме едни цифри и данни, но какво точно означават, без да кажем колко заразени имаме на 100 хиляди или на 1 милион, трудно ще видим какво е разпространението на инфекцията", коментира Петрунов.

Акад. Богдан Петрунов прогнозира, че може и още една година, а дори и повече да продължи заразяването с коронавируса.

"Докато има хора, които могат да бъдат заразени, той ще продължи да се разпространява. Най-малко 70-80% от човечеството трябва да се зарази, за да изчезне. Но поне 50% в една държава да се, това ще даде възможност да загасне вирусът и неговото разпространение да спре", смята той.

По думите на академика категорично е доказано, че вирусът се задържа повече от 2-3 дни върху плоскости, а до 3 часа може да се запази във въздуха - под формата на аерозоли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Постоянно се говори за брой на положителни проби. Това още нищо не значи, защото на един пациент му се правят до 5 PCR теста. За да сме сигурни колко хора наистина са заразени, трябва да отчитаме по колко теста са правени на един индивид, едно ЕГН"Най-накрая някой да каже истината. От март месец до сега никой не знае тази бройка и не си прави труда да направи статистика за това. Иначе НОЩ всяка сутрин кудкудякаха заедно с мисирките едно и също.
11
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не не и не, само ни лъжат няма да спазваме нищо оставка на правителството да дават и да се махат ще излизаме по улиците и край
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То със забрани само, които не струват средства на властта най-лесно е да се правим на медиини герои.Какви превенции са приети от властта за справяне с епидемията!!!!Най-малкото раздават ли се безплатно медицински маски!!!!Здравната каса е една бездънна яма!!!
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчиев малко отпусна юздите докато е бил на почивка в Гърция и резултатите не закъсняха.
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако чакате от калинките на ГРОБ адекватна реакция - има да почакате до куково лято. Те знаят да крадат, лъжат и задкулисничат, да фалшифицират, да купуват гласове и избори, да елиминират опоненти с всякакви способи, да бетонират черноморието и природата, да пият и ядат като разпрани, но не и да свършат работа за 2 стотинки за народа.
7
5
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Любопитен съм какви коментари ще се натролят под тази статия?
6
5
 
17
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Е,за чий напълнихте стадионите,разрешихте баловете,дискотките и баровете!?Нещо с изключителна важност за икономиката ли беше!?Или това касаеше само някои,повечето-не!Да се харесаме на електората,това беше целта.Или целта беше-разболявайте се,защото сте недисциплинирани и след това-затваряйте се в къщи и слушкайте,щото иначе-пак извънредно положение.Абсолютно неадекватно държание на богоизбрания,разхождащ се ежедневно из цялата страна и показвайки се всеки ден по телевизора.Нарцис!!
5
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нужни са постоянни строги мерки, за 2 месеца строги мерки имаше малко новозаразени отпуснаха се мерките и след няколко седмици имаше бум.
4
27
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 години
Прави се нещо. Евала! Не мога да не кажа добра дума за щаба и хората на ГЕРБ!Само така ще оспеем да се преборим с вируса!
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закриване на летния сезон!
2
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първите мерки трябва да се затваряне на границите за туристи, затваряне на нощни заведения, стадионите за фенове и МОЛОВЕ.
1
3
 
31
 
! Отговори
Ха преди 3 години
Мангъров май ще излезе прав!

Спонсорирани публикации