Празненства - до 30 души, без дискотеки и публика на стадионите

Част от мерките се връщат заради увеличения брой заразени
Обновена: 9 юли 2020 13:05 | 9 юли 2020 12:07, Веселина Йорданова
243

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички спортни мероприятия ще се провеждат без публика на открито и закрито. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Още по темата
Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове на закрито. Посещенията на открито се допускат при 50% от капацитета, спазване на дистанция от 1.5 метра и всички здравни мерки.

Забраняват се групови празненства с присъствие над 30 души - на открито и закрито. Мерките ще са до второ нареждане и влизат в сила от 00.00 часа тази нощ.

Заповедта за това на министъра вече е издадена, а причината за връщането на част от мерките е нарастването на броя заразени. Сутринта се е провела редовната среща с Щаба за ситуацията с коронавируса при премиера Бойко Борисов.

"Броят на носителите на вируса в последните 10 дни се увеличава и премина критичната точка от 200 души", заяви министърът.

През следващите дни не очакваме бройките да спаднат, даже може да има тенденция за ново увеличение. На тази база предложихме на министър-председателя и той прие да възстановим част от мерките, съобщи министърът.

Гласувахме доверие на българските граждани, за да ги върнем към нормалните условия, но щом не става, веднага връщаме тези мерки, посочи Ананиев.

Сутринта във видеоконферентна връзка в разговора при премиера са се включили и областните управители. Според тях заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

Тъй като между областите има големи разлики, се дава възможност те да прилагат свои мерки, обясни доц. Ангел Кунчев, като даде пример, че има области със заболеваемост около нулата, като Видин, Монтана.

Здравните власти увериха, че в момента здравните заведения имат капацитет и няма проблем да поемат болните. Ще се направи необходимото леките случаи да се лекуват вкъщи.

Ананиев информира още, че не предвиждаме реципрочна мярка на тази в Гърция, където тестват всички влизащи на границата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как не ви е срам тук да ревете като някакви бебета, че са затворили барове и стадиони? Какво толкова, това ли е най-същественото в живота ви, да крещите по стадионите , и да пиете по дискотеките. Жалко за вас!!!
17
4
 
39
 
! Отговори
кога? преди 3 години
А детските градини кога? Масово се заразяват и там! Мерките които се прилагат в градините не дават резултат, защото родителите след като си вземат децата ходят по кръчми, молове, градинки и плажове през уикенда. Накрая го отнасят други деца и родители и даскалите.
16
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка, счетоводителю!
15
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е блокирал цялата икономика... Дискотеките даже не са важна част от икономиката, особено като се има предвид как си плащат данъците. Осъзнайте се малко - не сте безсмъртни, живейте си живота и се наслаждавайте на лятото малко по-спокойно. Няма да свърши света ако не се напиете в някой бар.
14
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте всички видове кръчми и подобни.... Там се заразяват масово хората...Сервитьорите са главните действащи лица в това... Сервират и отсервират и с ръцете си пренасят вируса върху прибори, чаши и чинии.
13
8
 
22
 
! Отговори
нищо преди 3 години
Нищо не правите с тези "мерки. Ще се сетите, но късно. Изтървахте нещата, издънихте се.
12
16
 
34
 
! Отговори
Мдааа преди 3 години
Затваряй бай ***! Бай *** си помисли, че всичко свърши и хукна по дискотеки, по почивки, по плажове, хукна по улиците като изоглавен! Обаче бай *** скоро ще бъде напълно заключен, повярвайте ми!
11
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като станат 500 и света ни изолира напълно като чумави и друго ще върнете ама барба ганио докато не го удариш с сопата не разбира
10
11
 
23
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Браво, по-добре късно, отколкото прекалено късно.Не ни трябват някакви чалготеки, дискотеки, кръчми, а и мачове не ни трябват. Живее се и без тях, кво толкова?По-важното е да не ни отрежат останалите евространи и да ни затворят кграниците за ходене.
9
2
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Анонимен 8Не може, защото няма как да си попълни декларацията. Нали си няма ръчички.
8
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако излезе още някой свидетел с видео, как Божков е носил пачки, ще минем и 500 заразени на ден, гаранция !
7
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ефекта от тези мерки, на фона на общото безхаберие, а се появи, я не, и то някъде не по рано от първата седмица на август. Ще има още мерки, и то в близките дни.
6
31
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКА! Оставете ни да живеем нормално ве!!!
5
6
 
20
 
! Отговори
240 > 30 преди 3 години
Какво правим с 240-те тъпо-тати и ***-стри събрани на едно място?
4
28
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак блокираха цялата икономика само ни лъжат не вярваме на никой само на мангъров само той казва истината и тя боли. и бойко и той казва истината а другите само лъжат!
3
12
 
23
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
КПП-та трябват. Доказано е, че вирусът не може да мине през КПП!
2
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как изчислихте, че точно до 30 души трябва да са празненствата?
1
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След дъжд качулка,сети се мара да се побара...