Инхалациите предпазват астматиците от COVID-19?

Само 2,3% от тях са заболели от COVID-19 по света, посочи д-р София Ангелова
14 юли 2020 09:53, Ния Христова
8

Коронавирусът не спира да е разпространява. Вирусолози прогнозираха, че с настъпването на лятото силата му ще отслабне, но стана точно обратното - ден след ден отчитаме рекорди в броя на новозаразените.

На фона на това увеличение мерките бяха разхлабени. Отвориха стадионите, фитнесите, ресторантите и нощните заведения. Маските обаче останаха задължителни.
 
Пулмологът д-р София Ангелова заяви, че е нормално вирусът да се предава при струпване на хора.
 
"Самият вирус не е активен в околната среда, той е активен в човешкия организъм. Като попадне в клетката, използва нейната енергия, за да се възпроизведе", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Данни от Европейското респираторно послание сочат, че броят на хронично болните от ХОП и астма, които са се заразили с COVID-19, е сравнително малък. Причината за това са инхалациите, които пациентите прилагат за придружаващите си заболявания. Те намаляват риска от новия щам на коронавируса.
 
"Само 2,3% астматици са заболели от Ковид-19 по света. Болните от ХОП - 4,3%, диабет - 6,6%. Причината е, че лекарствата, които инхалират пациентите, намаляват експозицията на рецепторите, за които се закача коронавирусът", отбеляза д-р София Ангелова.
 
Тя посочи, че хората с придружаващи заболявания обикновено спират лечението си през лятото, защото периодът е лек. Нейният съвет е сета да не го правят, защото то ги предпазва и от заразяване с COVID-19.
 
Пулмологът изтъкна и това, че клетъчният имунитет играе най-важна роля в борбата с инфекцията.
 
"Имунитетът има 2 клона - th1 и th2. Трябва да поддържаме нашата имунна система с добра храна, витамин А, Е, С. Сега излизайте на слънце и взимайте витамин D. Имунната система се поддържа с добро настроение, не със страх и паника. Страхът и паниката потискат имунните клетки", обясни тя.
 
Д-р София Ангелова смята, че протестите ще активират адреналина на хората и ще засилят имунитета им срещу коронавируса, но призова да бъдат разумни и внимателни.

8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Астматик, аз съм със сериозно белодробно заболяване, дишам си ок с маска. Ползвам само хирургичните, защото са най-лесни за дишане и като пренебрегнеш психологичния фактор, всичко е наред. Неприятно е, първите дни изискваше усилие и чувствах че се задушавам, но за седмица свикнах, сега са ми просто неприятни. Маските пазят другите единственият начин да сме в безопастност е ако всички пазим един друг. Кой точно искаш да съдиш, че има опасен вирус? Ако има епидемият от ебола, кой ще съдиш?
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оттдавна се знае, че инхалаторите изглежда помагат защото облегчават възпалението на белия дроб, което е най-големия убиец. Не е ясно обаче как помагат срещу тромбите, които също са доста смъртоносни. Според мен, по-големия ефект е, че хората с белодробни заболявания се пазят от вируса като от чума, точно защото знаят че това им е слабо място. Освен това те е по-вероятно да отидат на лекар преди нещата да станат критични, пак защото много се пазят. 1
6
1
 
4
 
! Отговори
Китайско качество преди 1 месец
Разчитахме, че както повечето китайски наща са лошокачествени и бързо се развалят, но този вирос изглежда добре са го направили и дългоще си го ползваме.
5
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Защо отново е написан въпросителен знак след твърдение в заглавието?
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХОП-ТРОП и хайде на хорцето пред парламента! Друго си е корона-адреналина, това е като западната и източната радиация - едната е полезна,другата - не чак толкова.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тръмп каза да се правят инхалации с белина.Вируса мре та се кине!:))))
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ме радват говорещите глави! Аз съм асматик от над 20 години и съм с инхалатор-вентолин (сравнително лек и малко по-безвреден от други). Не знам дали инхалатора ме предпазва от СТРАШНИЯТ коронавирус, обаче знам, че с маската (особено лятото) не мога да дишам, през половината време докато я нося съм с асматична криза и използвам инхалатора минимум 3 пъти повече от обичайното. Кой да съдя за това!
1
0
 
11
 
! Отговори
Батко преди 1 месец
До журналистите, много неграмотно написана статия - ХОП - какво е това? Има ХОББ - хронична обструктивна белодробна болест. Топ 3 в световните убийци.
Моля да си оправите статията.