Купувачите на жилища се увеличават въпреки коронакризата

Прогнозите ще са мрачни още половин година
15 юли 2020 15:54, Анисия Иванова
55
Купувачите на жилища се увеличават въпреки коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Огромна група от купувачи, които отлагаха покупката на своя първи имот, чакайки криза, вече са на пазара и увеличават потока от купувачи и огледи. Това каза Антон Илиев, съосновател на “КА5 имоти” в предаването “В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него това компенсира очакванията за намаляване на цените.

“Но точно заради тези очаквания продавачите, които не са притиснати, решиха да излязат от пазара. Хората, на които не им се налага да продават, не го правят и чакат по-добри времена”, обясни той.

По думите му потокът от купувачи не е намалял, напротив - даже се е увеличил.

“Единствената логика, според мен, е, че риба се лови в мътна вода. Прогнозите вероятно ще са мрачни още половин година. Следователно сега е удачен момент за преговори за жилищен имот”, смята Илиев.

Той посочи, че от друга страна при търговските имоти нещата са доста по-логично свързани с икономическата обстановка.

“Всички магазини например са празни. Сега техните цени няма как да са същите. Всеки, който може да прави бизнес дистанционно, без наем, го прави. Наемодателите още не са се ориентирали - 6 до 9 месеца ще им трябват, за да намалят очакванията си за цените”, добави експертът.

По отношение на хората, които изплащат ипотеки и си разсрочват кредитите в момента, Илиев смята, че не е оправдано да се очаква, че след 2-3 месеца тези кредити ще станат предсрочно изискуеми и на пазара ще има много ипотекирани имоти.

По думите му условията на извънредна обстановка и епидемия се отразяват най-зле на краткосрочните жилищни наеми.

"Вирусът удари най-зле първо тях и те се преместиха на пазара на дългосрочни наеми", обясни Илиев.

Той подчерта, че за разлика от времето на карантината, когато огледите са намалели с 85%, през последните 3 седмици отново има засилена активност на имотния пазар. 

Целия разговор гледайте във видеото


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
23
 
! Отговори
Пак там преди 3 години
Проверка в регистъра на ЧСИ показва, че многостаен апартамент от 300 кв.м във Варна се продава с начална цена 79 179 лв.
11
0
 
43
 
! Отговори
ха-ха преди 3 години
Всички студенти от провинцията освободиха квартирите още през март.Половината квартири на работещи в София от провинцията са празни , и едва ли скоро ще се наемат.Наемите вече са под 3 евро на квадрат.Този "спец" Антончо се опитва да отърве фалита ,но едва ли ще успее.С подобни статии само ще накара кредиторите си да го подгонят по-скоро.***.
10
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вадят 672 имота за продан от ЧСИ - статия в "Монитор" от вчера. Който се интересува да я прочете.
9
0
 
38
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
Евтина лъжа ,толкова нескопосана ,че едва ли има и 0.5% които да и обърнат внимание.НЯМА НИТО ЕДНА ,НИТО ЕДНА ПРИЧИНА ЗА УВЕЛИЧЕНО ТЪРСЕНЕ НА ЖИЛИЩА И ВЪОБЩЕ НА НЕДВИЖИМОСТИ.ПРОСТО ЕДНИ ХОРА ИСКАТ ДА СЕ ОТЪРВАТ ОТ НАКУПЕНИТЕ НЕНУЖНИ ИМОТИ НА НЯКАКВИ ПО-ДОБРИ ЦЕНИ.ЩЕ ИМА ДА ЧАКАТ ТАКИВА КАТО АНТОН ИЛИЕВ.ЩЕ ЧАКАТ ДЪЛГО И ЕДВА ЛИ ЩЕ ДОЧАКАТ.
8
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Удължиха кредитната ваканция до края на Март догодина. А после? Тези засега само 80 хиляди реазстрочени кредита ще станат още и още. И лятото догодина банките ще изкарат жилища за продан, след дългата гладна зима. Точно както магазините са празни, така са празни и апартаментите за туристи. И ще останат такива. Неизбежното го отложиха с половин година, но то идва. А който иска да купува завод на 8-ми септември, да купува. Колкото и да плати - все ще се мине.
7
0
 
43
 
! Отговори
anonim преди 3 години
Огромна група от купувачи гледа балончето как ще се спука.
6
2
 
49
 
! Отговори
Хахахаха!!! преди 3 години
За 4 месеца точно 6-*** от колегите в екипа ми си освободиха квартирите в Младост4 и се върнаха в провинцията.Работят отдалечено момчетата,но без да плащат наем. Скоро и местата в офиса (който още е затворен) ще намалеят драстично и то не защото ще уволняване персонал,просто минаваме на работа от вкъщи за постоянно, ще държим 10-20 бюра,ако някой не може да работи от дома си. Пък вие си разправяйте,че се търсели имотите, при 25% празни жилища в София-град и сигурно към 30-40% празни в провинцията
5
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова много празни думи в една статия не бях чел.Пазар няма , никой не купува , чака се спад в цените около 40 %
4
0
 
22
 
! Отговори
. преди 3 години
Трай коньо за зелена трева!
3
2
 
55
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 3 години
Статията трябва да е в Раздел Комедия-Драма.Или по-скоро Фантастика...От Бургас Съм..Имам познат Строител..От ЧНГ насам има точно НУЛА-Зеро.. продадени Хапартаменти. . Ха ха ха. .Така че Аре У лево...
2
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета как всеки месец цените се покачват с 10%, а купувачите с 30-50% се чудя колко пъти съм си купувал апартамент без да помня, вероятно много
1
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забавно - развлекателна статия