Под наем, нов дом... Време ли е за купуване на ново жилище?

Вижте съветите на експерта Снежана Стойчева
18 юли 2020 07:30, Снежана Стойчева
66
 Под наем, нов дом... Време ли е за купуване на ново жилище?
Снимка: БГНЕС

Дали въпросът "Трябва ли да си купя жилище или да живея под наем?" ви тормози от години или за първи път си го задавате. Ако е второто, отложете покупката. 

Купуването на нов дом е голямо, вълнуващо събитие, което трябва да разгледате внимателно и да го реализирате, когато сте наистина готови. Ако откриете, че кимате утвърдително на твърденията по-долу, това време може да е сега. Може би моментът е настъпил или се е приближил доста.

 
Искате ли да притежавате дом?
 
Да станеш собственик на дом е сериозна промяна в начина на живот, която идва и с много повече отговорности. Грижата за собствен имот и допълнителните разходи за поддръжката му са част от сделката за придобиването му. Но предимствата да бъдете единственият или поне основният човек, който взема решение какво може да се прави в него, е важно.
 
Искате ли да имате контрол върху вашето жизнено пространство?
 
Когато притежавате свой собствен дом, това пространство става изцяло ваше. Можете да боядисате стените оранжево, можете да премахнете стени, може да изградите нови. Важно ли е това за вас?
 
Искате ли да имате възможността да превърнете квартала във ваш дом?
 
Притежаването на жилище ви позволява да пуснете корени на едно място и да създадете връзки със съседи. Вие контролирате колко дълго ще останете на това място. Можете да се установите в квартала и да не се притеснявате дали наемодателят ви ще продаде жилището или ще вдигне наема. От вас зависи да участвате в живота на квартала и той да се превръща в по-добро място за живеене.
 
Готови ли сте да изградите собствен капитал?
 
Плащането по ипотеката може да изглежда подобно на плащането на наем, но не е така. Всеки месец малко повече от този дом се превръща във ваш финансов актив. Това се нарича изграждане на собствен капитал чрез вашето жилище. След като този капитал е достатъчно натрупан, той повишава вашето богатство и кредитоспособност.
 
Когато притежавате собствен дом, разходите за него стават по-предвидими. Наемът може да се колебае, но ипотеката с фиксирана лихва прави разходите ви за жилище по-ясни. Подобрената стойност на дома, данъците върху имота и застрахователните вноски могат да повлияят на разходите, но не както при наема. Интересува ли ви това?
 
Можете ли да си позволите да си купите дом?
 
Има доста разходи, които трябва да вземете предвид, когато решавате дали наистина можете да си купите жилище. Онлайн калкулаторите на ипотечните кредити са добро начало, но има и други разходи, които не трябва да пренебрегвате. Например, ще ви трябват пари за авансовото плащане и за финализиращите разходи. Добре е да предвидите от 6 до 10% за затваряне на сделката. Обмислете и колко сигурна е работата ви. Можете ли да разчитате на сегашните доходи и в следващите няколко години? Също така, помислете и за текущите разходи за стопанисване на имота. В допълнение към главницата и лихвата за вашата ипотека, ще имате няколко застраховки, данъци върху собствеността, такси за поддръжка на общите части в имота. Ремонтите и поддръжката ще варират значително, но можете да очаквате да изразходвате още около 1% - 2% от продажната цена на жилището всяка година.
 
Дори и с цялата изброена информация, може пак да бъде трудно да направите сравнение на разходите за собственост на дома с текущите ви разходи за наем.
 
Можете ли да се класирате за ипотечно кредитиране с ниска лихва? Намерили ли сте квартал/район, който отговаря на вашите нужди?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: жилищеимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38Вярно е, д си мобилен е голямо предимство, също и да си имаш предостатъчно пари за личните си разходи. Особено докато си още ерген.Обаче когато заплатите са малки и на всичко отгоре вече си се обременил със семейство и деца, тогава е добре да имаш свой дом. Мобилни семейни хора има в западния свят, но и те са спокойни само ако имат професии, носещи добър доход и гарантиращи, че няма да останат безработни.
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако месечният доход на едно българско семейство е 10 000 евро, за две години ще спести пари за хубав апартамент без да тегли заем и без да мизерства.Заплатите ни са проблемът, а не цените.
34
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наема има предимства . Мобилен си ,имаш пари в кеш а не 10 кубика тухли и бетон , да купиш апартамент с кредит прижъези цени е безумие . Обричаш се доживот
33
2
 
19
 
! Отговори
За България преди 3 години
най-доброто решение е да живне провинцията - да бъдат създадени работни места там.Повечето хора си имат наследени бащини къщи, но по родните им места няма поминък. Това създава тази ужасна за повечето нашенци криза. Защото не жилищата са скъпи, а заплатите са нищожни. Все пак не забравяйте, че сме в ЕС и независимо дали ни харесва, цените на абсолютно всичко рано или късно ще се изравнят със западноевропейските.Как да решим проблема със заплатите зависи от нас.
32
7
 
13
 
! Отговори
Да плащаш наем преди 3 години
е все едно да наливаш вода в каца без дъно.За да си купиш жилище обаче, трябва първо да си решил къде точно искаш да живееш и да си установил, че там има как да си изкарваш прехраната и че е налице всичко необходимо за отглеждане на деца, ако решиш да създаваш семейство или ако вече си го създал.Чак след това идва другият съдбовен проблем - имаш ли пари за такава покупка?Ако нямаш и не си решил и първия въпрос, си в омагьосан кръг - вместо да изплащаш кредит, хвърляш парите на вятъра за наем.
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се лъжете, времето за покупки на жилища свърши, скоро банките ще започнат да вдигат лихвите и никой не знае с колко точно, дори и да имате пари в кеш, пак е по-добре да изчакате, тъй като в близките 5 години не виждам, цените на жилищата да тръгнат нагоре. По-добре е наем, наемите паднаха доста и е по-добрият вариант според мен.
30
2
 
11
 
! Отговори
Pen преди 3 години
Като се пенсионирам се прибирам в родния си град.Не ми трябва да взимам апартамент който да изплащам до края на дните си.То и кредит няма да ми отпуснат, нали в този живот трябва да го връщам хиахаихаиха.
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименпроблемът на софиянци е,че масово не си плащат сметките.аз живея в блок в уж елитен квартал с уж интелигентни и заможни хора,но елате да видите-пощенските кутии преливат от съобщения за неплатени сметки-за парно,ток,вода,интернет,мобилни оператори,банкови кредити и т.н. и т.н.постоянно си имаме разправии и никой не иска да плаща...който има възможност да се маха от софия,да го прави.апропо дълговете на топлофикация вече надхвърлят 1 млрд.и продължават да се трупат!
28
2
 
6
 
! Отговори
Peter преди 3 години
НЕ.
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълна заблуда...вижте какво се случва в сащ и ще разберете какво ни чака и нас...масово хората в големите американски мегаполиси се изнасят от тях...тази криза удря големите градове включително и софия,а столичани си мислят,че като седят и си пият кафето на витошка, ще решат проблемите си.а американското цунами скоро ще удари и българия.
26
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един познат от 22 години чака балона да се спука и цените на жилищата да паднат, а те взеха та се увеличиха няколко пъти за това време. Тогава беше на 39 години, сега е на 61 години. Тогава можеше да вземе кредит и да го изплати, но вече не може. С пенсия кредит не се плаща. Правете си сметката навреме.
25
3
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Хахахаха, статията е голяма глупост. А вижте аз как си купих моя имот. Прибирах се от Пловдив и в рейса се запознах с една 19 годишна пазарджиклийка, избягала от тях и тръгнала към София там да си търси някаква работа. Казах и ела в нас да спиш, живея сам и тя се нави. Слизаме на автогарата и я водя към центъра. Там виждам над Хепи-то огромен офис на Имотека. Викам и: я ела с мен за малко. Влизам, попитах за брокер и му казах: Намери ми имот в центъра до 500 000. И това е, нямаше нищо вълнуващо
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е момента! Дайте 100, не 200 апартамента, че да може брокерите и строителите да застроят и малкото останали местенца!
23
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гладна кокошка просо сънува! "Моментът"ще дойде ама точно сега при тия балонизирани цени и тия страшни времена,едва ли ще намерите шарани!
22
4
 
21
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
КазвашХайде пробвайте да го купите с ипотека и да го изплатите в рамките на 10-15 години, вноската тогава ще е поне два пъти колкото наема. Амо пробвайки с ипотека за 1-2 години, вноската тогава ще е много пъти колкото наема. Въпроът е в това, че вноските по кредита и размера на наема са съизмерими по размер, но в единия случай се пенсионираш и не можеш да си плащаш наема, а в другия случай се пенсионираш и не плащаш наем. И в двата случая се заробваш. Наемът също е заробване.
21
4
 
39
 
! Отговори
Комисионна преди 3 години
Когато лихвата по ипотечен кредит стане между 1 и 2%, когато в продължение на 5 години не е фалирала нито една бг банка, когато трудовите договори станат дългосрочни с клауза за неустойка или поне се спазват някакви закони в бг или някакви финансови правила, тогава ще е дошло времето, т.е. никога.
20
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната партенка на гладните брокери
19
5
 
48
 
! Отговори
Чоки преди 3 години
В никакъв случай сега не е моментът да се купуват жилища. Който сега купи горчиво ще съжалява.
18
1
 
40
 
! Отговори
Тулуп преди 3 години
Добре че я има тази статия да реша какво да правя
17
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали ще палащаш цял живот наем или жилище общо взето е все тая.