Общували сме с болен от COVID-19? За кого трябва да има карантина?

Историите ON AIR: Трябва да свикнем да живеем с коронавируса, но как?
19 юли 2020 07:15, Красимир Ангелов
33

Във времето на новия коронавирус всички живеем с повишено внимание. Така ще е докато не открият сигурен антивирусен препарат или ваксина. Отвсякъде чуваме, че трябва да свикнем да живеем с него. Въпросът е – как? Отговорът на този въпрос се опитват да дадат Историите ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR.

"COVID-19 е вирусна инфекция, която може да наподобява грип или обикновена настинка. Заразените рядко вдигат висока температура. Тя обикновено е между 37,5 и 38 градуса. Не е задължителна появата на болки в гърлото, кашлица, запушен нос. По отношение на самата клинична картина заболяването е велик имитатор", казва доц. д.р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Съветът на медиците е, когато не се чувствате добре, да си останете вкъщи и да се обадите по телефона на личния си лекар. А той ще прецени как да постъпите. Но най-надеждният начин за доказване на Ковид-19 е PCR-тестът. Той не се поема от Здравната каса и пациентът трябва доброволно да го направи, ако има съмнения, че е заразен с коронавирус.

"Лабораториите, където се правят изследвания за новия коронавирус, са оборудвали специални манипулационни. В тях се допуска само по един пациент и се прави постоянна дезинфекция", казва Тодор Захариев, управител на Медико-диагностична лаборатория "Бодимед".

PCR-ът е положителен обикновено три-четири дни преди клиничните изяви и може да е негативен след петия-шестия ден от началото на заболяването, ако вирусът вече е слязъл в белите дробове. Затова много е важно как се тълкуват изследванията, а не само да се съобщават някакви резултати. Това обяснява д-р Петър Петров, началник на Инфекциозното отделение в УМБАЛ "Св. Анна" - София.

При положителен тест лабораторията, където е регистриран, трябва да въведе данните на новозаразения в Националната информационна система. Оттам съответното РЗИ взима контактите и започва епидемиологично проучване, което се извършва основно по телефона. След това започва установяванено на контактните от първи ред. Обикновено това са хората, с които болният живее в едно жилище, казва д-р Ирина Гайтаневска, началник отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести" в РЗИ-София.

На работното място също може да има контактни от първи ред. Не всички колеги на новозаразения обаче трябва да бъдат карантинирани. Всичко зависи от времето, в което са били заедно, дали са работили в една стая, дали бюрата им са близко едно до друго, дали са ползвали лични предпазни средства.

Когато в едно предприятие имат случай на заразен или на контактен на болен от COVID-19, работодателят е добре да се свърже със Службата по трудова медицина. Следващата стъпка е да уточни кои са най-близките му колеги, за да бъдат изолирани или тествани за вируса. Също така много важно е да се осигури спокойното връщане на работа на преболедувалия. Това обяснява Жасмина Саръиванова, експерт "Защита на работодателските интереси" в БСК.

Вижте повече в следващото видео.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
14
 
! Отговори
Цоко преди 3 години
До 6Добре. Ти ми обясни какво се случва ако някой си има температура и си кашля и си ходи на работа и накрая зазлее дотолкова, че отива в интензивното. Колко контактни има от първи ред? И тия контактни какво? Трябва да ходят да се тестват "доброволно"? И да си платят?
7
6
 
14
 
! Отговори
Алпа Чино преди 3 години
В древна Япония всеки самурай, общувал с "болен" от Ковид, би си правил моментално харакири!!!! Такъв ужас, такъв срам- позорно е да говориш с някой със *** в носа!!!!
6
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦокоПоне да беше прочел статията.
5
8
 
27
 
! Отговори
Цоко преди 3 години
Спрях да им вярвам, когато вкараха и частните лаборатории в схемата. Значи вдигам аз температура и трябва да бегам да се тествам, щото може да съм болен от Ковид, щото Ковид-а бил много специален в клиничната картина. Ама пък теста бил платен. Значи всеки с температура в частните лаборатории на наши хора да се тества. Баси далаверата. Ще висите по уличните лампи, ей!
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако общуваме със "болен" от "вируса".........карантина и оставка на Можещия всичко.
3
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ..важен е броя,за да има повече пачки)
2
5
 
4
 
! Отговори
провинция преди 3 години
За всеки възрастен над 60г.
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не , но със нискочели паникьори бол. Живи и здрави

Спонсорирани публикации