КНСБ иска ДДС да падне на 15%

Синдикатът обмисля и еднократен данък „богатство“ само за 2020 г.,
30
КНСБ иска ДДС да падне на 15%
Снимка: МС

Да се намали ставката на ДДС от 20% на 15%, предлагат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

За сметка на това обаче да се увеличат данъците върху доходите на физическите и на юридическите лица от 10 на сто на 15%, настояват от организацията. Те предлагат още да се въведе необлагаем минимум равен на минималната работна заплата в страната, съобщи БНР.

Според синдиката, ако промяната бъде въведена всички с доходи до 2500 лв. на месец ще спечелят. Причината е, че първите 610 лева от доходите, колкото е в момента минималната заплата, ще са необлагаеми. Това щяло да компенсира по-високия процент на облагане върху останалата част от доходите. От КНСБ допълват, че хората с доходи над 2500 лв. на месец ще плащат повече данъци, но пак щели да спечелят от реформата заради промените в косвеното облагане.

Загубите за държавния бюджет, ако промените бъдат въведени, ще са 4,67 млрд. лв., изчисляват от КНСБ, но от въвеждане на допълнителни данъци в хазната ще влязат други 4 млрд. лв.“По този начин нетният отрицателен ефект върху държавния бюджет ще бъде приблизително 600 млн. лв.", пресмятат от КНСБ.

От КНСБ обмислят и да поискат въвеждане на еднократен данък „богатство“ само за 2020 г., така че да се преодолеят по-лесно икономическите последици от епидемията на COVID-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ftggdПичага, ДДС е данък върху потреблението. Облагането е там, където се ползва стоката от крайния потребител. Можеш да поръчаш от Чехия, от Кот ДиВоар, от Филипините - ДДС ще има винаги, а в последните в слечая ще има и мито, което се включва в сумата, която се облага с ДДС. Вземи се ограмоти малко, преди да се пенявиш във форумите.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безделниците с поредно неадекватно и популистко предложение. И тия трябва да си ходят с 200.
24
0
 
7
 
! Отговори
КРАЙНО ВРЕМЕ Е преди 3 години
България е единствената страна в света в която се облагат минималните доходи, но КНСБ-етата спяха дълбок сън до момента и нищо не виждаха и не чуваха, докато не им препари на дупетата. Дано поне сега, под натиска на протестите, да свършат нещо полезно. Не по-малко важно е да се реши и въпроса с ИЗВЪНРЕДНИЯ ТРУД, защото масово се крие от РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ и НЕ СЕ ЗАПЛАЩА. Трябват ЖЕСТОКИ наказания за това деяние
23
4
 
3
 
! Отговори
ftggd преди 3 години
Само критичници в тая държава. Ако приемат това предложение, ще има повече хора в сивия сектор => по-малко пари в бюджета.Ако приемат обратното - да вдигнат ДДС, но да свалят данъците, още повече хора ще почнат от чужбина на пазаруват => по-малко пари в бюджета. Ако са умни, това няма да го пипат, а ще пипат смотаните закони, докато не се поизчистят за да се оптимизират разни структури и да намалят разходите там.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия пък взеха да носят за хората ,когато взеха да стачкуват
21
0
 
11
 
! Отговори
Народен човек преди 3 години
Ало, Манолов!! Народът и ска тая гербераджийска шайка начело с Боко Чекмеджето да се маха!! Това не го ли разбра с тъпата си тиква?? След това - ИЗБОРИ!! А след това- я камилата я КАМИЛАРЯ!!Ясно??
20
0
 
8
 
! Отговори
Кой преди 3 години
Тия платени въшки се чудят каква глупост да измислят, за да отклоняват вниманието на обществото от истинските проблеми.
19
0
 
5
 
! Отговори
Спиртисче преди 3 години
Този умник единственото с което е известен е че се с и с Каролев в едно ТВ студио. А главата му дрънчеше на кухо. Оттогава регресира.
18
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Синдикатите са доказано безполезни. Постоянно измислят глупости, за да са в информационния поток.
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново"диви" профсъюзни идеи. Този дето цяла нощ седи на басейна, пие и вдига шум, няма да плаща данък върху дохода. А аз дето работя 12 часа и ми пречи да почивам ще ми вдигнат данъците? Мотивиращо. И продажни политици ще решават къде да ми отидат парите. А, аз искам за здравни и застраховки живот. ДДС - то е най-честния данък. И да си скрил доходи, отиваш в магазина и го плащаш. Облагат ти потреблението, а не ти вземат парите за инвестиции. Не държавни помощи, а адекватно облагане!!!!
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия продажници дето се наричат синдикати стоят стоят пък избълвата някоя глупост която е на светлинни години от решаването на някакъв проблем. Нали преди време Пламенчо искаше да внасяме банадски българи за работници. Смяхме се 10 минути като прочетохме тази типично синдикална мярка.
15
0
 
19
 
! Отговори
Лора преди 3 години
Безотговорни синдикални смешковци с неясно минало и още по неясно бъдеще!Вие така и не разбрахте,къде е народа,за какво плаща и какво иска днес?Силни синдикати има там където има силно трудово законодателство!Франция намали пенсионната възраст,Белгия Нидерландия постигнаха сериозни социални успехи,а у нас върбови клонки и кичене със здравец за гарантиран успех!Вие сте олицетворение на държавната политика!
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като свалихте ДДС на ресторантьорите.че не вдигнаха цените отново.некадърници
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а.бе вие искате да ни уморите бе.стига вдигахте данъците в тази криза.не стига че нищо не дадохте на физическите лица.сега с 5% данъка ще вдигате.КНСБ никога 1 лв не са заработили- търтеи такива
12
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
подоходно облагане и данък богатство ,плоският данък обира бедните за сметка на богатите
11
0
 
28
 
! Отговори
Freeman преди 3 години
Синдикат, който е на хранилка на правителството, е точно обратното на първоначалната си идея. Няма как да вземаш пари от едни хора и да гледаш интереса на други. Човек трябва да е реалист за тези неща.
10
0
 
26
 
! Отговори
И да падне преди 3 години
Няма да има никакъв ефект.Ксто свалиха ДДС на книгите и то на 9% цените не паднаха.Съшото е и в ресторантите.
9
11
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/4Естествено ще има данък богатство, както в много ес държави. Колкото по-развита е демокрацията, толкова по-висок и широк е този данък.Даже парите под дюшека ще трябва да се облагат (като в холандия).
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДДС не може да падне защото няма пари за пенсии и помощи.
7
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
А питаха ли ес? ... щот май урсулата има други планове как да си напълни бюджета....