Политолози: Протестът няма да роди политическо движение

Решенията в Брюксел са успех за Европа и България, смятат те
22 юли 2020 11:53, Красимир Ангелов
143

Правителството оцеля и след петия вот на недоверие, а депутатите от БСП скандираха "Оставка" преди да напуснат пленарната зала след гласуването. Всичко това стана на фона на продължаващите вече 14 дни антиправителствени протести у нас. Премиерът Бойко Борисов пък анонсира 29 млрд. евро за България от бюджета на Европа.

Още по темата
"Това е един успех, но преди всичко за Европа. С отблокирането на бюджета Европа даде заявка, че остава най-мощния съюз от държави в света. Това в частност е успех и за България. Този бюджет е за много години напред. Цяла Европа очаква септември да се обостри икономическата криза", коментира политологът Цветанка Андреева в "България сутрин".

"Това е успех за Европа, но тези пари са под условие. Всяка от страните може да бъде блокирана с мнозинство. Тези неща в България ги пропускаме", отбеляза политологът Любомир Стефанов.

Андреева е на мнение, че властта се намира в среда на социален страх и постоянни политически претенции. Вече имало много претенденти за властта, които казват, че могат да се справят много по-добре с този бюджет.

"Проблемът е, че това не се визуализира като социален път - нито от опозицията в парламента, нито от самия протест", посочи тя и подчерта, че ролята на протеста не е да роди политическа партия, а гражданското движение да сигнализира властта, че има тежък проблем.

"На площадите виждаме една абсолютно разнородна маса от протестиращи. Не забелязвам тези хора да си говорят помежду си. Със сигурност има хора с общи визии и идеи. Протестът има фокус, но се изисква енергия, за да намери материя и форма. Едва ли ще роди политическо движение. БСП не води и не материализира протестите", обясни Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него оставката на правителството вече не е на дневен ред. Разнородната маса пък гарантирала, че натискът на гражданското общество ще бъде под формата на всички партии.

"Управляващата коалиция има по-ясна визия - вижда криза, има идея като мерки, има средства за решаване на тези мерки. Протестът създаде обществена възпалена среда. Въпрос на един грешен ход е протестът да ескалира. Едно грешно изказване може да изкара хората на площада", каза още Цветанка Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
8
 
! Отговори
Разграничаване преди 3 години
Протестът е нещо демократично, което може да роди справедливост и принуда върху подчинените на народа народни представители и те да се страхуват и да слушат техния работодател.Не трябва обаче да се допуска, хора като тези п0мияри от "малкия" хазартен бизнес да опорочават гражданската позиция на народа с жалките си протести от по 20 човека пред парламента с нелепите се искания. Хазарта не ни интересува под никаква форма, нито политическите желания на който и да било.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На глава от населението Гърция е взела колкото и България
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ясно искане! ОСТАВКА И РЕВИЗИЯ!
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато нещата не се решават навреме, стават инфекции. Ако сега няма оставка, следващия път ще падат глави
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то това винаги ме е дразнило - защо журналистите в студиото и политолозите гости премълчават, че Гърция взе 72 милиарда? Страната, която получи стотици милиарди от Европа и отново взема почти три пъти повече от нас. Защо мълчат като д упетат по този въпрос? На фона на Гърция, нашите милиарди са като биберон и подигравка за кой ли път. Не, че няма да потънат отново в нечии джобове.
13
8
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ КОИТО СТЕ НА ПРОТЕСТ ДА ПОЧНЕТЕ ДА СЪБИРАТЕ ПОДПИСИ, А НЕ САМО ДА ПРОТЕСТИРАТЕ И ДА ВИКАТЕ ОСТАВКА ЗА ДА ПОКАЖЕМ,ЧЕ НИЕ СМЕ ПРОМЯНАТА ЗА ЕДИН ДЕН ЩЕ СЪБЕРЕМ ПОДПИСИТЕ
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма лидери, няма някаква програма, няма ясни искания и наоколо се въртят червените, Мая, Слави и чакат, еми не мерси. Който е достатъчно заблуден нека да ходи там да вика.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Значи ако аз взимам 3000 лв. да дам половината на някой дето си клати зарзаватя? И как ще стане тази работа?
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...А ЩЕ РОДИ, ЩЕ РОДИ- Я ГЛЕЙ КОИ ГОВОРЯТ, КОИ СПИРАТ ДВИЖЕНИЕТО НА МЕТРОТО, КОЙ СИ СЛАГА ГЛАВАТА НА РЕЛСИТЕ ПРЕД 5 РУ НА МВР СОФИЯ, СЛЕД 23.30ЧАСА- КОГА НЯМА ДВИЖЕНИЕ НА ТРАМВАИ- ДЕДО ВИ БАРБИКЯН И МИНУ ХУЛИГАН, БАБА ВИ ДОНЧЕВА...
9
10
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
До 8 , не става дума за цял живот а за известно време , докато народа малко се оправят след тая криза има милиони безработни които не може да се оправят, и ще е така докато ГЕРБ крадат всичко на народа му писна да го крадат
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво движение ще роди, кви 5 лева?Това са инфантилни хора дето били против всички партии, модела щели да сменят, това не искали онова не искали ама какво искат и как ще стане никой не знае. 2013 пак така бяха против статуквото, против мафията ГЕРБ и ни натресоха БСП и ДПС и после мигат, те от къде да знаят че така ще стане.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия партии, 30+ години правим нови и нови партии и все сме в блатото. А вижте съседите ни колко дръпнаха напред.Все чакаме някой да направи партия за да ни "спасява". Истинското спасение не е във партийните вождове, а в онова нещо което всеки един от нас притежава - манталитет. За 30+години този български манталитет не "узря". Лошо.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само безусловен базов доход може донякъде да стабилизира държаватаНезабавно минимална заплата 1500 лева (750евро) и поне 600 лева (300 евро) минимална пенсия
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МладияпремиерсхаремаЕха, и цял живот щракане с пръсти. Откъде ще дойде този безусловен базов доход? Нон-стоп кандидатстване и зависимост от този, които го дава?
4
14
 
7
 
! Отговори
Успехи??? преди 3 години
Цялото еврочленство на тикволандия, под мъдрото ръководство на герберските калинки и некадърници е пълен провал, стига с тези глупости.
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цв.ЦвМаноловаТрифоновХр.ИвановБабикян и отровното триоНиноваМинчо СпасовРумен Петков Умните и красивите Всички те и много други яхнаха протеста и размиха смисъла муТова си е лично мнение и аз няма да протестирам
2
12
 
5
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
ПРАВИМЕ НОВАТА ПАРТИЯТА НА БЕЗПАРТИЙНИТЕ ОТВРАТЕНИ НЕГЛАСУВАЩИ И ПОСЛЕ КОАЛИЦИЯ И ИЗМИТАМЕ ГЕРБ И МУТРИТЕ ПОСЛЕ ВЕДНАГА КАНДИДАТСТВАМЕ ЗА БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД И ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ЩЕ ПОЛУЧИ ПАРИ А НЕ САМО МУТРИТЕ ДА ГИ КРАДАТ МУТРИ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА КРАДАТ
1
9
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Много се лъжат тия младите хора ще съберем подписи и ще си направим партия на безпартийните след това ако трябва ще секоалираме С ЦВЕТАНОВ ДБ СТ МАНОЛОВА и тнт само и сао да се махне ГЕРБ тия на протеста да съберат подписи и партията е готова