Разликата в заплатите на мъжете и жените - 13.5%

"Ножицата" намалява за четвърта поредна година, според доклад
Обновена: 22 юли 2020 15:59 | 22 юли 2020 15:58, Веселина Йорданова
45
Разликата в заплатите на мъжете и жените - 13.5%
Снимка: Dnes.bg

Разликата в заплащането на жените и мъжете в България намалява за четвърта поредна година - от 15,4% през 2015 г. до 13,5% през 2018 г.

Това показват данни на Евростат, цитирани в Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете за 2019 г., който беше приет от правителството. Средната разлика в заплащането в ЕС през 2018 г. е 15,7%.

Докладът за равнопоставеността на жените и мъжете отразява и резултатите от изпълнението на политиките за повишаване на участието на жените на пазара на труда, насърчаването на равенството в процесите на вземане на решения, съобщиха от правителствената пресслужба.

Сред приоритетните области в документа са борбата с насилието, основано на пола и промяната на обществените стереотипи спрямо жените и мъжете.

В доклада се посочва, че през 2019 г. безработните на възраст 15 и повече години са 142 800 души. От тях 82 300 са мъже, а 60 500 са жени, което е с 30 500 (17,6%) по-малко от 2018 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Българин, стига си писал глу.пости! Човечеството никога не се е затривало от ниска раждаемост, а поради климатични промени, епидемии др. Напротив, точно с пренаселеност ще се затрие - Земята да не би да е с неизчерпаеми ресурси? Едно - две деца е най- добре, и какъв си ти, че ще нареждаш на жените? Нека те да изберат - една да роди повече деца и да си стои в къщи, друга едно и да работи, щом иска.
18
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хипотетично заради хубавата Елена е започнала война. Но е започната от мъже. Пример за първичността на мъжа и ума на жената. На ръководни постове трябват жени, те нямат мъжка сила, но имат ум. Мъжете са, за да изпълняват и доказват колко са силни.
17
5
 
6
 
! Отговори
Белият негър преди 3 години
Като чуете, че някой искал равенство и права да знаете, че всъщност иска да Ви се качи на главата и да пика там. Реваншизъм от комплексари!
16
3
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
Стига с глупости.Жената е създадена от от бог,порво и неотменимо,ДА БЪДЕ МАЙКА!.кОЛКОТО ПОВЕЧЕ ДЕЦА РОДИ,ТОЛКОВА Е ПО-ВЕЛИКА.Дивотиите,наречени"женска кариера","равенство на половете" ,"женска свобода"и пр.,ще доведат до изчезване на човечеството.Иначе от безконтролното женско поведение ,последицата е видна-само ***.
15
8
 
2
 
! Отговори
Хипотетично преди 3 години
Хипотетично: Ако жените по целия свят спрат да раждат, ако спрат да правят ceкс с мъжете и спазват физическа дистанция, ако престанат да съжителстват с Вас и да създават семейства. Въпрос: Ще ги наемате ли на работа във вашите фирми макар и на по-ниска заплата?! Ще ги оставите ли да създадат свои фирми и да ви конкурират в някои браншове?!Или всичко се крепи на вашия пoлов нaгoн???
14
4
 
10
 
! Отговори
Знайко преди 3 години
Жените са ВИНАГИ по ниско квалифицирани. Но са много големи интриганти, което е нормално за хора, които нямат друг начин да пробият. Те не би трябвало да работят изобщо, защото се добират до високи постове. И скапват всичко. Пример е феминизацията на обучението. Скоро и висшето ще съсипят тотално.
13
2
 
7
 
! Отговори
Заговор преди 3 години
Част от плана на световния елит да няма семейства. Защо й е на жената мъж, ако не носи поне двойно повече пари?
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо трябва да има равенство?
11
5
 
1
 
! Отговори
До 3 Манипулация преди 3 години
Да бе, и ще останете всички мъже безработни и зависими от жените. Ще молите жените за едно парче хляб. Мъжете трябва да си запазите мъжката хегемония независимо на каква цена.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, и ще останете всички мъже безработни и зависими от жените. Ще молите жените за едно парче хляб. Мъжете трябва да си запазите мъжката хегемония независимо на каква цена.
9
1
 
11
 
! Отговори
69 преди 3 години
да си направят изцяло женски фирми и да си вдигнат заплатите колкото искат, така ще покажат че са недооценени;)
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А трябва да е обратно- в полза на жените. Все пак са майки, домашни прислужници на уморените незаменими мъже...
7
3
 
12
 
! Отговори
zer преди 3 години
Жените с които работя не са толкова продуктивни, колкото мъжете. Не го казвам с лошо, просто е така.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Женска работа с нулева квалификация - продавачкаМъжка работа с нулева квалификация - строителГлей кво стаа, за различни кариери се зимат различни пари. ?!? Верно ли така стана ?
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко е! Мъжете вършат 10 пъти повече работа и трябва да взимат 10 пъти повече.
4
1
 
4
 
! Отговори
тиша преди 3 години
ОСТАВКААА
3
1
 
13
 
! Отговори
Манипулация преди 3 години
Манипулативна информация в синхрон с евроатлантическата доктрина. Няма капиталист който би платил на един човек повече ако може да намери друг човек който да свърши абсолютно същата работа със същото качество за по-малко пари. За капиталиста полът няма значение. Значение има само печалбата. Ако жените печелеха по-малко от мъжете за същия труд и производителност, безработицата при жените щеше да е 0, а мъже щяха да се наемат само и единствено при недостатък на жени на трудовия пазар.
2
3
 
15
 
! Отговори
Факти преди 3 години
Глупости, се скъсвам от работа а колежките си пилят ноктите и пият кафета по цял ден и те взимат по големи заплати и бонуси от мен!Защото си вдикат краката пред шефа.... Така че стига с тея глупости с по ниските заплати...
1
1
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Абсолютна лъжа!!! В България жените получават точно толкова, колкото и мъжете!!!