Гледаме на вируса "по-спокойно" въпреки ръста на заразените

Най-склонни сме да ограничим посещенията в молове и ресторанти
52
Гледаме на вируса "по-спокойно" въпреки ръста на заразените

Въпреки по-високия процент положителни тестове за коронавирус през последния месец, българите сега гледат по-спокойно на ситуацията с COVID-19 в сравнение с времето преди месеци.

През юли 35% избират опцията "коронавирусът е огромна заплаха", но 46% са по-близо до мнението "коронавирусът е като грипа и не е толкова опасен". Останалите се колебаят.

Още по темата
Изводите са от изследване "лице в лице" на "Галъп", проведено между 2 и 10 юли сред 806 души.

Според социолозите това е белег на опита на обществото да живее редом с вируса и да разчита на личната отговорност.  Вероятно се дължи на своеобразно "обществено свикване" със заплахата. Тя като че ли вече не е толкова непозната. 

Въпросът ясно очертава различията между поколенията - сред най-възрастните закономерно надделява по-голям респект пред вируса, докато при по-младите по-чувствително разпространено е спокойното гледище.

Все пак повечето хора продължават да възприемат официалната теза по повод коронавируса - в станалата емблематична напоследък двойка, 47% одобряват Мутафчийски, а 28% - Мангъров. Като че ли подкрепата за Мангъров е локализирана главно при представители на опозиционни партии като БСП и Слави Трифонов.

49%, например, подкрепят работата на националния щаб срещу коронавируса, а 34% не одобряват. На фона на отношението на обществото към вируса в последните седмици тази подкрепа за действията на щаба изглежда по-скоро протоколна. Явно е, че българите вече в голяма степен разчитат на собствената си отговорност.

В този контекст беше проверено и отношението към някои потенциални (само)ограничения заради вируса. Като че ли най-сериозни дялове респонденти приемат да ограничат посещения на молове и ресторанти, а най-малък дял са склонни да намалят времето с приятели.
 
Това, разбира се, се дължи и на жизнения стандарт, който особено в случай на по-възрастните хора не благоприятства посещението на търговски комплекси и ресторанти. В отговорите се оглежда и декларативност – особено що се отнася до молове и ресторанти.

Любопитното е, че работата от къщи събира осезаема подкрепа – 47% не биха имали нищо против често да работят от къщи, а 32% намират аргументи против.

Не се открива изявена подкрепа за дистанционното обучение. Тук обществото реагира по-скоро предпазливо и 46% се обявяват "против", а 28% са "за". Има и цели 26%, които не могат да преценят.

И тук е видима разликата в готовността на различните поколения да приемат нововъведения. А и може би немалко родители не биха искали децата да остават вкъщи, смятат социолозите.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 2 и 10 юли 2020 г. сред 806 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тестове, местове , всичко е относително, но броя на починалите показва реалната ситуация.Преди 4 месеца в Германия умираха по 100 човека дневно, а в България по 2 , а в момента в България умират по 8 човека дневно , а в Германия по десетина, нищо че е 10 пъти колкото България
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПросто е лято и започнахме с малико бройки, затова "не ни лови". Ще видиш есента какво ще стане, няма да има край и ще трябва цяла зима да стоим затворени. Вместо да използваме лятото да преборим колкото можем вируса, ние лятото го разгаряме, та да може на есен да изпаднем в хуманитарна катастрофа. Иначе колкото до тия дето разправят, че това е заради едни пари от ЕС, ще им кажа, в Австраия (да не се бърка с Австрия), също има мерки и никой не отрича вируса там, за разлика от тук
48
4
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Еми то след цялата тази пропганда "вирОс нЕма", как да гледат хората. Отричането на обективната реалност няма да доведе нищо добро. България се е запътила към тотална катастрофа с "пълна газ" . Жалко че започнахме толкова добре, всички успеки от пролетта, ще ги унищожим лятото, а есента и зимата не ми се мисли какво ще стане.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
269 новозаразени388 "излекувани"Ръстът е отрицателен.
46
2
 
9
 
! Отговори
Ha ha преди 3 години
А как да гледат бългаРите след толкова много лъжи и фалшива информация. Не само бългаРите, а никой вече не вярвва на това
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не виждам сериозен ръст.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.Ти си се родил излъган, че ще стане нещо... от теб.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нароз който пие не го ловят вируси.
42
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То няма никъкъв вирус!! Всичко е за да се лапат еропейски пари от ГЕРБ!!. А заболелите и всъщност са облъчени от 5G радияцията която се разпръсква също по поръчка на Борисов!!
41
5
 
7
 
! Отговори
де преди 3 години
Вярваме или не, скоро и шведите ще ни карантинират. Защото хората си пазят държавите, а ние сме най-умните...
40
20
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Почти Никой не ВИ вярва за Вирусът - Всички разбрахме че идеята ви беше да изтрепете Бизнеса -без значение СРЕДЕН ДРЕБЕН ИЛИ ЕДЪР- ДА ОСТАНАТ САМО ОЛИГАРСИТЕ и са "ОПЪНЕТЕ" парите от Европа- Ковид колко е заразен ли??--Дори Бочко Слънцето не се зарази !! При условие че всеки ден ходи с "ЖИПКАТА" си и стиска ръцете на монголоиди и индиановиди!! Не може 32 ГОДИНИ ДА ЛЪЖЕТЕ ЕДИН НАРОД (най лъганият на Планетата) И ДА ИСКАТЕ ДА ВИ ПОВЕРВА (поверва- по царски диалект) Ща ВА УПРАЯ отзадзе за 800дни!
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видя се че голяма част от българите не ги лови.То ако ги ловеше при отварянето на дискотеките и стартирането на мачовете щеше да има хиляди болни със симптоми на ден.
38
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКА ВЕЕЕ ГЪРБАВИ !!!СЪД И ЗАТВОР !! и си взимайте дпс-то с вас
37
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига с тоя вирус беВируси е имало и ще имаНа първо място сме по онкологични и сърдечносъдови заболявания, ама коронавируса ни проблем...Що народ умря, непотърсил лекарска помощ заради тия простотии...Боляли ги гърлото, имали температура...голяма работа...Има много по-страшни болести, но за тях нито превенция, нито прегледи има!
36
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема вирос,доц Мангъров така каза!
35
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Високата безработица и ваканцията на децата донякъде ограничиха заразата защото хората не ходят на работа и децата на училище. Но идва есента и учениците ще тръгнат, а безработицата едва ли ще издържат дълго без пари..Единственото решение е задочно обучение и пенсии за всички безработни.
34
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че всичките ганьoвци до един, които се гътнаха, го гледаха спокойно. Кеф ти ракийка, раздумка и бам- в гроба.
33
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сметка на това гледаме все по-неспокойно към управляващата ни шайка мафиоти. Именно те с неадекватните си мерки и липсата на всякаква компетентност са главната призина за ръста на пандемията у нас.
32
5
 
11
 
! Отговори
gude преди 3 години
поредната изкривена новина от днес бг
31
7
 
13
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
Освен това атакува белите кръвни телца, точна като ХИВ и ги заразява, за това не е ясно, дали не си завинаги инфектиран и просто когато те водят излекуван си реално в ремисия. Интересно, как напълно нов и непознат вирус и всички са спокойни, а исторически нови вируси като ХИВ и болестта, която причинява СПИН ни е трябвало 10-тилетия да ги разберем и още не ги разбираме. Така, че Китайската чума тепърва ще става ясно за реалните поражения които нанася!