Превръща ли се Добруджа в пустиня, села остават без вода и прехрана

ВиК дружеството неглижира проблема, смятат жителите на региона
26 юли 2020 16:30,
211
Превръща ли се Добруджа в пустиня, села остават без вода и прехрана
Снимка: БГНЕС

Един от най-големите проблеми, с който все по-често ще се сблъскваме в България, е липсата на вода. Положението се утежнява от бушуващата пандемия от коронавирус и тежката икономическа криза.

Още по темата

Пред всички тези проблеми са изправени жителите на добричкото село Черна, където от април нямат вода. Те не само нямат нормален начин на живот, но са заплашени от загуба на препитание. Нарушен е производственият процес в цех за билки, където повечето от тях изкарват прехраната си. Липсата на вода е проблем за много селища от региона, предаде БГНЕС.

Жителите на село Черна алармират, че от края на април, който съвпадна и с най-тежките времена на карантината, въведена заради пандемията от коронавирус, нямат вода. Това най-силно се усеща в горната част на селото, където живеят около 50 души.

„През целия този период нормално налягане и водоподаване е налице само за един час дневно, като през останалото време налягането е изключително слабо и клонящо към нула”, оплакват се те.

Проблемите във водоподаването продължават вече дълго време и многобройните опити на жителите на Черна да ангажират ВиК Добрич в разрешаването им не са дали до момента резултат. „От ВиК Добрич не сме срещнали разбираме и слушаме само оправдания и обещания”, казват хората.

Те са събрали подписка и молят ръководството на общината да включи разглеждането на техния проблем на заседание на Постоянните комисии към Общинския съвет на община Добричка и на заседание на Общинския съвет на общината. Последното се очаква да се проведе на 30 юли. „За нас решаването на този въпрос с кризата във водоподаването е важен във всякакъв аспект, тъй като без вода няма и живот”, заявяват жителите на село Черна в молбата си, която е с дата 20 юли.

От община Добричка заявиха, че на заседание на Постоянните комисии от 21 юли е обсъдено положението с липсата на вода. По инициатива на кмета Соня Георгиева на предстоящото заседание на Общинския съвет на 30 юли ще бъде гласувана съвместна декларация от общинската администрация и общинските съветници, която ще бъде изпратена до Асоциацията по водоснабдяване и канализация, МРРБ и МОСВ.

От общината признаха, че проблемът с водоснабдяването в много от 68-те села в общината е от години. Те подчертават, че още при встъпването си в длъжност кметът Соня Георгиева търси варианти за диалог с водното дружество в Добрич. След нейна покана през декември 2019 и през май 2020 представителите на „ВиК – Добрич“ АД се срещнали с кметове и кметски наместници от община Добричка.

Последната кореспонденция между нея и дружеството е от 17 юли. В нея кметът настоява за спешно решаване на проблемите в селата Черна, Тянево, Житница и Пчелник, които от 4 дни са без вода. На 21 юли Георгиева настоява за осигуряване на нормално водоподаване в село Черна. Приложена е и подписка с имената на 78 жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо евростедства?????? Какво ни навирате непрекъснато, че уж получаваме от Европа подкрепа! Какво добро е, че цената на всеки проект е остойностена в пъти повече от реалното???? Настрана фактът, че България внася в европейския бюджет, за да и се дава. Въпрос е , първо, на желание; второ, на подготвени кадри; трето, на производствен ресурс, и чак накрая - на пари.Пари се пилеят за шадравани с европейски средства в същите тези обезводнени райони.
140
1
 
15
 
! Отговори
ddd преди 3 години
До !Тогава лапай на борисов до гроб и продължавай да му пълниш чекмеджето.
139
24
 
4
 
! Отговори
! преди 3 години
Стига с тези анти правителствени статии, истината е че г-н Борисов прави всичко възможно всяко кътче да получи от евросредствата но добруджанци за безпаричието си да благодарят на Орешарски, Станишев и Виденов които изядоха държавните пари.
138
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черепа да дойде да раздава пари в Добруджа!
137
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията е най-добрата система, но липсата на вода и пречи да се развива. И 45 години социализъм. И Путин.
136
6
 
2
 
! Отговори
Все още не изтрезнял преди 3 години
Незабавна приватизация на местната ВиК.Държавата е лош стопанин
135
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце, дай някой лев на хората бе!Ей, там в чекмедже банк,все ще има още нещо.
134
1
 
13
 
! Отговори
ДОБРУДЖАНЕЦ преди 3 години
ВиК---Е ЕДНА ПРЕСТЪПНА И МАФИОТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ!ТОВА --Е РАБОТА ЗА ЛЕЖАЧИ И МЪРЗЕЛИ, КЪДЕТО ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ И ТЕЗИ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ПОТЪВАТ , КАТО В ПЯСЪЦИТЕ НА САХАРА!АБОНАТИТЕ ---НЕ ПЛАЩАТ НА ВОДОМЕР...А НА БАЗА!ТАКА СЕ ПРАВЯТ ПАРИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
133
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разрухата вече е навсякъде. Обаче Ви предлагам да вярваме в обещанията за светлото бъдеще и споделените демократични ценности
132
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Домусчиев, ако е Българин, нека осигури Храна и Вода на хората в Добричко... Нали има милиарди левове..
131
5
 
9
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
АМИ НАЛИ ИМАТЕ АРЕНДАТОРИ В ДОБРУДЖА??!!СТОПАНИСВАТ МИЛИОНИ ДЕКАРИ ЗЕМЯ...И И ВЗИМАТ ПАРИТЕ!АМИ , ТЕ ИМАТА ПАРИ ЗА ДА ВИ ДОКАРАТ ВОДА!ИСКАЙТЕ ОТ ТЯХ ,БЕ ...ЩО ОТ БЮДЖЕТА НА БЪЛГАРИЯ!??ПАРИТЕ НА АРЕНДАТОРИТЕ , ЗА БЕНТЛИТА ЛИ ГИ ПАЗИТЕ...ХА,ХА,ХААААААААА
130
0
 
26
 
! Отговори
Един от Североизток преди 3 години
Причината не е в намаляване на количеството на валежите, промени в климата, ала-бала..Причината е в престъпното нехайство, разхищението на средства и поголовните кражби извършвани в родните ВиК, което са целенасочена практика, целяща довеждането им до фалит и придобиването им от чужди компании.
129
2
 
12
 
! Отговори
до 148 преди 3 години
приятелю селата обезлюдяват защото са без вода и всичко по младо изчезва. Мога доста примери на села на около 50 км от варна посока добруджа които са си с младите хора в тях и се занимавст сериозно със земеделие. Като не си в час с региона мълчи и не спами
128
1
 
6
 
! Отговори
фо 144 преди 3 години
да те питам за Варна 80 милиона за булевард 4 км с прилежащи съоръжения, кмета на Варна ли ги задели от бюджета на общината или Баце му ги даде . Че и тази година другитв 80. Айде марш на лайцуте неграмотни.
127
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 146Ти вода нямаш ли та мрънкаш. Ако си говорим истината да си я кажем тогава. Става въпрос за малки изчезващи села с по 50-60 житела най-много,където младите не искат да живеят. И да се оправи водоснабдяването там ще струва милиони което не е рентабилно за изчезващи населени места. Иначе щом Баце краде от всичко,тогава ще има интерес да пусне поръчка и да вземе парите по твоята логика. Що да се дърпа да го оправя щом ще спечели?
126
3
 
20
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
Прав беше бай Тошо, че това, което той е построил, сега не могат само да го боядисат.....Но за сметка на това имаме мол до мола,верига до верига, които са пълни все с вносна стока. Въпросът е от къде ще идват парите, да купуваме от тях....
125
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоПрав си. Трябва са върнем на власт хидроинжинера Доган. Той ще изгради всичко срещу скромно възнаграждение под одобрителния поглед на другарката Нинова.
124
2
 
3
 
! Отговори
до 144 преди 3 години
явно нищо не знаеш, или се правиш на ущипана булка. Помниш ли думите за баницата на Доган, е същото е и с Баце....
123
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе Баце как не е запалил жипут и да потупа некоя бабичка ,как е как е бабче
122
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вие си го направихте.Явно според теб Борисов е отговорен за всичко в тази страна. Аз доколкото знам това е отговорност на местните власти,а не на премиера.