Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии

Експерт: Трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел
30 юли 2020 18:00, Петя Славова
185
Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Основната битка за една добра публична среда е в България, а не в чужбина. Нека се възползваме от помощта, която Европейският съюз ни дава, но нека да съберем собствени сили и да се справим с проблемите, които имаме. От Европа получаваме достатъчно помощ." Това коментира пред БГНЕС доц. д-р Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС).

Според него, трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел. "Трябва да сложим край на модела на нелегитимни свързаности между определени бизнеси и управляващите. Трябва да се сложи край на назначаването в независими органи на хора, които са партийни лоялисти. Хора, чието основно качество е да се вслушват в това, което им казват от определени партийни центрове. Тези неща трябва да се променят.", обясни Смилов.

Още по темата

По думите му, не е необходимо Велико народно събрание за промяна на Конституцията. Дори подобни промени могат да се окажат вредни, защото страната може да бъде тласната в посока на ненужни и безсмислени реформи, които в най-добрия случай няма да дадат резултат, а в най-лошия могат да бъдат вредни.

"Има неща, които биха могли да се променят в конституционния и институционалния модел, но като цяло ние имаме нужната инфраструктура. Тя трябва да бъде подплатена от нужната политическа култура. В една действаща конституционна демокрация управляващите трябва и да се самоограничават. Те наистина имат много широки възможности за назначаването на хора на различни постове, но както показва сегашната ситуация, когато независимите органи не са независими, народът не им вярва и това хвърля сянка върху самото управление. На това трябва да се сложи край. За този край не е необходимо Велико народно събрание.", каза още той.

Според Смилов, диалогът е хубаво нещо, но за да го има трябва да се отговори на въпросите по същество. Не може улицата да твърди, че управляващите и премиерът са въвлечени в определени корупционни скандали с взимане на сериозни подкупи и т.н. и вместо да отговарят на тези обвинения управляващите да кажат – ние ще вдигнем пенсиите на пенсионерите. Това не е диалог, това е разговор между глухи, между хора, които разговарят за различни неща. За да има диалог, трябва да се фокусираме върху проблемите и скандалите, които доведоха до сегашната ситуация. Управляващите, ако имат добър и убедителен отговор, нека публично да го оповестят. Ако нямат такъв на тези скандални въпроси, тогава нормалният ход е оставка и предсрочни избори. /БГНЕС

.


185
Още от Общество
Лични документи удължени, но някъде не ги признават
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шефката на напоителни системи е фолк певица, да изпее песен за проливен дъжд...то не, че в София не ни удави. Абе няма такава държава министър на здравеопазването счетоводител, ревизор еколог, правосъден със забавено умствено развитие..и прост народ, така ще е и по-страшно ще става :(
171
3
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
Егати държавата,щом на огризките казват пенсии.
170
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хубавото на тия протести е, че докарват спомени за 90-та година, за града на Истината и Васко Кръпката и изобщо за гоненето на КомунизЪма.
Обаче тогава не стана - Комунизма се 'махна', останаха си пак комунистите, Боядисаха се на СДС,НДСВ и Герб. Сега се гласят да направят ново Ребрандиране.
А хората имат прости желания - просто честен и справедлив живот.
Дали пак ще ги излъжат? Според мен - да. Но има някакъв малък процент вероятност нещо наистина да се промени. Това е и смисълът.
169
1
 
6
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 1 седмица
Под непрестанните грижи и вещото ръководство на Партията и Правителството, непрекъснато се повишава материалното благосъстояние на българския народ. Във връзка с това, любимият вожд и учител на българския народ, другарят Бойко Борисов, реши да увеличи живота на всеки пенсионер с по 100 (с думи сто) години. За да могат българските пенсионери спокойно, и без излишни вълнения, да си харчат 150-те лева, дарени им, от душа и от сърце, от любимата им Партия!
168
1
 
2
 
! Отговори
Мразя разлята бира преди 1 седмица
Аз ще я кажа истината , ама ще ми изтрият коментара и утре ще ми падне бетон на главата докато ходя , Големия нарочно пусна тия *** ( прахчета ) да може да ги лъже тия за който споменава 163 и печели , Слави се тресе защото винаги е бил на прахче, умрелите не ги интересува само им дай прахче за днес, *** играят театър иначе на една маса седят , Големия печели и сега снима тия дето не са на прахче ( дет седят на орлов) след зимата всички ще ядем сняг .Мая Илиева председател!
167
0
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 седмица
Спокойно.Скоро рептилите ще се предадат!
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
оставка и съд за целия свинарникк!!!
165
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
164
Аз зная кой. Викаме един чукча и ще се оправят нещата.
Чукча действа, чукча малко говори.
164
6
 
8
 
! Отговори
до 161 преди 1 седмица
Преди Бойко подаваше оставка, защото знаеше, че пак ще го изберат, понеже няма кой друг. Но сега знае, че подаде ли оставка - влиза в затвора.
------------------------
Явно ти вече си открил решението! И кой е този "друг"?
163
11
 
11
 
! Отговори
До 160 преди 1 седмица
Грешиш , този тероризъм от шепа неудачници ,ще накара и не гласуващите да подкрепят ГЕРБ, защото БСП се държат като истерични ***!!!
162
6
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 1 седмица
Днес се заслушах какво говори улицата. За "нова визия на България" -прекрасно! И как си го представят това в настоящата обстановка- идея си нямат! Друго - "оставки и виновните на съд"! Браво и аз го искам, но как ще стане със сегашната съдебна система, която никой не пожела да реформира-пълно неведение! Трето-"да сме като Румъния"-е това вече е изречено от хора, които не са живяли в Румъния. Да там имат вече формирано гражданско общество, но и много проблеми. Обобщено: манджа с грозде!
161
6
 
8
 
! Отговори
доверието преди 1 седмица
е изчерпано, ОСТАВКА
160
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди Бойко подаваше оставка, защото знаеше, че пак ще го изберат, понеже няма кой друг. Но сега знае, че подаде ли оставка - влиза в затвора.
159
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 146

Нямам си и на идея. 30г. само обещания и милиони спестени от закуски.
158
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мутрагеньо е в отчаяна контра атака ! Раздава кинти !
157
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Улицата говори общи приказки, които дори и по комсомолски и партийни сбирки правеха впечатление за празни приказки. Който има данни и информация, има прокуратура съд и прочие, дори и до Европейско ниво. Останалото са празни приказки, и желание рушвета да е в моя джоб, а не по принцип да го няма.
Българина е с силно изразено чувство за справедливост, но и усеща фалша. За това не подкрепя масово протеста, а не че не е информиран, че такъв има.
156
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До активист на БСП

Алоу, цоциалиста!
Ти когато си в къщи на "Вие" ли разговаряш с близките си?
Или може би на литературен руски?
155
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Максимум основно образование сред пишещите!
154
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако хора от вашия сорт протестират нямате шанс братовчеди! Язък ви за мръзненето по паветата!
153
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Погледнете се какво пишете,как се изразявате!!! Ядете и пиете ментета,четете менте вестници!!! Те само майките ви харесват!