Решено е, по-високи заплати за заетите срещу пандемията - с колко?

Правителството одобри ръст на бюджетните заплати
Обновена: 5 авг 2020 16:49 | 5 авг 2020 16:15, Веселина Йорданова
44
Решено е, по-високи заплати за заетите срещу пандемията - с колко?

Правителството одобри ръст на бюджетните заплати на заетитe в борбата срещу пандемията с поредица постановления на редовното си заседание днес

Увеличението на разходите за персонал е с до 30 на сто и е във връзка с новите социално-икономически мерки в отговор на епидемичната криза и преодоляване на последиците от COVID-19.

По бюджета на Министерството на здравеопазването са одобрени 10 526 600 лв. за увеличаване възнагражденията на персонала на администрации към министъра на здравеопазването, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол "на терен", с пряк контакт с други лица.

Одобрени са и 9 600 000 лв. за държавни и общински болници за поддържане готовността на структури по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести.

Други 827 500 лв. по бюджета на МРРБ са за с до 30 на сто ръст на основните месечни заплати на работещите в Дирекцията за национален строителен контрол.

Предвижда се и увеличаване с 30% на разходите за персонал на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", която е сред администрациите, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия.

Ръст на възнагражденията ще има и в Министерството на икономиката - в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Комисията за защита на потребителите и Българския институт по метрология.

Решението засяга и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Нощният труд на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" се увеличава от 0,25 лв. на 1 лв.

Други до 5,1 млн. лв. отиват по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите също за работещите на първа линия. 

И по бюджета на МТСП се отпускат 15 млн. лв. за повишаване на заплатите за служителите на първа линия в борбата с COVID-19.

По бюджета на МВР се отпускат 29 000 000 лв. за изплащане на допълнително възнаграждение за извънреден труд, положен от служителите на МВР.
 
Правителството отпусна и 122 млн. лв. по бюджета на МТСП за финансиране на увеличените разходи по Закона за личната помощ за възнаграждения за лични асистенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
7
 
! Отговори
мед сестра преди 3 години
тридесетте процента на тези лъжци ,крадци и долни пом.ияри от гербаджийската пасмина на тиквата са 20лв! днес ни го заявиха най-цинично! Да се махат и да си приберат и крадливите управители на болниците!
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще направи само хиперинфлация и ще се обесценят заплатите и пенсиите на другите. Хората ще напуснат другите отрасли. Частните фирми ще загубят персонала си.
34
0
 
8
 
! Отговори
42 преди 3 години
Протести ни трябват, а и особен трибунал за съдене на политически престъпници.
33
0
 
7
 
! Отговори
Егаси преди 3 години
Крадците
32
0
 
8
 
! Отговори
Добрият политик преди 3 години
Говори това което оскат да чуят хората, а върши нещата в свой интерес. Нито едно обеща ие не е спазено, то е за пред хората да живеят с надежда докато им смучат кръвтта. Жалко че няма възмездие за крадци и лъжци....само добрите хора страдат и нямат пари за хляб. Ако си нахален брутален и делкаш със София общественни и еврофондове си в играта, в противен случей жив - умрял...
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30н " Патриопат"! Къде е Сидеров ли? Ами замисли се бре ! И си напрегни сивото вещество в Черепната си кутия! Ползваш я само за равновесие като че ли!Сидеров прозря Че ГЕРБ е пътник! Отдавна! И за това се оттегли? А ти за ГЕРБ ли мислиш още?! -:( Леле леле...Събуди се българино! ГЕРБ отдавна е мъртав за нормалните осъзнали се българи! ОСТАВКА НА ДРУГАРИТЕ ОТ ГРОБ!
30
1
 
17
 
! Отговори
Съгласен с Пижо14 преди 3 години
Познавам лично две жени и двете работят в софииски болници едната санитарка другата мед сестра.Никакво увеличение не са видели и не само те но за колегите им.В същото време едната разправяше че повреме на карантината нямало пациенти а от там и клинични пътеки та болницата го закъсала.То на малцинствена сватба знаете как е,обещава се но не се дава.Та сега така ще увеличат заплатата на верните калинки и толкоз.
29
3
 
14
 
! Отговори
Патриопат преди 3 години
Къде са обещаните 300лв .Мандата ще мине .Къде се изниза Сидеров като бит..
28
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето сега, като ги четете тези нищо НЕПРАВЕЩИ и НЕРАБОТЕЩИ агенции и какви ли не служби, разбирате ли защо все няма пари в държавата? Чатният сектор полуфалира, а реално той им изработва заплатите на тези държавни служители. Заплатите там не ги бутат с години, голяма част от тези хора вече са безработни, ама видиш ли за бюрократите трябва да има мазнинка. Ето затова никога няма да се оправим, защото каруцата в България винаги е пред коня.
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОПГ мутродемократи с кодово име ГЕРБ, плаща с държавни пари на копоите си от МВР. Оставка и предсрочни избори.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутродемократите да си ходят.
25
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес бурята в София поизмела вмириса ните палатки на безделниците-протестъри.
24
1
 
5
 
! Отговори
Служител мф преди 3 години
Охааа така хубаво ще ми дойдат едни 30% горница, освен бонусите ще мога да си купя на лизинг сума неща! Не минпука за вас! Важно е аз да взимам! И без това не чога да винтърпя с постоянноте си претенции!
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста фирми фалиаха, защото не дочакаха 60/40!ОСТАВКА!!!!
22
1
 
18
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Ама тия наистина ни мислят за много глупави...
21
2
 
22
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
Ок! Но ще приемем всичко това едва тогава,когато Групировката на др Борисов ГЕРБ си тръгне от властта! До тогава тези "параметри".Няма да имат никаква стойност! Ето че днес Групировката на др Борисов събирайки се в Техно Парк Територия на др Плевналиев в София,Както се пееше в песен през социализма.Батальона се събира за последен път! -:) Днес даже и ВРЕМЕТО Е ПРОТИВ ГЕРБ! Дъжд и мрак над София в момента! Вървете си хора от ГРОБ от властта! Времето ви просто изтече! Дайте път на другите!-:)
20
1
 
15
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Значи за администрацията в НАП, ДНСК, Митниците и др. държавни службички ще има 30% увеличение на заплатата "за борба с коронавируса", а за медицинския персонал няма да има. Интересен подход.Това увеличение няма да е за само докато трае епидемията, нали?
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За болниците 9,6 милиона, а за МВР 29 милиона. После защо сме нямали лекари и медицински сестри. Те затова - ГЕРБ плаща с нашите пари на МВР да ни държат в подчинение и да ги държат на власт.
18
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма част от търтеите на Държавна хранилка днес дойдоха на фашисткото сборище да видят София. Разбира се отново през работно време, плюс командировъчни и други бонуси.
17
2
 
11
 
! Отговори
BGN преди 3 години
БАаСи стимулират без тва лоялната герберска администрация за предстоящите избори, с парите на тия дето им викат мутри ..... Ей т'ва ако не е подигравка наа...