Има ли план държавата за възстановяване на икономиката?

Икономическото министрество обеща помощ за малкия и среден бизнес
14 авг 2020 10:17, Ния Христова
74
Има ли план държавата за възстановяване на икономиката?
Снимка: БГНЕС
От икономическото министерство обещаха допълнителна помощ за малкия и среден бизнес за възстановяване от кризата, която беше причинена от COVID-19. Става дума за обща сума от 562 милиона лева.
 
Предстои да се уточнят изискванията към кандидатите, а парите ще дойдат по две основни направления. 400 млн. лв. ще са по европейската програма REACTEU. Те ще са за дигитализация, възстановяване и растеж. Другите оставащи 162 млн. лв. ще са пренасочени средства от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Очакванията са парите да стигнат до края на септември. Според икономическия министър Лъчезар Борисов за след това трябва да има работещ парламент.
Още по темата
"Няма да има пари за всички, но въпросът е средствата да бъда разпределени справедливо и да получат по-сериозна подкрепа тези, които са пострадали повече и имат по-добра перспектива за развитие. Важно е и те да получат средствата навреме", заяви председателят на АИКБ и член на АОБР Васил Велев в студиото на Нова телевизия.
 
"Важно е и парите да бъдат получени навреме, защото до момента от всички обявени милиони и милиарди бизнесът е получил 51 млн. от мярката от 3 000 до 10 000 лв. за микро и малки предприятия. От 200 мн. – 51 са стигнали до момента. Това е изключително малко на фона на обявените милиарди за подкрепа", каза още той.
 
"Има закъснение както на икономическите, така и на социалните мерки. Именно това изкара и хората на улицата", смята националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов. "Доволни сме от бързата реакция на министъра, който веднага след отпускане на средства ни покани на среща, за да обсъдим как да бъдат разпределени", допълни той.
 
Васил Велев изтъкна, че процедурата за кандидатстване за финансова помощ трябва да бъде максимално облекчена. "Важно е подкрепата да стигне навреме до тези, които имат нужда от нея", каза още председателят на АИКБ .
 
"Стремежът ни е помощта да достигне до максимален брой компании. Затова предлагаме и още един критерии като таван, а именно - половината от спада от това, което са реализирали през миналата година, защото може някой иначе с помощта да излезе на печалба", посочи той.
 
Велев е на мнение, че при всички случаи настоящата криза ще бъде по-тежка от тази през 2008 г., но загубата на работни места ще е по-малка поради взетите икономически мерки.

74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашата икономика е нива в която никой не сади и всички чакат да берат.И на всичкото отгоре се чудят защо няма нищо насреща.Без пари пари не се правят.Ние икономика нямаме IT сектор в който робуваме на запада за едни заплати на фона на глада които звучат добре но всъщност са това което трябва да взимат повечето,а те доста повече.Малко истински бизнеси правещи нещо истинско (производство) задушавани от мафията.И яко препродаване от китай.Ама няма кой да купува поради фактора липса на средства.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оплаквате се от хора, които пак ще си ги изберете .....
Лицемери сме си българите по природа ! Едно мрънкате, а друго правите пред урните.
70
0
 
6
 
! Отговори
Мехуро преди 1 месец
Плана на боко тиквуний пръв и най-пръв сред първите е: пари нЕма, действайте!
Под пари нЕма разбирайте, че нЕма за хората. За неговите 'ора има и то предостатъчно :D :D
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има той плана се спазва от много време проект за 10 млн струващ 3 млн се прави за 1 млн и останалото в джоба.Тези разлики са дупките в бюджета ниските заплати в държавния сектор съответно и в частния.Постоянните нужди от общински ремонти и огромната корупция.Всички се правят на луди и това което е най-лошо в тази схема е, че по този начин не само ,че не се подобряваме но и не стоим на едно и също място.По-зле става....
68
1
 
4
 
! Отговори
слушайте му тв слово преди 1 месец
--то !Кандидат диктаторски патос струи от речта му ! Всички виновни само той прав ! Сега ще свика Велико събрание ! Те го гонят от вратата Той влиза през прозореца !
67
1
 
7
 
! Отговори
абе какво е учил преди 1 месец
Г-н Борисов, че да разбира от икономика ,той управлява еднолично като сумира мнения и ги пречупва през собствените си възможности ,които нямат нищо общо с икономическо образование !
66
1
 
9
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Оставка на Бабуина от Банкя и неговите министри-калинки !
65
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 1939та година бяхме най-развитата държава на Балканския полуостров. Това дори комунистите го признаваха и все сравняваха "постиженията" ни с тези от 39-та. И стигнахме производителността на 39та някъде около 70та година. Въпреки всичките им петилетни планове и фукни как сме се развивали.
И цар Борис не е давал никакви помощи.
Ама тогава българина е бил здрав, як и е работил. А днешните са лигльовци.
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пожарникар направи цяла държава на шматки...!
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие шегувате ли се?Тия имат план колкото могат повече да откраднат.А за вас от трите по-дългия,т.е.кредити.Ако щете.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има план, разбира се. Но както е казал поета: "Не давай глас на зрелите си мисли, а на незрелите не давай ход.". Така че гледайте и ще разберете.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
“допълнителна помощ за малкия и среден бизнес“


А такава имало ли е? Аз знам за една малка фирма на дупедат, която прибра 15 милиона, а вие?

Само fake news днеска - скучно!
60
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, като напишат, че трябвало да има планове за икономиката все едно ме връщат преди 89та. Тогава бяха големите планове и петилетки и глупости. Та 90та година икономиката ни се сгромоляса точно от много акъл. При частния капитал какви толкова планове? Вкеки частник прави това, което е преценил. и то е по-добро отколкото някой чиновник ще му каже.
Да не би пък след всяка от войните, които Бър.гария е водила някога да са планирал как да се въстановяваме? Това са глупости.
59
2
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Какъв план бе господа. Държавата едно време правеше планове. Сега трябва само да създава условия и да подпомага частната инициатива. Бъркате времената...Бизнеса иска само да не му се пречи и нищо друго. Ясни и стабилни закони и добър контрол. Това трябва,а не планове и БСП простотии.
58
0
 
3
 
! Отговори
Любо питен преди 1 месец
До 55: за Лукашенко ще си го преместя от единия в другия крачол. Питам ви вас.
57
2
 
2
 
! Отговори
Ми добре преди 1 месец
С ваще хейтърски коментари ми приличате на ония момченца, дето коментирали една мацка в кабриолет: "Тая кой знае колко сфирки е направила, та да седне в тоя кабриолет..." мърморел единия. Мацката го чула и се обърнала нежно към него: "Ми прави и ти бе, мойто момче, прави и ти..."
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може учебник да се напише "Как се ражда диктатура"
Само с едно не мога да се примиря , че най-големия *** го направи
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Едно не разбирам: като толкова краде и толкова много не го харесвате защо три пъти си го избирате? Тоя въпрос ще го задам и догодина пролетта пак. Само ще сменя "три" с "четири"."

Епа задай го на Лукашенко тоя въпрос
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има план за попълване на пачките в шкафчето, че на последната снимка се беше поизпразнило.
53
1
 
14
 
! Отговори
До 51 преди 1 месец
Ти луд ли си,или се правиш на такъв?Вече и малките деца знаят,че ББ печели изборите,защото ги фалшифицира.Ако бяха честни,нямаше да получи повече от 10%.