Коронавирусът имал два пъти по-ниско ниво на мутиране от грипа

През есента ще се появят и другите респираторни заболявания
68
Коронавирусът имал два пъти по-ниско ниво на мутиране от грипа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През последните дни в България се наблюдава тенденцията брят на излекуваните от коронавирус да надвишава значително новозаразените.

Това обаче не е основание за прекомерен оптимизъм, "трябва да изчакаме и да продължим да спазваме мерките" срещу пандемията, заяви вирусологът проф. Радостина Александрова от Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при  БАН пред  bTV.

Още по темата
Александрова напомни, че тенденциите се определят на база двуседмични резултати от тестовете за COVID-19.

Безспорно през есента ще се появят и другите респираторни вируси като грипа и това ще усложни обстановката, но добрата новина е, че начинът да се предпазим от тях е същият като този за предотвратяването на заразяване с коронавирус, каза вирусологът.

Наскоро приключи едно много мащабно проучване за генома на COVID-19, в което са изследване повече от 48 600 вируса от цял свят. Добрата новина е, че коронавирусът е сравнително стабилен генетично и има два пъти по-ниско ниво на мутиране в сравнение с грипа, разкри проф. Александрова.

Установени са 7 мутации на проба, разграничават се шест различни варианта. Най-старият е L, който е този от Ухан, другият вaриант – S, се разпространява по-лесно и може би е възникнал в Италия, съобщи вирусологът.
Три са основните варианти, които са най-разпространените. У нас са открити по-стари варианти на коронавируса, според данни на нейни колеги, разкри Александрова.

Генетичната стабилност на вируса допринася за създаването на ваксина и лекарства срещу него, но тяхната поява може да го накарат да се почувства притиснат и той да мутира отново, отбеляза вирусологът.

Мутациите на коронавируса могат да бъдат благоприятни, неутрални или неблагоприятни за неговото развитие.

Именно заради неблагоприятни мутации два от най-старите варианти са на път да изчезнат, обясни проф. Александрова, която допълни, че основната цел на COVID-19 не е да убие своя приемник, а да се разпространява.
Няма данни, че мутациите правят коронавируса по-болестотворен и хората го прекарват по-тежко.

При нарастването на броя на инфектираните се увеличава и броят на тези, които го прекарват с по-тежка клинична картина и съответно починалите, каза Александрова по повод големият брой починали от заразата през последните дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата прекарали страндартните детски болести имат имунитет до живот, а ваксинираните губят имунитета след няколко години, ако се разболеят в зряла вързраст нарпимер от заушка това може да има много тежки последствия докато като дете се кара леко. Не случайно в Англия е имало обичай ако момиче се разболее от шарка да канят всичките приятелки връснички на чай с нея.
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До писна ми от маскиРусия вече измисли ваксина. Но ваксината е за тези които искат да се ваксинират. По добре е да не се ваксинира човек. Вирусите и болестите са изпратени да помагат на хората, а хората се опитват да ги избегнат. Ваксините дават само краткотраен имуните, ще те спаси за месец два, и после? Освен това отслабват имунната система.
17
12
 
6
 
! Отговори
Стига с тоя смях ! преди 3 години
ако имаше НЕЩО отдавна да сме го изкарали !!! Маска не съм слагал и едва ли ще си губя времето да слагам !!! Спрете да шашкате хората с тези измислици !!!
16
1
 
7
 
! Отговори
писна ми от маски преди 3 години
До ПитърВиждам ги другите. Нищо не могат да направят и си карат с допотопните методи. То не са маски, то не са КПП-та, забрани и накрая едно голямо НИЩО. Супер мега гига развитата САЩ и тя се оака от всякъде и е пълна с болни и там се чудят какво да направят и там акъла им стига само до маски. 10 месеца минаха и никой нищо не е измислил, а и скоро няма и да измислят РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ. Само приказки и статистика.
15
0
 
8
 
! Отговори
Тези слушат ли се? преди 3 години
Вирусът можел да се "почувства притиснат", рийш ли. А разум и намерение да завладее света кога ще му припишат? Откакто са открити вирусите, продължават споровете да бъдат ли смятани за форма на живот или са на равнището на организация на материята под живота. Но нЕкои учЕни като си отворят устите, по-добре да се снишиш в окопа, за да не те опръскат.
14
1
 
4
 
! Отговори
Питър преди 3 години
До писна ми от маскиЗа теб е ОЧЕВАДНО, че нищо не можеш да измислиш, но не се опитвай да присламчиш и другите към собствената си глупост и некомпетентност
13
2
 
3
 
! Отговори
Питър преди 3 години
До Анонимен 10Ми не се е видяло в "цял свят". Нова Зеландия се затвори точно когато трябваше и за колкото трябва, за да спасят животи. И след това животът си продължи съвсем нормално - няма маски, няма ограничения, и така нататък. Швеция тръгна по друг път, но пък те са силно зависими от европейските партньори, също както и ние.
12
5
 
1
 
! Отговори
писна ми от маски преди 3 години
Това е, уж развития свят, на Марс ще ходим, дълбините на океаните ще изследваме, а не можем една ваксина да измислим. Това е, всичко е една лъжа и общи приказки колко развита цивилизация сме, реално сме последна дупка на кавала и свърши ли петрола който дръпна света последните 150 години напред ще се върнем в каменната ера.
11
7
 
4
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 3 години
Маските са като хомосексуализма - носенето на маска е новата нормалност!
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, ако трябва още 20 години карантина, но после да дойде един прекрасен свят без болести в който да си живеем в забавления и удоволствия и винаги да бъдем здрави и млади и богати и да си удовлетворяваме желанията за да сме щастливи!
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България имаше шанс да обяви, че не спазва мерки и да си помръдне макар и милиметър напред съсипаната икономика. А сега затънахме тотално в блатото. Мерките се оказаха напълно безполезни, това се видя в целия свят.
8
1
 
0
 
! Отговори
svinskiq преди 3 години
с 20 000 - 30к генна експресия и 7 каспази възможните комбинации ще стигнат до следващият ледников период
7
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров се оказа прав за всичко.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Притоплени манджи цитирани от разни музеи и тем подобни са малко смешни. Дали е добре,че вируса мутира или не не е ясно. Дали не е по добре да има мутации, но да са в малки параметри откъм заразност/смъртност като грипа или този, който не мутира (за сега), но да направи сериозно залитане в грешната(за човеците) посока? Куче дето джавка по всички, но нищо сериозно или тихо и кротко, но притиснато до стената скача на гръкляна директно?
5
11
 
13
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Много скоро ще схванете как Ви прецакаха, подиграха, потъпкаха, унижиха и смачкаха с КПП-тата преди месеци. Как Ви затвориха, как Ви панираха чрез новият вид здравен тероризъм.
4
1
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Трудничко ще ти е да ядеш само Т.Х.Ха-ха-ха
3
9
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Супер, ето, животът е прекрасен ! Кво по хубаво от един устойчив вирус, който на всичко отгоре го и НЯМА !
2
3
 
10
 
! Отговори
Паникьор преди 3 години
Влизам в бункера. Ще изляза от там около май 2021 г. Заредил съм тоалетна хартия.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това отдавна се знае. Има голям геном, в сравнение с други коронавируси, в който са заложени механизми, отстраняващи потенциалните мутации. Още февруари се говореше за това, сега пак откриват топлата вода.