60% подкрепят протестите, ГЕРБ са №1, Слави Трифонов качва доверие

Българите не вярват, че протестите ще доведат до оставка
600
60% подкрепят протестите, ГЕРБ са №1, Слави Трифонов качва доверие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пет сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с реални шансове за представителство.
Подкрепата към ГЕРБ намалява, но остава първа политическа сила с минимална преднина пред БСП.
60% от българите подкрепят протестите. 39% остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.
Това са някои от изводите от национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Протестите в страната от последния месец са внесли сериозна динамика в ежемесечните индикатори, които “Тренд” следи в последните няколко години. Юлското изследване на агенцията завърши само ден преди първия протест, което дава отлична изходна точка да се регистрира обществената динамика, която са предизвикали протестите.

Теренът на настоящото проучване приключи няколко дни преди Бойко Борисов да обяви своята конституционна инициатива. Дали това ще внесе промяна в обществените нагласи, ще може да бъде верифицирано при следващото проучване през септември.

В проучването през август се отчита спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството.

23% заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка.

Президентът също регистрира спад в сравнение с юли, но разликата е по-скоро минимална.

Отчита се сериозна динамика при индикатора за необходимостта от предсрочен вот, като през август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.
60% от българите подкрепят протестите - 34% напълно, а 26% по-скоро ги подкрепят.

31% са тези, които не подкрепят протестите.

Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”.

Въпреки подкрепата за протеста по-голямата част (39%) от интервюираните остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.

В проучването през август се регистрира ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24,2% сред гласуващите), въпреки че управляващата партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22,9% сред гласуващите).

Ръст се отчита при партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, която събира подкрепа от 14,9% от гласуващите.

Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия.

“Демократична България” е другият печеливш от протестите с 10,1% подкрепа сред гласуващите, като
вече дели четвъртото място с ДПС (9,8% сред гласуващите).

Евентуалната нова формация на Мая Манолова (4,4% сред гласуващите) и “Обединени патриоти” (ВМРО и НФСБ) (4,1 % сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание, сочи проучването на Изследователския център “Тренд”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


600
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
6
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
До Избирател 457 Не знам Слави дали ще ни избави , но второто място на изборите след ГЕРБ му е гарантирано.
408
4
 
8
 
! Отговори
Помня преди 3 години
До Анонимен 456 Те не искат никакви промени. Крещят БСП. А с БСП ще бъдат още по големи кражби и нищо правене. Така не могат да бъдат обвинени в нищо.Знаем и кътните зъбки на БСП.
407
12
 
1
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
Само Слави ще ни избави!!
406
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е рекетьорски протест.Как да го подкрепя!?Няма малко даже да се хвана за нещо.Те дори и промени не искат.
405
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм за промени, но реални такива в администрацията и здравеопазването. Като се смени премиера това на практика няма да промени нищо.И как да подкрепя протеста?Техния реален призив е стани да седна! Тъпо!
404
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах как нападнаха зверски един микробус без никаква причина,също и колата на майката с деца,това не са протестиращи,а някакви агресивни диваци,днес пък носят камъни,павета,релси, бордюри,абсолютна диващина и варварство!
403
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малий това социологическите проучвания са голяма работа.Днеска едни резултати ,утре резултатите обратно.Сигурно всяка партия си има агенция и вади резултати.Чакам Йоло Денев.
402
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До юмрукПлувай, плувай ... не е риба, ти си плувай...
401
8
 
15
 
! Отговори
Мунчо Радеф преди 3 години
Вижте обективно уплашената и глуповата физиономия на Грипен Радеф. Той наистина прилича на ***. Хората безпогрешно усещат нещата и измислят точните прякори...
400
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
време е да изметем недоразумението гербераст Мухобойко чекмеджето !!!
399
1
 
3
 
! Отговори
юмрук преди 3 години
анонимен = супата
398
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Резил РадевИ в Москва да отиде, пак ще е същият лузер. Никъде не виреят такива, които смятат, че някой е длъжен да им плаща, а те да се правят, че работят. Даже политическата окраска на властта няма значение - никой работодател не иска хора, които могат само да разнасят чували или да размахват метлата. Свърши тая.
397
6
 
17
 
! Отговори
Радеф преди 3 години
Тези се майтапан.Вън мутрите на Радев.
396
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До юмрукВждам, той вече е с теб, въпреки че не знае за съществуването ти! Успокой се, всичко е наред!И, пробвай да пишеш разбираемо, спокойно, бавно, вкарай мисъл...
395
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да изметем недоразумението мухобойко гербераст
394
6
 
10
 
! Отговори
юмрук преди 3 години
ще бъда със съзидателя, а не с фигуранта рушител на всичко българско, подлогата на руските интереси
393
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До manДа допълня: ГЕРБ настоящи комунисти-партийци, СДС и Дай, България - комсомолски секретари и активисти...Защо пропускаш важни неша от битието?
392
5
 
13
 
! Отговори
юмрук преди 3 години
Някакви смешковци, които не успяха в чужбина, защото за там трябва да имаш яко дупе се наричат млади, интелигентни и жадни и жалки за власт. ПАЗИ БОЖЕ! Отидете в странжа-сакар и протестирайте докато сте живи, а не тук на барикадите да чакате ПОДАЯНИЯ!
391
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 434"Заради голямото Его на някои политик ли!?"--Де да беше затова, де да беше!Погледнете от къде тръгнаха "протестите" и от кого! Вижте финансирането му и помислете с какво, точно сега, Тиквун стана неудобен, вреден и т.н.Целта въобще не е Банкянския нерез, целта е спиране на ТП, АЕЦ Белене и окончателно скъсване на връзките с Русия!Огледайте се, в момента протестират същите, които протестираха срещу Орешарски, но тогава беше ЮП!Чакам бял роял и голи ц.и.ц.и, както тогава!
390
0
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
ЛЪЖА!!!!