Експерт: Контролът в НСО - изключително висок

В момента в службата работят 800 души
Обновена: 25 авг 2020 22:57 | 25 авг 2020 22:52, Веселина Йорданова
27

Кой ще охранява първите държавни мъже и отразява ли се конфликтът между премиер и президент на специалните ни служби - като Националната служба за охрана? Отговорите на тези въпроси потърсихме от акад. Румен Ралчев - Велик Приор на Ордена на тамплиерите и експерт по национална сигурност.

"Националната служба за охрана винаги е била прицел на депутати и партийни групи по различни причини. Това се отразява на кондицията на самите служители на НСО. Вървят слухове, че службата има някакви други функции - да подслушва, да снима тези, които охранява и пр. Категорично това не е така по ред причини. Контролът всъщност е доста висок. Изключено е някой да прояви самоинициатива - винаги има повече от един човек на едно място", обясни Ралчев в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му трите служби - ДАНС, НСО и МВР - трябва да вземат решения заедно.

"ДАНС и МВР проверяват сигналите, казват степента на застрашеност на някое лице. Ако само началникът на НСО трябва да вземе решение как да се действа, това ще е грешка. При пълен консенсус - нещата се променят. Не е работа на президента да утвърждава кой ще бъде охраняван. Не е негова работа да преценява степента на застрашеност на някое лице. Президентът не е специалист", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът подчерта, че НСО е важна, защото предотвратява унижаването на личното достойнство на държавните мъже, от които зависи управлението на държавата.

Ралчев изтъкна, че в момента в НСО работят около 800 души в цялата страна - администрация, учебни отдели и т.н. Експертът сподели, че бюджетът на НСО на годишна база възлиза на 44 млн. лв.

"Последно беше увеличен с 0.5 млн лева. Тази сума - 44 млн. лв. - е почти константна от доста време. През това време заплатите в различните служби растяха. Почти всички специализирани служби взимат повече от служителите на НСО. Този половин милион беше даден заради коронакризата", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Половината са на заплата и пенсия едновременно- на две хранилки както и в други министерства,затова толкова много служители,това го няма никъде по света...
23
0
 
4
 
! Отговори
АБЕ, ПАК ГЛУПОСТИ.. преди 3 години
НСО--Е КАЙМАКА НА ПО.МИЯ.ТА....!СБИРТОК, ОТ КОЛ И ВЪЖЕ...!
22
0
 
2
 
! Отговори
закъсалата можа.... преди 3 години
откъм рисари....
21
0
 
2
 
! Отговори
лустрация за експерт преди 3 години
И чиста работа ,ама нали сме в Бг.
20
0
 
3
 
! Отговори
Простотията преди 3 години
блика на талази от екрана
19
1
 
2
 
! Отговори
Вземете пример преди 3 години
от скандинавските страни. Да си министър там е като да си управител на минимаркет - никой не те *** за слива.
18
0
 
3
 
! Отговори
Кажи ми преди 3 години
кой е авторитет, за да ти кажа колко ти е акълът.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велик рицар тамплиер - то бива селяния и простотия, ама това вече не знам как да го коментирам даже.
16
0
 
12
 
! Отговори
800 преди 3 години
800 хранетутници за да разкарват съпругите на депутатите по фризьори, а самите депутатите при любовниците им. Слугинаж облечен във форма на защита на личността на депутата. Унизително и гадно.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало какви 800служители,кого охраняват толкова,тези щатове толкова много са надути,че всичко това е за наша сметка и шефа генерал!!!Има метро,имат си лични коли или ги е страх от народната любов,100 служители ще вършат тази работа
14
0
 
12
 
! Отговори
Велик макарон преди 3 години
НСО е ударната група мутри на политическата мафия. Видяхме ги що за стока са. Наемни килъри, биячи и рекетьори. И кой седнал да ги .рекламира, старият комунистически тапун Ралчев. Това положението в държавата на бай Баща.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно може един отдел към мвр да се направи с численост - 100-200 души и ще върши същата работа за много по-малко пари.Да не говорим, че в редица по-богати страни, министрите ходят на работа с метрото или е лични автомобили. Какви са тези мафиотски кортежи и ориенталски глупости при нас.Единствено премиера, президента, няколко министри и застрашени съдии - това трябва да се охранява.
12
0
 
11
 
! Отговори
eXXXpert преди 3 години
На "експерта" е добре да му се припомни, че вече отдавна е 21-и век и методите за охрана на НСО са безвъзвратно остарели. На всичкото отгоре карат като селски бекове.
11
0
 
15
 
! Отговори
Край преди 3 години
Този Академик е слабо грамотния гавазин на Бай Тошо, който инфантилно си играе на рицари .
10
1
 
12
 
! Отговори
Додо преди 3 години
акад. Румен Ралчев - Велик Приор на Ордена на тамплиерите и експерт по национална сигурност.=======================Някой да ме ощипе.....
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пеевски, Домусчиев и връзката с Борисов е темата на прокуратурата, а не Гешеви съчинения
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нещо в България, което да е с изключително висок контрол
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
800 човека пазят Радев и Доган?баси и разточителството.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В НСО никакъв контрол няма. Едно средностатистическо Японско търговско дружество 1000 пъти по дисциплинирано. Този е поредния бавноразвиващ се който се изказва неподготвен по темата. Бивш охранител, празноглавец на който задачата му е да се слага и да слогува.
5
1
 
15
 
! Отговори
БОДИЛ преди 3 години
Какъв академик е този масон????. Да не е като "полковник" Марков, който всъщност е подполковник, но си мълчи когато го представят като по-висш чин !!! И двамата отдавна извън НСО, но винаги първи с коментарите си за службата и вечно знаещи всеки проблем и случай там !!!