Най-високите средни заплати в София, в 10 области са под 1000 лв.

На дъното е Благоевград с 886 лв.
25 авг 2020 06:45, Александър Попов
283
Най-високите средни заплати в София, в 10 области са под 1000 лв.
Снимка: Dnes.bg

Близо 1000 лв. е разликата в средните заплати между София и Благоевград, които са на двата полюса по този показател, показват данните на НСИ.

Столичани се разписват средно на месец за 1822 лева, докато в Благоевград - едва 886 лева средно на месец.

Враца вече измества София област от второто място по размер на средната заплата - с 1280 лева. Най-вероятно причината са високите възнаграждения в АЕЦ "Козлодуй", тъй като градът влиза в областта.

В топ пет се нареждат София област - с 1247 лева средна заплата, Варна - 1218 лева и Стара Загора - 1205 лева.

В големи градове като Пловдив и Бургас средните заплати са съответно 1149 лева и 1082 лева и остават доста под средната за страната, която е 1337 лева.

В 10 области трудовите възнаграждения дори не стигат 1000 лева, показват още данните на НСИ, цитирани от "Труд". Кърджали остават лев по-надолу - с 999 лева средна заплата, а на опашката остават Силистра и Видин - съответно с 938 лв. и 916 лева.

Заплатите у нас са се повишили в месеците в пика на кризата с коронавируса. В София ръстът на възнагражденията е с близо 1 на сто спрямо месеците от януари до март. Във Враца обаче е отчетено увеличение от 5,4 на сто. В Пловдив и Бургас повишението е съответно с 1,8 на сто и 1,7%, а във Варна - с близо 2 на сто.

Във Видин възнагражденията се увеличават с близо 5 на сто за тримесечие, а в Благоевград - с 2 на сто.

НСИ вече отчете, че средната заплата за юни е 1355 лв., което е с 8% повече от същия месец на 2019 г.

Най-ниски са заплатите на хората, които работят в туризма и ресторантьорството, показват данните на Националния статистически институт. В почти всички градове възнагражденията в този сектор се понижават през второто тримесечие на тази година спрямо предходното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
20
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 3 години
Точно така е .................пари има в държавата, но много се краде , на всички нива на територията!Тук всеки краде (ако не всеки , то поне 80 %)...................в една фирма от чистачката до директора.................всеки краде, кой как може..................това се нарича курупция(злоупотреба със служебно положение)................а корупцията е хранителна среда на престъпността!!!
7
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да се спре да се дава средноаритметичната заплата за пример. Вместо това трябва да се дава медианната заплата или модалната заплата, които за България са горе-долу колкото минималната заплата. Имаме хора като онзи шеф на болница с десетки хиляди лева месечна заплата и медицински сестри със заплати малко над минималната, но средноаритметично всички ще вземат хилядарки.
6
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново разделяй и владей. Това са пълни глупости. Заплатите определено са никакви на фона на цените изпреварващи западните, пенсиите изобщо не ги броя, защото са безобразно ниски. Това не се дължи на факта, че няма пари. Просто много се краде. Всеки втори във властта има вила в Гърция, а някой на френската ревиера. За яхтите няма да споменавам.
5
2
 
33
 
! Отговори
!!!! преди 3 години
Изводът е следният:България не е бяла държава.....................по-скоро клоним към държавите от третия свят..................само формално сме в ЕС.....................за това са виновни не само БГ, но и европейските политици в Брюксел, Берлин и Париж!!!
4
2
 
42
 
! Отговори
!!!! преди 3 години
София не е България..................не може 7 милиона българи да се изнесем в София...............ако има умни и отговорни политици, тези разлики в заплатите в отделните области няма да са толкова големи!
3
1
 
39
 
! Отговори
Kiril преди 3 години
Тя минималната отдавна трябваше да е 1000 лева.
2
0
 
26
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
А мойта пенсийка си стои на 125 ?.
1
0
 
44
 
! Отговори
Badjoto преди 3 години
Шефовете ще си работят сами накрая. Лошото е че без инвестиции и новаторство няма как да се получи конкурентен продукт. Лошо образование, ниската раждаемост.... Перспективите са отчайващи.