Недьо Ранчев – авантюрист, учител, джудист, спасител... Човекът, който вдъхновява

На 26 август се навършват 30 години от смъртта му
Обновена: 26 авг 2020 11:06 | 26 авг 2020 11:02, Красимир Ангелов
38
Недьо Ранчев – авантюрист, учител, джудист, спасител... Човекът, който вдъхновява

Учител, директор, авантюрист, художник, джудист, строител, спасител, любител на морето... На днешния 26 август се навършват 30 години от трагичната гибел на един необикновен човек – инж. Недьо Ранчев. Човек, белязал с живота си съдбата на хиляди ученици, стотици учители и млади спортисти. И ако случайно не сте чували за него – следващите редове ще ви запознаят с една необикновена личност, отишла си от този свят при тежка автомобилна катастрофа преди 30 години.

Роден на 7 юни 1937 г. в с. Малка Верея, Старозагорско, неговата съдба е необикновена още от раждането. Той е петото дете на своите родители - Златка и Димо Ранчеви, но братята и сестрите му преди него са умирали още като деца. Затова и идването му на този свят е свързано със странни и направо чудати от днешна гледна точка обреди и ритуали.

Когато се ражда прекопават прага на къщата и го „премятат” през него - с други думи сменят родното му място, за да избяга той от злата поличба. След това изнасят бебето навън, обвито в парцали, и го „хвърлят” на пътя. Точно тогава на пътя минава една хубава жена – баба Неда, взема го и затова според вярванията, понеже го е срещнала първа, малкото момче взима  нейното име. Тя го взема и на ръце го занася в близкото село Богомилово, кръщава го и тогава го дава на сестрите на баща му.

По-късно поотрасналото дете научава всички Ботеви стихотворения, които декламира в читалището по време на празници. Участва в представянето на пиеси и в рисуването на декорите – нещо, в което бъдещият учител има голям талант. Но не само това – младото момче обожава спорта и спортува активно висок скок, овчарски скок, копие, диск... А всичко това не му пречи да завърши с отличие Строителния техникум в Стара Загора.

Любимец на мнозина учители, след като завършва Инженерно-строителния институт в София той се завръща в Строителния техникум в града под липите, за да се превърне в любимия учител на поколения ученици. Защо ли? Защото преподава нестандартно, а авантюристичния му дух печели бързо учениците му, много от които по-късно му стават и колеги в тогавашния Строителен техникум и СПТУ по сградостроителство. 

Неизчерпаемата енергия на Ранчев обаче далеч не остава заключена между стените на училището, в което преподава. Успоредно с него е и хоноруван преподавател във ВИЗВМ гр. Стара Загора по инженерно дело. А освен това е пионер и няколко любопитни инициативи - събира момчетата и организира първия клуб на моржовете „Полярните мечки” в Стара Загора.

„През зимата чупеха ледовете на езерото край "Загорка“ или на шадравана на Аязмото и се къпеха. Каляваше ги психически и физически. Правеше ги силни и смели, решителни и отговорни“, спомня си неговият голям приятел инж. Милчо Киров в книгата посветена на него - "Завръщане от бъдещето".

А по-късно авантюристичния и вдъхновен учител основава и отбор по самбо, джудо и планински крос. Не случайно и до днес името на Недьо Ранчев е отлично познато в родното джудо и самбо, а клубът в Стара Загора отдавна носи неговото име.

За своите над 2 десетилетия треньорска дейност той е подготвил над 200 медалисти от национални и международни състезания, както и един вицешампион от Олимпиадата в Москва. Освен треньор е и съдия на редица международни и републикански първенства и турнири. За спортните си успехи е награден с медал "За особени заслуги в спорта", а неговите възпитаници и до днес помнят неговия спортен съвет - "На сила – колкото можеш. На воля – колкото трябва".

От 1972 г. Ранчев става главен специалист към Инспектората по образование – Стара Загора. Автор е на много програми по различни специалности за СПТУ и техникумите по строителство, на учебник по "Сградостроителство" и "Технология на довършителните работи", на "Сборник от задачи за организация на строителното производство".

А 9 години по-късно той отново се завръща в училището - през 1981 г. той става директор на СПТУ по промишлено строителство. Днес, вече Професионалната гимназия по строителство и дървообработване, носи неговото име. За добрата си професионална работа е отличен със значка "Кольо Фичето", а освен това е и отличник е и на Министерството на народната просвета.

А през лятото, между многото задължения като директор, учител и треньор, Ранчев е й спасител на Южното Черноморие, като отговаря за живота на хиляди хора. Дълги години той е главен спасител в Несебър, а заедно със свои ученици строи и 2 почивни бази в близост до морето, което той толкова обича.

"С риск да огорча много приятели и приятелки, мисля че най-голямата му любов бяха кучетата. За тридесет години съвместен живот той донесе и отгледа вкъщи много кучета. Разбира се, най-голямата му гордост беше нюфаундлена Майкъл. Той беше необикновено красив, величествен, интелигентен, недостижим, горд, артист в два игрални филма, шампион в породата си. Обичта им бе взаимна", споделя съпругата на Ранчев – Росица, в книгата посветена на него - "Завръщане от бъдещето".

"От мрънкане полза няма, захващай се с живота“ е един от любимите съвети на Ранчев. А един от най-близките му приятели в живота споделя: "Наричаха го просто Ранчев. И това име носеше цялата любов, уважение и стойност на този забележителен, изключителен българин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Август преди 3 години
Беше ми преподавател в УПК. Тогава имаше такава форма на задължително образование след гимназията. Невероятен Човек! От него се научих, как се владее вниманието на учениците в час. Поклон Учителю!
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойни изкуства тогава тренираха само ,, проверени хора,,.Факт
29
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ме занимавате с тоя комунист
28
2
 
14
 
! Отговори
ПЕТКОВ преди 3 години
ДОПЪЛВАМ: ДАЙ БОЖЕ ГОСПОДИ ДАНО ИМА ПОВЕЧЕ ЛИЧНОСТИ КАТО НЕДЮ РАНЧЕВ, АКО МНОГО МНОГО СМЕ КАТО НЕГО, БЪЛГАРИЯ ЩЕ УСПЕЕ. ТОЙ ОБУЧИ ПЛЕЯДА ОТ ДОБРИ СТРОИТЕЛНИ ИНЖЕНЕРИ, СТРОИТЕЛИ И АРХИТЕКТИ. НЕКА В БЪДНИТЕ ГОДИНИ ДА СЕ НОСИ НЕГОВОТО ИМЕ С ДОБРО ТОВА КОЕТО Е ДАЛ ОТ СЕБЕ СИ ЗА БЛАГОТО НА НАШЕТО ВЕЧЕ ИЗМЪЧЕНО ОТЕЧЕСТВО, ОЩЕ ЕДИН ПЪТ - БОГ ДА ГО ПРОСТИ !
27
1
 
12
 
! Отговори
петков преди 3 години
ТОЗИ НИ Е КОЙ ДА Е, ТОВА Е НЕДЮ РАНЧЕВ ЛЕГЕНДАТА НА СТАРА ЗАГОРА, ПОЗНАВАХ ГО ОТ ТРЕТИ КЛАС КОГАТО БЯХ НА ЛАГЕР В РАВДА А ТОЙ СПАСИТЕЛ, НЕ СЪМ НЕГОВ ВЪЗПИТАНИК НО ДО КРАЯ НА ЖИВОТА МУ ГО УВАЖАВАХ И ПОЗДРАВЯВАХ КОГАТО ГО ВИДЯ. ТОЙ БЕШЕ МЪЖ, КРАСИВ НО НИКОГА НАДМЕНЕН УВАЖАВАН ОТ ЦЕЛИЯ ГРАД. БОГ ДА ГО ПРОСТИ !
26
1
 
24
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Беше име в града под липите и всички знаеха кой е Ранчев,без да са му ученици.
25
5
 
7
 
! Отговори
читател преди 3 години
Странно, когато чета биографични бележки за хора от соца, никога не срещам БКП, ДКМС партийни и комсомолски секретари, профсъюзни, няма соц-реализъм, няма художници портретисти (на ЦК на БКП), няма ги ония, дето създаваха велики оратории за конгресите,всички споменавани просто се велики....
24
2
 
12
 
! Отговори
Питър преди 3 години
Интересен човек.Статията можеше да е много добре, но трябва да се уточни каква е била трагичната му гибел.
23
34
 
14
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Явно след тридесет години преминали в маскировка на демократи, комунистите най-накрая решиха, че е време да ни напомнят за "славното" минало. След бай ви Киро в Ютюб, сега и такива статии в някои сайтове и телевизии. Кои са следващите? Вела Благоева, Петко Енев, Цола Драгойчева...?После се чудим защо младите бягат от България и не искат да се връщат в държавата на червената мафия и ДС.
22
6
 
44
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 3 години
Имаше такива хора, ама едно време. Сега ги няма, само има спомени.
21
5
 
34
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 3 години
Случка от годините му като директор на СПТУ по строителство, да кажем между 1985-1989 година. Част от учениците, известни с неподчинението си и буйния си нрав, раздразнени от силния и непоколебим характер на директора, му правят номер. Събират се 10-12 ученика и го причакват на тъмно място ( тогава спираха тока). За техен ужас ги наранява и разпръсква, като на следващия ден уточнява точно кои са били по белезите. Един по един ги вика в кабинета, но не за да ги бие, а да им обясни, че не са прави
20
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до стаменВиж сега имаше си и минуси, но за образованието специално, за дисциплината, за уважението към хората беше друго.------- Само да уточня - онова едно време беше още неумрялата българска традиция. Сегашното е резултат от комунизма. Бате ти Бойко и Иван Гешев са продукти на комунизма.
19
19
 
30
 
! Отговори
5 преди 3 години
До 7 А жена му , която е фактическият автор на това "похвално слово " , в една своя статия преди време писа колко са били репресирани със съпруга си при "комунизма " !? До такава жестока степен , че той е идигнат за директор на училище -номенклатура на Общинския комитет на БКП , а тя -директор на Окръжният център за художествена самодейност -номенклатура на Окръжния комитет на БКП ! Колко мъки са изтърпели от тази репресия само те си знаят ! А такива като тях днес с кола да ги ринеш !
18
3
 
47
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Браво, че сте се сетили да пишете за него.Учебниците му са ненадминати и днес. Няма вече кой да напише такива.Ликвидираха се строителните училища /СПТУ/ за обучение на работници от времето на Ранчев. Днешните и бъдещите сгради се строят от хора без професионална училищна подготовка. Хванати от улицата се правят на майстори, учейки се на обекта от малкото останали живи бивши ученици завършили строително СПТУ.
17
2
 
54
 
! Отговори
Jon преди 3 години
Беше ми треньор по джудо преди 40 години изключителен човек.
16
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звучи като голям човек. Спортът е много важен - калявa и психика и физика. Хубаво е човек да е образован и начетен, но спорта си много важен.
15
5
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истински,голям българин,човек кален и благороден.Може и комунист да е бил,в това няма нищо лошо.Нито е убил,нито е измамил някого.Бил е личност и е създавал личности.Поклон пред паметта му
14
34
 
20
 
! Отговори
7 преди 3 години
Абе , много хвалебствена статия . Просто не мога да го позная от това писание под диктовката на съпругата му -паметник направо да му се издигне .И наименуването на училището също бе една изхвърлявщина .Това беще еднодългерско СПТУ с най-слабите ученици , а методите му като директор бяха твърде съмнителни от педагогическа гледна точка .За склонностите му към нежния пол да не говорим изобщо . С кучетата плашеше ромите от квартала , което бе положително !
13
5
 
40
 
! Отговори
До Liotcik преди 3 години
Напротив, ти статията чете ли доста по-прогресивно и с разчупено мислене човек за онези времена. Ти края на 60-те и началото на 70-те да прави извънкласни занимание на своя глава как ти се вижда?
12
61
 
6
 
! Отговори
Liotcik преди 3 години
Потомствен комунист. По физиономията си личи олигофренията му ...... Добрата новина е, че вече е в казана и цяла вечност ще се пържи .