126 задържани, 80 ранени полицаи след сблъсъците снощи, открит е и коктейл "Молотов"

Палатковите лагери са премахнати, защото в тях се складирали оръжия
Обновена: 3 сеп 2020 08:31 | 3 сеп 2020 08:30, Нели Христова
470
126 задържани, 80 ранени полицаи след сблъсъците снощи, открит е и коктейл "Молотов"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Протестът в цифри снощи изглежда така - 126 задържани, а от тях 60 човека са с криминално минало. Има над 15 бързи полицейски производства. 80 служители на реда са ранени.

"Обстановката в столицата бе изключително динамична и дори, бих казал, тежка за работа от страна на полицейските служители. Всички станахме свидетели на една брутална агресия от страна на част от протестиращите спрямо българските полицаи", каза на извънреден брифинг Георги Хаджиев, шеф на СДВР, на извънреден брифинг тази сутрин.

"След като вчера на няколко пъти протестиращи се опитаха да пробият кордона, да подпалят бали сено, във вчерашната вечер видяхме как в продължение на часова полицейските служители бяха обстрелвани с пиротехнически средства и самоделни взривни устройства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на тези действия оперативните ръководители на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите, е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде изтласкана и разцепена. Единствената цел беше да запазим живота на нашите служители и на мирно протестиращите граждани", допълни още той.

"Тактиката ни беше изключително пасивна, изключително щадяща, така че абсолютно подкрепям решенията, които взеха оперативните ръководители на място. В крайна сметка, няма как в продължение на дни организаторите да призовават за сблъсъци с българската полиция и да не се стигне до това. Палатковите лагери като свободна форма на протест в един момент се оказаха добро прикритие за складиране на самоделни взривни устройства, на част от твърдите предмети, които протестиращите хвърляха. В един от тях колегите тази сутрин намериха коктейли "Молотов", заяви Хаджиев и поясни, че бутилката, която е била пълна с бензин, е открита близо до хотел "Шератон".

"Цената на постигнатия граждански мир вчера е 80 ранени полицаи с различни травматични увреждания и наранявания. Един колега е с фрактура на дясна ръка. Имат изгаряния по лицата, разкъсно-кунтузни рани. Повечето от тях са прегледани в болничните заведения, на част от обгазените им е оказана медицинска помощ на място и те се върнаха в редиците за да изпълняват своя служебен дълг", обяви шефът на СДВР.

"Призивът ни отново е към цялото общество и към гражданите, които имат абсолютното право да протестират - бъдете изключително внимателни и не се потдавайте на криминални лица", призова той и заяви, че заради това, че палатковите лагери са използвани като склад за оръжия, СДВР е взело решение да ги премахне: "След като от нашето видеонаблюдение установи, че част от самоделните взривни вещества се вадят от палатките, решихме и в 3 ч. започнахме акция по възстановяване на обществения ред и премахване на блокадите както на Софийски университет, така и на Орлов мост."

Премахването на блокадите е минало без проблеми. Няма арестувани лица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
4
 
4
 
! Отговори
въй преди 3 години
Провокацията на властта ще трае много кратко. Никой не иска ББ и прокурора, не им вярваме. Протеста ще продължи, властта ще падне!
353
6
 
5
 
! Отговори
леля Пена преди 3 години
Провокаторите са полицейски служители.Това са им старите ченгесарски номера.ПОЗОР!
352
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Довечера пак ще има бой, газ и мараз :))))))))))))))))))))))))))))))))))))кРадев къде ще пее довечера :))))))))))))))))))))))))
351
0
 
1
 
! Отговори
Лръм преди 3 години
Слабо .. нямали поне 10-20 утрепани и оатавени за назодание, не се оправя нищо.ВЕЛИКА Е БЪЛГАРИЯ.
350
3
 
2
 
! Отговори
до 372 преди 3 години
Из род!
349
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ***, бъди проклет и ти, и децата ти, и внуците ти, анатема! Герберастите са проклятие за България, който се коалира на следващите избори с тях, клетвата ми да застигне целия му род!
348
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали носихте ковчези и бесилки,щяхте да избивате ,да ликвидирате....нов народен съд..., а сега квичите 'мамо биха ме".Така е който нож вади от нож умира!Свиквайте .Започваме ви.Една шепа *** сте,така че няма да има оцелели
347
3
 
5
 
! Отговори
питам за едни авери преди 3 години
И колко изклецани има от снощи, шот у спешното кърпят яко дирници. Много секс е имало бре.
346
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До не мога да повярвамАми не вярвай. Нямаше ни женоподобни ***, ни мутри сред полицаите и жандармеристите, но много ви се иска да ги окаляте с този фейк. Аз видях *** от Възраждане, които ги прибраха и после истериците, замерящи полицаите часове наред. И ваденето на бутилки вода и бомбички от палатките видях, бях там. И дебилни самодоволни усмивки на някои лица видях. И адвоката-тартор който се правеше на организатор, взе да гледа като наакан, защото никой не го бръснеше за нищо
345
4
 
1
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 3 години
Кът читеш новинити - олеле м ко ш прайм сигъ? *** коктел,бомби,оръжия, палатки,гулям страх за "управляващити чорбаджии"...Олеле,олеле,олеле. Дано не стане са мечките си отиват,вълцити идат.
344
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 345А ти докажи хилядите първо, отворко. Я ми кажи по колко трябва да са били на квадратен метър на около 5 декара площ, налична там, за да ти излезе сметката? Аз виждам от почти два месеца едни и същи пиянски мутри та, около стотина. Познавам лично трима от постоянното присъствие - и тримата са редки *** - кварталните пияници. Защо седят, аз знам отлично. Я кажи, бирата на корем и храната, кой ги плаща? Палатките, останалото? Намерихте ги на улицата ли ?
343
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги махат. Протестиращите да си дадат гласа за партия или личност, която подкрепят. Така няма да стане. Безработни хулигани да сриват държавата. И без туй бавно се движим напред, сега искат да ни върнат много назад. Няма да има кой да издържа пенсионерите, безработните и болните. Забравих за държавния сектор, раздутата администрация и неработещата пенсионирана армия.
342
9
 
6
 
! Отговори
не мога да повярвам преди 3 години
Да попитам,вярно ли е,че на снощния протест е имало ,,хора облечени в полицейски униформи и зад шлемовете протестиращите са видяли бради,обеци,татуси?Имаше коментари във фейсбук.
341
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Предателите от ГЕРБ и Обединени *** пак се активираха
340
14
 
11
 
! Отговори
??? преди 3 години
И какви оръжия има в палатките???Ооооооооооооо..................знам, това е поредната опашата герберска лъжа, за да се представят мирно протестиращите хора за престъпници!!!Истинските престъпници не са в палатките, те са на топли места............т.нар мафия с белите якички!!!
339
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ-аджийската шайка окървави протеста - бяха бити невинни българи, наши братя и сестри.................но никоя диктатира не продължава вечно, няма да спрем протестите, докато не падне кабинета на ГЕРБ и ББ!!!!
338
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
126 задържани--------------Пратете ги един месец да чистят улиците на София!
337
19
 
12
 
! Отговори
Тролчета на властта преди 3 години
Ей, драскащите тролчета на властта. Що не дойдохте снощи, бе, , да ви видим колко сте отворени срещу Народа!?!?
336
2
 
5
 
! Отговори
Неграмотност преди 3 години
Протестът в цифри снощи изглежда така...Не в цифри, а в нещо друго, но когато пишещият не знае в какво използва цифри като обобщаващо понятие, което даже не е вярно.
335
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ааа утре ще кажат че е имало и няколко базукилъжат като началника си комуниста от банкяайде на кюлчетата сега нали разбрахте че кюлчетата вършат работабратята американци ни нямати и за индианции затова си сложиха това банкянско комунистче за управникчестито демокрация и пазарна икономикасега започват концесиите за 50 години плюс 10нали вчера бързаха да го прокарат закона на второ четенетова и в африка го нямада ви е жив и здрав кюлчев от банкящото не сте дорадли и до африканци