Доц. Чорбанов: Носенето на маски не спира вируса, а и крие рискове

Има резон в организираните протести срещу носенето им, смята той
281

През последните седмици се състояха протести на няколко места в Европа срещу носенето на маски - хора излязоха по улиците в Германия, Белгия и Швейцария, а този уикенд - и в Рим.

"Протестите в Европа срещу Ковид-маските са по-скоро логични и се базират на разнопосочната информация, давана от различни институции. От една страна, държавните институции настояват на строги мерки, изолиране, на всякакви предпазни средства. От друга страна - много научни екипи подхождат скептично, смятайки че тези мерки не предотвратяват нито разпространението на вируса, нито са ефикасни, но пък драстично влошават начина на живот", коментира в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Андрей Чорбанов от БАН, който ръководи българския екип, разработващ ваксина срещу коронавируса.

И в България много хора се оплакват, че носенето на маски за дълъг период от време ги кара да се чувстват некомфортно.

"Но тук става въпрос не само за комфорт, а за една постоянна влажна среда на устата, която от медицинска гледна точка не може да бъде много полезна. Носенето на маски крие рискове, защото нашата уста не е стерилна, в нас живеят хиляди бактерии и доста вируси, тази динамика може да бъде сериозно нарушена, поставяйки такива препятствия, каквато е маската, за дълъг период от време. Организмът не е предвиден да живее при тези условия, в един продължителен период от време, а на някои места приеха носенето им и на открито", коментира доц. Чорбанов.

"Аз няма да проповядвам въстание срещу държавата, доколкото има норми, които се спускат. Но не смятам, че маските възпрепятстват разпространението на вируса", каза ученият от БАН.

Докъде е стигнал прототипът на българската вкасина, надеждни ли са откритите досега и защо СЗО обърна позицията си - сочената с пръст Швеция вече е давана за пример в борбата срещу коронавируса - гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен,мнооого некомпетентност,много,ама от шамандура,толкоз
206
3
 
2
 
! Отговори
не е важно преди 3 години
До Анонимене,чета ,някои са по професори от професорите без да са помирисвали медицинска литература,а телевизорът не спира да е авторитет.Ако им кажат скочи от мост и вирус няма да те хване,първи ще скочат.
205
1
 
6
 
! Отговори
доктор на науките преди 3 години
БАН не случайно ги нарече феодални старци един министър преди време. Наясно ли е господинът с критичното число вирусни единици, което се инхалира? И докога от БАН ще харчат бюджета ни за световнонеизвестни творения?! Да минат в електронен вариант - *** примерно.
204
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските намаляват контаминацията на вирусите т.е. броя попаднали в макроорганизма микроорганизми. За развитие на заболяване е нужна критична бройка. Това помагат маските, предпазване при близък контакт.Швеция е лош, а не добър пример. Имат 6000 починали на 10 милиона население. У нас починалите се 500. Какво толкова я хвалят, не знам?
203
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 213 Добре е човек да се осведоми преди да се излага. Правени са многобройни тестове на ефективността на маските. Резултатът- не спират фините аерозоли които съдържат вируса. Професора знае какво говори.
202
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 дена бях в Германия. Носенето на маски там на закрити места е по скоро символично, на някои места въобще не се носят, както и в БГ. Носят се за да не ги глобят, над носа, под устата и къде ли не. Ако имаше полза от маски в Швеция щяха да са задължителни, в една от най богатите индустриални държави в света. Точка. Спазвайте дистанция.
201
7
 
6
 
! Отговори
До 211 преди 3 години
Ти нормален ли си или си просто ***/***?Маските нямат за цел да,спрат вируса, той няма крилца, той се намира,в капки течност заедно с хиляди свои копияМаските спират тези капки да не пипаднат в духателната ти система
200
14
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Маските спират вируса това е истинатаПросто трябва,да се носят мъдроКогато и където трябва
199
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хирурзите слагат маски за да пазят пациента от бактерии. Вирусът е много по-малък лт бактерия и преминава през маската. Проучете малко преди да пишете глупости.
198
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колеги, шефа каза да слагаме маските и да си лягаме. Така ми се приспа...
197
0
 
4
 
! Отговори
патенцето Сатюрнен преди 3 години
до DidoТи всеки ден ли се подстригваш , та не ти казват "честита прическа" ?!Ако да , или си телевизионен говорител или чичко Тревичко .Или въобще не се подстригваш щот си плешЛив ?
196
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой май не са получили сутрешното нареждане на шефа. Не се занимавайте с маски, пишете за хладилни камиони. Също не трябва да пишем хората да ходят в болниците да се заразяват, било изтъркано.
195
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шефа също каза, че маските пазели най-добре празните глави. Той е най-умният, всичко знае.
194
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колеги, не подкрепяйте маските. Шефа каза, че му е неудобна, скоро ще ги отмени и тогава ще ни наричат ***. Много е лошо така да ни обиждат.
193
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С радио и ковидиoт не се спори.
192
11
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Моята маска пази теб и много малко ме пази мен. -------Щом се чувстваш болен, носи маска и ме пази.Аз не се чувствам болен.
191
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
196, ти Царят Слънце ли си, че да те пази някой ? Докажи, че като нося маска те пазя точно теб. Ама не ми казвай къде кво пишело. Аман от маскоидиоти.
190
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 191Касиерките не стоят 8 часа подред без да свалят маските. Това е въпрос на организация. Никоя касиерка не стои 8 часа подред зад гишето и това беше още преди да се появи този вирус, а сега стоят още по-малко.
189
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София броя на заразените силно намаля заради масовото носене на маски, където трябва. Разбира се и в София има доста *** неносещи маска, обикновено с естествен по-тъмен тен.
188
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ползата от носенето на маска прогресивно намалява с нарастването на дела на *** отказващи да предпазват околните и себе си.