Глупост е войната между институциите, смята проф. Стоян Денчев

Според общественика сами си "чупим" държавата
34

62 дни антиправителствени протести с искане за "Оставка" се провеждат в столицата и страната. Председателят на НС Цвета Караянчева обяви, че ГЕРБ се готви за редовни избори след няколко месеца. Kакъв е изходът от кризата?

"Всичко трябва да е премерено и да се търси баланс. Причините за противоборството между премиер и президент са заложени в самата Конституция. Трябва да се търси мерилото за това и да се намери начин на взаимодействие", каза за "Денят ON AIR" общественикът проф. Стоян Денчев.

Още по темата
По думите му президентът Петър Стоянов (1997 - 2002 г.) му е обяснил, че през 1997 г. е било война, а сега е пошлост. Когато ситуацията не била ескалирала, Денчев се обадил на Цвета Караянчева и апелирал към нея да покани Борисов и Радев "на кафе" в парламента, за да се разберат помежду си.

"Съгласен съм да има война на личностите, да се борят личностите, но е пълна глупост да има война на институциите. Ние сами си чупим държавата. Имаше причини, които накараха хората да излязат на улицата", отбеляза проф. Денчев.

Той бе категоричен, че никой друг не носи отговорност освен властта и то във всичките ѝ проявления - парламентарна, изпълнителна и президентска.

"Къде са синдикатите? Явно има други интереси. В момента възниква някаква ситуация с увеличаване или намаляване на минималната работна заплата. Слави Трифонов не пасува, а акумулира сила в момента", посочи в ефира на Bulgaria ON AIR общественикът.

Според него свикване на Велико народно събрание не е решение на кризата.

"Това е част от запазването на властта. Това дава технологична възможност на правителството да си поеме дъх. За тях това беше правилен ход", отбеляза проф. Стоян Денчев.

Той заяви, че експертен кабинет донякъде би бил решение на проблема, но това трябвало да стане с договаряне. "Инициативата за единение трябва да дойде от председателя на НС, защото по Конституция сме парламентарна република", смята Денчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чупим само комунистическите петолъчки! Денчев мръсен комунистическо *** да пукнеш дано.
7
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОТИВ ПРОТЕСТА СА САМО ДЪРТИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МЕКЕРЕТА
6
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Фигуранта обяви, че е снел доверието си от всички институции, а този професор предлага Караянчева да го кани в Парламента.Не разбраха ли, че Радев живее с чувството за безгрешен, непорочен и по-целомъдрен от "Майка Тереза" !?Той затова ни предава, ни приема, а само излива периодично Злоба, Жлъч и Омраза на жълтите павета и се прибира менторите му да го заредят за следващия цикъл.Легенда: Радев - жалка фигура с главна буква - Фигурант
5
1
 
10
 
! Отговори
ФАКТ ! преди 3 години
Турско *** ...
4
9
 
17
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Абе, умьовци, като си събориш къщата посред зима, че и къщата на другите, къде на май.ка си ще спиш?Нали искахте всичко ново, нова конституция, сега какво ново ще/ не ще искате? Или ще кажете: чакай да питам, тоя дето плаща, той ще каже какво да искаме . Нали сте млади, учени-недоучени, що чакате боса да ви каже?
3
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо няма да търсим ,счупване на държавата и нов старт туй е. Една къща като я кърпиш, кърпиш, кърпиш и накрая идва ред да я счупиш и да си построиш нова къща.
2
18
 
15
 
! Отговори
Всъщност преди 3 години
Всъщност е глупост да се оставя ГЕРБ и една секунда на власт.Тия болни крадливи СИКаджии ще погребат България.
1
15
 
17
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Гербо-депесарското управление трябва да бъде изкоренено на всяка цена!По-добре няколко години криза,отколкото бавната смърт на която България е обречена с това управление.